Bób znany jako
fasola fava pochodzi z południowo-wschodniej Azji oraz północnej Afryki i jest
jedną z pierwszych roślin strączkowych znanych człowiekowi. Uprawia się go od
ponad 5 tys. Lat. Ma wspaniałe właściwości odżywcze. Oprócz białka, zawiera bogaty
zestaw witamin C i A i B1 B6, oraz kwas foliowy. Posiada minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, cynk. Jest to również
świetne źródło błonnika. Oczyszcza organizm z toksyn. Warto go włączyć do diety nie tylko ze względu na
walory smakowe i właściwości odżywcze, ale również lecznicze. W medycynie
ludowej bób wykorzystywano m.in. w leczeniu trudno gojących się ran, ropni i
owrzodzeń, a także przy biegunkach. Dziś wiadomo również, że ma on działanie
odkwaszające, antyrakowe, może przeciwdziałać anemii. Wspomaga odchudzanie –
jest niskokaloryczny, ale pożywny. Antynowotworowe działanie tego warzywa wynika
z obecności lektyny (rodzaj białka). Związek
ten, wnikając w błonę śluzową jelita, uniemożliwia powstanie komórek rakowych i
hamuje rozmnażanie już zmutowanych. Częste spożywanie bobu może więc zmniejszyć
ryzyko nowotworu jelita grubego, jednego z najczęściej spotykanych nowotworów
złośliwych. Bób sprzyja redukcji cholesterolu, a tym samym pomocny jest w
obniżaniu ciśnienia we krwi. Diabetycy
oraz kobiety cierpiące na cukrzycę ciążową powinny unikać spożywania gotowanego
bobu, bowiem jego indeks glikemiczny wynosi aż 80. Jeśli cierpisz na dnę moczanową, unikaj bobu.
Warzywo zawiera składniki purynowe, przyczyniające się do powstawania kamieni w
nerkach. Musisz również uważać, jeśli masz alergię na rośliny strączkowe.
Pokusiłam się na
to, żeby przybliżyć wartości odżywcze tego warzywa, bo pragnę wam zaproponować
pastę do chleba z bobu. Mam nadzieję, że skutecznie was zachęciłam.
Pasta z bobu do chleba z ciecierzycy.
Składniki
- Bób 25 dag
- cytryna
- Oliwa z oliwek 3-4 łyżki
- Chili
- Czosnek 1-2 ząbki
Sposób przygotowania:
Młody bób ugotowałam do miękkości około kwadransa.
Obrałam go z osłonek, dodałam oliwę, sól, chili, czosnek i
sok z cytryny.
całość zgniotłam widelcem. Gładszą masę można uzyskać malakserem.
całość zgniotłam widelcem. Gładszą masę można uzyskać malakserem.
Chleb z
ciecierzycy:
Często w mediach
słyszę, że powinniśmy korzystać z diety śródziemnomorskiej ponieważ jest bardzo
zdrowa dla naszego organizmu. Ja dzisiaj wybrałam dla was właśnie taki zdrowy
chlebek z ciecierzycy. Bo jest to niezwykle zdrowe ziarno, gdyż jest
bogate w minerały i witaminy. Ciecierzyca zawiera kwas foliowy, żelazo,
witaminy z grupy B, fosfor. Białko zawarte w jej ziarnach doskonale zastępuje
białko zwierzęce. Najczęściej korzystają z niej wegetarianie. Ciecierzyca jest
wykorzystywana do wielu potraw. A ja właśnie chciała bym dzisiaj wam zaproponować tylko
chlebek. Dzięki ciecierzycy zyskuje ciekawy, lekko orzechowy smak. Zachęcam do
upieczenia tego chleba i do zrobienia pasty z bobu. Pasta z bobu może państwu
zasmakować też z bułką pyszną z nadzieniem czosnkowym. Smacznego : )
Składniki na ciasto chlebowe:
340 g ugotowanej ciecierzycy ( można użyć z puszki)
120 g mąki razowej pszennej typ 2000
230 g mąki pszennej typ 550
10 g drożdży świeżych lub 1,5 łyżeczki suszonych instant
ok. 200 g letniej wody (użyłam ok. 240, )
1 łyżka oleju (użyłam oliwy)
1 łyżka soli (użyłam 1,5 łyżeczki, przyp. L)
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto chlebowe:
340 g ugotowanej ciecierzycy ( można użyć z puszki)
120 g mąki razowej pszennej typ 2000
230 g mąki pszennej typ 550
10 g drożdży świeżych lub 1,5 łyżeczki suszonych instant
ok. 200 g letniej wody (użyłam ok. 240, )
1 łyżka oleju (użyłam oliwy)
1 łyżka soli (użyłam 1,5 łyżeczki, przyp. L)
Sposób wykonania:
Najpierw przelałam ciecierzycę z puszki na sito, odsączyłam
z wody, a następnie przełożyłam do malaksera i roztarłam na prawie gładką masę.
Wszystkie składniki ciasta połączyłam w misce i przy pomocy
miksera z hakiem zagniotłam sprężyste ciasto.
Ciasto przełożyłam do miski lekko posmarowanej oliwą,
przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania na 1,5 godziny.
Z wyrośniętego ciasta uformowałam okrągły bochenek, który
przełożyłam do koszyczka oprószonego mąką. Przykryłam ściereczką, odstawiłam do
wyrastania na 30 minut.
Piekarnik z kamieniem do pieczenia rozgrzałam do 230 st C.
Wyrośnięty chleb przełożyłam na gorący kamień, nacięłam dookoła.
Na dno piekarnika wrzuciłam 1/2 szklanki kostek lodu. Po
15 minutach zmniejszyłam temperaturę do 210 st C i dopiekałam kolejne 25 minut.
Upieczony chleb przełożyłam na kuchenną kratkę żeby się
ostudził i potem dopiero go pokroiłam.
Komentarze
Prześlij komentarz