Niedawno w moim
poście przeczytaliście o odwiedzinach w pasiece. Dzisiaj chciałam was zachęcić
do spożywania miodu z chlebem gryczanym, ponieważ jest bardzo zdrowym produktem. Jego
dobroczynne dla zdrowia składniki trafiają wprost do krwioobiegu, z pominięciem
procesu trawienia. W miodzie stwierdzono obecność aż 21 pierwiastków cennych dla ludzkiego organizmu, takich jak wapń,
żelazo, magnez, fosfor, potas i mangan. Miód pszczeli posiada wartości
lecznicze dzięki obecności specjalnych enzymów dodawanych przez pszczoły w
trakcie produkcji. W zależności od
tego, z jakiego nektaru kwiatowego miód powstaje, działa na różne dolegliwości.
Rozróżniamy następujące rodzaje miodu:
Rozróżniamy następujące rodzaje miodu:
Miód akacjowy – znajduje zastosowanie przy zaburzeniach ze strony układu pokarmowego.
Miód rzepakowy – może
być stosowany przy chorobach serca i stanach zapalnych górnych dróg
oddechowych.
Miód lipowy – ma właściwości przeciwgorączkowe, napotne,
wykrztuśne i uspokajające.
Miód koniczynowy – działa uspokajająco, używany jest przy
leczeniu anemii.
Miód malinowy –
stosowany jest przy leczeniu niedokrwistości i miażdżycy, może działać
napotnie, przeciwgorączkowo antyseptycznie.
Miód gryczany – stosowany jest przy leczeniu schorzeń układu
krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci oraz przy zaburzeniach na tle nerwowym.
Miód wrzosowy – posiada właściwości lecznicze przy zapaleniu
dróg moczowych, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit.
Miód wielokwiatowy –
stosowany jest przy anemii, a także przy walce z alergią.
Oprócz miodów kwiatowych, drugą grupę stanowią miody
spadziowe. W Polsce są to zazwyczaj miody otrzymywane z jodły i świerku.
Substancje w nich zawarte są stosowane przy leczeniu schorzeń dróg oddechowych.
Są zdrowsze, dlatego polecane są dla dzieci. Miody otrzymane ze spadzi drzew
liściastych mają właściwości
poszczególnych miodów, moczopędne, żółciopędne oraz przeciw zapalne i
dezynfekujące.
Przypomniałam działanie
tych wszystkich miodów żeby zachęcić już teraz do zaopatrzenia się na wypadek
gdyby w przyszłości były potrzebne.
Kiedy już zakupimy wybrany przez nas miód nie chowajmy go do spiżarni
lecz zjedzmy go z bułką maślaną lub pysznym rogalikiem. Starajmy się też używać
prawdziwego masła zamiast margaryny. Zdrowy miód i świeży chleb, który może uda
nam się też własnoręcznie upiec na pewno pójdzie nam na zdrowie. Przyznam się
szczerze, że nigdy jeszcze nie piekłam chleba gryczanego. Rozglądałam się za dobrym
przepisem i zachęcona przez pewną panią, która taki chleb upiekła pragnę
polecić go państwu. Bezglutenowy chleb gryczany jest bardzo poszukiwany. Są osoby, które cierpią na ciężkie choroby
jelit i muszą stosować ścisłą dietę, żeby żyć. Ich organizm nie toleruje
pewnych składników. Ostatnio mówi się, że większość problemów jelitowych jest
wynikiem nietolerancji laktozy lub na
gluten. Rzeczywiście, w Polsce bardzo dużo osób nie toleruje laktozy. Ale w
takich przypadkach można organizm wspomagać enzymem laktaza, dostępnym w każdej
aptece lub zrezygnować ze świeżego mleka. Nietolerancja laktozy pojawia się
często z wiekiem, ale może być też uwarunkowana genetycznie. Moda na unikanie
glutenu w trosce o stan jelit nie znajduje uzasadnienia w faktach. Unikać go
powinny tylko osoby z udokumentowaną chorobą trzewną, czyli celiakią. Ważne,
aby schorzenie było potwierdzone badaniami biochemicznymi i badaniem
mikroskopowym wycinka z dwunastnicy. Wtedy trzeba bezwzględnie unikać glutenu.
Odstawienie glutenu bez badań nie jest zalecane. Stosowanie diety bezglutenowej
na chybił trafił nie jest korzystne dla jelit człowieka. Dieta dobroczynna dla
jelit powinna być urozmaicona i podobna do tej, którą potocznie nazywamy
śródziemnomorską. Dlatego nie zachęcam do stosowania diety bezglutenowej
osobom, które nie są chore.
I
teraz zapraszam na bezglutenowy chleb gryczany z czarnuszką, ziemniakami i
cebulką, bardzo smaczny, świetny do kanapek!
CHLEB GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ i PRAŻONĄ CEBULKĄ
składniki:
- 350 g ugotowanych ziemniaków (około 400 g ugotowanych w mundurkach lub obranych, 350 ma być po obraniu)
- 500 g gryczanej mąki
- 150 g mąki ziemniaczanej (inaczej – skrobi ziemniaczanej)
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki czarnuszki
- 60 ml (4 czubate łyżki) prażonej cebulki
- 2 łyżki oleju
- 30 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki suszonych
- 600 ml wody +/- 50 ml
- opcja – ja dodałam 2 czubate łyżki zakwasu dla podniesienia kwasowości chleba
Sposób
przygotowania:
Obrane ziemniaki gotuję, studzę. Wkładam do kielicha
blendera, dolewam letnią wodę, dodaję drożdże, sól, (zakwas) olej i miksuję.
- W missce mieszam mąkę gryczaną, czarnuszkę, cebulkę i skrobię ziemniaczaną, dolewam rozmącone ziemniaki z drożdżami. Mieszam ciasto. Powinno być lekko lejące.
- Zostawiam w missce do wyrośnięcia na 30-50 minut musi podwoić objętość. Mieszam dokładnie, odpowietrzam.
- Szykuję sobie formę do chleba u mnie blaszka 27/13/10cm. Wykładam ją papierem do pieczenia, przelewam chleb po 15-35 minutach kolejnego rośnięcia gdy ładnie się podnosi (czas zależy od temperatury w domu) szykuję do pieczenia.
- Włączam piekarnik, w tym czasie chleb rośnie drugi raz. Średnio po 20 minutach wstawiam go do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę przez 60 minut.
- Wyjmuję, studzę na kratce. Zawijam w ściereczkę, wkładam w folię i trzymam w lodówce. A potem wyjmuję i jemy taki świeżuteńki. SMACZNEGO : )
Do tego chlebka pragnę również
zaproponować oprócz pysznych i zdrowych kanapek z miodem jeszcze inne kanapki
na słodko.
Z bananem i masłem orzechowym
Na 2 kanapki:
4 kromki chleba,
jedna czwarta szklanki masła z
dowolnych orzechów lub migdałów,
banan, ew. płatki kokosa, borówki, cynamon.
Sposób wykonania:
Chleb podpiecz w tosterze,
posmaruj kromki masłem orzechowym. Banan pokrój w plasterki, ułóż je na
kanapkach. Posyp wybranymi dodatkami: cynamonem, płatkami kokosa lub borówkami.
Złóż kanapki i zjedz na zdrowie.
Komentarze
Prześlij komentarz