Chleb gryczany z miodem...



 

   

     Niedawno w moim poście przeczytaliście o odwiedzinach w pasiece. Dzisiaj chciałam was zachęcić do spożywania miodu z chlebem gryczanym,  ponieważ jest bardzo zdrowym produktem. Jego dobroczynne dla zdrowia składniki trafiają wprost do krwioobiegu, z pominięciem procesu trawienia. W miodzie stwierdzono obecność aż 21    pierwiastków cennych  dla ludzkiego organizmu, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i mangan. Miód pszczeli posiada wartości lecznicze dzięki obecności specjalnych enzymów dodawanych przez pszczoły w trakcie produkcji. W zależności od tego, z jakiego nektaru kwiatowego miód powstaje, działa na różne dolegliwości.
Rozróżniamy następujące rodzaje miodu:
Miód akacjowy – znajduje zastosowanie przy zaburzeniach  ze strony układu pokarmowego.
 Miód rzepakowy – może być stosowany przy chorobach serca i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
 Miód lipowy –  ma właściwości przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne i uspokajające.
Miód koniczynowy – działa uspokajająco, używany jest przy leczeniu anemii.
 Miód malinowy – stosowany jest przy leczeniu niedokrwistości i miażdżycy, może działać napotnie, przeciwgorączkowo antyseptycznie.
Miód gryczany – stosowany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci oraz przy zaburzeniach na tle nerwowym.
Miód wrzosowy – posiada właściwości lecznicze przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit.
 Miód wielokwiatowy – stosowany jest przy anemii, a także przy walce z alergią.
Oprócz miodów kwiatowych, drugą grupę stanowią miody spadziowe. W Polsce są to zazwyczaj miody otrzymywane z jodły i świerku. Substancje w nich zawarte są stosowane przy leczeniu schorzeń dróg oddechowych. Są zdrowsze, dlatego polecane są dla dzieci. Miody otrzymane ze spadzi drzew liściastych mają właściwości  poszczególnych miodów, moczopędne, żółciopędne oraz przeciw zapalne i dezynfekujące.   
     Przypomniałam działanie tych wszystkich miodów żeby zachęcić już teraz do zaopatrzenia się na wypadek gdyby w przyszłości były potrzebne.  Kiedy już zakupimy wybrany przez nas miód nie chowajmy go do spiżarni lecz zjedzmy go z bułką maślaną lub pysznym rogalikiem. Starajmy się też używać prawdziwego masła zamiast margaryny. Zdrowy miód i świeży chleb, który może uda nam się też własnoręcznie upiec na pewno pójdzie nam na zdrowie. Przyznam się szczerze, że nigdy jeszcze nie piekłam chleba gryczanego. Rozglądałam się za dobrym przepisem i zachęcona przez pewną panią, która taki chleb upiekła pragnę polecić go państwu. Bezglutenowy chleb gryczany jest bardzo poszukiwany.  Są osoby, które cierpią na ciężkie choroby jelit i muszą stosować ścisłą dietę, żeby żyć. Ich organizm nie toleruje pewnych składników. Ostatnio mówi się, że większość problemów jelitowych jest wynikiem nietolerancji laktozy lub  na gluten. Rzeczywiście, w Polsce bardzo dużo osób nie toleruje laktozy. Ale w takich przypadkach można organizm wspomagać enzymem laktaza, dostępnym w każdej aptece lub zrezygnować ze świeżego mleka. Nietolerancja laktozy pojawia się często z wiekiem, ale może być też uwarunkowana genetycznie. Moda na unikanie glutenu w trosce o stan jelit nie znajduje uzasadnienia w faktach. Unikać go powinny tylko osoby z udokumentowaną chorobą trzewną, czyli celiakią. Ważne, aby schorzenie było potwierdzone badaniami biochemicznymi i badaniem mikroskopowym wycinka z dwunastnicy. Wtedy trzeba bezwzględnie unikać glutenu. Odstawienie glutenu bez badań nie jest zalecane. Stosowanie diety bezglutenowej na chybił trafił nie jest korzystne dla jelit człowieka. Dieta dobroczynna dla jelit powinna być urozmaicona i podobna do tej, którą potocznie nazywamy śródziemnomorską. Dlatego nie zachęcam do stosowania diety bezglutenowej osobom, które nie są chore.
        I teraz zapraszam na bezglutenowy chleb gryczany z czarnuszką, ziemniakami i cebulką, bardzo smaczny, świetny do kanapek!
CHLEB GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ i PRAŻONĄ CEBULKĄ
 składniki:
  • 350 g ugotowanych ziemniaków (około 400 g ugotowanych w mundurkach lub obranych, 350 ma być po obraniu)
  • 500 g gryczanej mąki
  • 150 g mąki ziemniaczanej (inaczej – skrobi ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki czarnuszki
  • 60 ml (4 czubate łyżki) prażonej cebulki
  • 2 łyżki oleju
  • 30 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki suszonych
  • 600 ml wody +/- 50 ml
  • opcja – ja dodałam 2 czubate łyżki zakwasu dla podniesienia kwasowości chleba
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki gotuję, studzę. Wkładam do kielicha blendera, dolewam letnią wodę, dodaję drożdże, sól, (zakwas) olej i miksuję.
  1. W missce mieszam mąkę gryczaną, czarnuszkę, cebulkę i skrobię ziemniaczaną, dolewam rozmącone ziemniaki z drożdżami. Mieszam ciasto. Powinno być lekko lejące.
  2. Zostawiam w missce do wyrośnięcia na 30-50 minut musi podwoić objętość. Mieszam dokładnie, odpowietrzam.
  3. Szykuję sobie formę do chleba u mnie blaszka 27/13/10cm. Wykładam ją papierem do pieczenia, przelewam chleb po 15-35 minutach kolejnego rośnięcia gdy ładnie się podnosi (czas zależy od temperatury w domu) szykuję do pieczenia.
  4. Włączam piekarnik, w tym czasie chleb rośnie drugi raz. Średnio po 20 minutach wstawiam go do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę przez 60 minut.
  5. Wyjmuję, studzę na kratce. Zawijam w ściereczkę, wkładam w folię i trzymam w lodówce. A potem wyjmuję i jemy taki świeżuteńki. SMACZNEGO : )
Do tego chlebka pragnę również zaproponować oprócz pysznych i zdrowych kanapek z miodem jeszcze inne kanapki na słodko.
Z bananem i masłem orzechowym
Na 2 kanapki:
 4 kromki chleba,
jedna czwarta szklanki masła z dowolnych orzechów lub migdałów,
 banan, ew. płatki kokosa, borówki, cynamon.
Sposób wykonania:
Chleb podpiecz w tosterze, posmaruj kromki masłem orzechowym. Banan pokrój w plasterki, ułóż je na kanapkach. Posyp wybranymi dodatkami: cynamonem, płatkami kokosa lub borówkami. Złóż kanapki i zjedz na zdrowie.





Komentarze