O pieczywie z ciecierzycą w roli głównej ciąg dalszy.
Na tutejszym blogu można odnaleźć przepisy na chleb z ciecierzycy. Dziś
prezentuję przepis na bułki z ciecierzycy, które sprawdzą się doskonale na
śniadanie lub kolację. Bułki te, dzięki dodatkowi ciecierzycy, dłużej zachowują
świeżość, dlatego warto pokusić się o ich wypróbowanie.
Składniki:
1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 15 g świeżych
drożdży, 300 g mąki pszennej typ 650, 1/2 łyżeczki soli, 125 g ugotowanej
ciecierzycy
Wykonanie:
W ciepłej wodzie z mlekiem rozpuścić cukier i pokruszone drożdże. Do
miski wsypać mąkę i sól. Następnie dodać rozdrobnioną ciecierzycę (zemleć ją w
maszynce do mięsa). Wlać rozpuszczone drożdże i zagnieść jednolite ciasto.
Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut,
aby ciasto wyrosło.
Po tym czasie stolnicę oprószyć mąką, przełożyć na nią ciasto i ponownie
krótko zagnieść. Następnie podzielić je na 7 – 8 części i z każdej uformować
okrągłą bułeczkę. Bułki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia,
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do napuszenia.
Po tym czasie blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200
stopni i piec około 25 minut. Wystudzić na kratce kuchennej.
Ciecierzyca posiada wiele składników odżywczych wspierających
prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Chleb z ciecierzycy lub bułki wzbogacone
tą roślinką, będą ciekawym uzupełnieniem dla naszego codziennego pieczywa.
Komentarze
Prześlij komentarz