Bułki z ciecierzycą

O pieczywie z ciecierzycą w roli głównej ciąg dalszy. Na tutejszym blogu można odnaleźć przepisy na chleb z ciecierzycy. Dziś prezentuję przepis na bułki z ciecierzycy, które sprawdzą się doskonale na śniadanie lub kolację. Bułki te, dzięki dodatkowi ciecierzycy, dłużej zachowują świeżość, dlatego warto pokusić się o ich wypróbowanie.

Składniki:
1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 15 g świeżych drożdży, 300 g mąki pszennej typ 650, 1/2 łyżeczki soli, 125 g ugotowanej ciecierzycy

Wykonanie:
W ciepłej wodzie z mlekiem rozpuścić cukier i pokruszone drożdże. Do miski wsypać mąkę i sól. Następnie dodać rozdrobnioną ciecierzycę (zemleć ją w maszynce do mięsa). Wlać rozpuszczone drożdże i zagnieść jednolite ciasto. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut, aby ciasto wyrosło.
Po tym czasie stolnicę oprószyć mąką, przełożyć na nią ciasto i ponownie krótko zagnieść. Następnie podzielić je na 7 – 8 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do napuszenia.
Po tym czasie blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec około 25 minut. Wystudzić na kratce kuchennej.

Ciecierzyca posiada wiele składników odżywczych wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Chleb z ciecierzycy lub bułki wzbogacone tą roślinką, będą ciekawym uzupełnieniem dla naszego codziennego pieczywa.

Komentarze