Bułki na śniadanie

Chleb na śniadanie czy bułka? Wielu z nas zadaje sobie to pytanie rozpoczynając nowy dzień. Tym razem proponuję bułkę, a chleb śniadaniowy jeszcze na tym blogu zagości. Poniżej prezentuję przepis na bułkę pyszną, którą posmarujemy masłem czosnkowym. Wielbicielom wyrazistego smaku przypominam, że w poprzednim miesiącu zagościł na tym blogu przepis na bułkę pyszną z nadzieniem czosnkowym.

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 20 g świeżych drożdży, 2 łyżki roztopionej margaryny, 3/4 szklanki letniej wody, 1 białko
Składniki na masło czosnkowe:
125 g masła, 3 – 4 ząbki czosnku, opcjonalnie szczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz białka przełożyć do dużej miski. Dodać wodę i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Ciasto powinno potroić swoją objętość.
Z ciasta uformować kulki i lekko je spłaszczyć. Bułeczki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wierzch bułek naciąć na krzyż. Bułki posmarować rozkłóconym białkiem. Blachę z bułkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piec 20 minut na rumiano.

Masło wyciągnąć z lodówki – powinno być miękkie. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie sól. Wymieszać łyżką lub zmiksować. Masło przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki, by stwardniało.
Można też, zamiast masła, wykorzystać zwykły serek topiony i wymieszać go z czosnkiem.

Jeżeli bułka pyszna z nadzieniem czosnkowym lub posmarowana takim masłem wydaje się na śniadanie nieodpowiednia (zapach), to można ją podać na podwieczorek albo kolację lub w dzień wolny od spotkań w pracy.

Komentarze