Chleb na śniadanie czy bułka? Wielu z nas zadaje sobie
to pytanie rozpoczynając nowy dzień. Tym razem proponuję bułkę, a chleb
śniadaniowy jeszcze na tym blogu zagości. Poniżej prezentuję przepis na bułkę
pyszną, którą posmarujemy masłem czosnkowym. Wielbicielom wyrazistego smaku
przypominam, że w poprzednim miesiącu zagościł na tym blogu przepis na bułkę
pyszną z nadzieniem czosnkowym.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 20
g świeżych drożdży, 2 łyżki roztopionej margaryny, 3/4 szklanki letniej wody, 1
białko
Składniki na masło czosnkowe:
125 g masła, 3 – 4 ząbki czosnku, opcjonalnie szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz białka przełożyć do dużej miski. Dodać wodę i
dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Ciasto
powinno potroić swoją objętość.
Z ciasta uformować kulki i lekko je spłaszczyć. Bułeczki ułożyć na blasze
wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Wierzch bułek naciąć na krzyż. Bułki posmarować rozkłóconym białkiem.
Blachę z bułkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni.
Piec 20 minut na rumiano.
Masło wyciągnąć z lodówki – powinno być miękkie. Dodać do niego
przeciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie sól. Wymieszać łyżką lub
zmiksować. Masło przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki, by
stwardniało.
Można też, zamiast masła, wykorzystać zwykły serek topiony i wymieszać go
z czosnkiem.
Jeżeli bułka pyszna z nadzieniem czosnkowym lub
posmarowana takim masłem wydaje się na śniadanie nieodpowiednia (zapach), to
można ją podać na podwieczorek albo kolację lub w dzień wolny od spotkań w
pracy.
Komentarze
Prześlij komentarz