Bułki maślane są
wyśmienite do praktycznie każdych przysmaków. Możemy je spożywać z samym masłem
albo do codziennego śniadania np. z parówkami. Dlatego chciałbym was dzisiaj
zachęcić do zrobienia własnych bułek maślanych. Składników starczy na około 16
bułeczek.
Składniki:
- szklanka mleka (najlepiej letniego);
- 110 gram masła ( musi być roztopione i lekko
przestudzone);
- około dwie łyżki cukru;
- dwa jajka (muszą być lekko roztrzepane);
- 3/4 łyżeczki soli;
- cztery szklanki mąki pszennej;
- trzy łyżeczki suchych drożdży (12 gram lub 24 gram
świeżych);
Dodatkowo:
- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania;
Przejdźmy teraz do
wyrobienia naszych bułek maślanych. Na początku musimy wymieszać mąkę pszenną z
suchymi drożdżami a jeżeli mamy świeże to najpierw robimy rozczyn. Dodajemy
pozostałe składniki i wyrabiamy pamiętając, że pod koniec dodajemy roztopiony
tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, żeby było miękkie i elastyczne.
Formujemy z niego kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Teraz to odstawiamy
w ciepłe miejsce, które jest przykryte ręczniczkiem kuchennym w celu podwojenia
objętości. Ten proces zajmie około półtorej godziny.
Kiedy upłynie nam ten
czas to musimy ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na około 16 części, w
zależności od tego, jak duże uformujemy bułeczki, i formujemy okrągłe bułeczki.
Następnie bułeczki układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do
pieczenia, pozostawiając między nimi około centymetrowe odstępy.
Teraz przykrywam
ręczniczkiem kuchennym i pozostawiamy do wyrośnięcia. Muszą nam one podwoić
objętość, na około trzy kwadranse, do momentu, kiedy się zetkną.
Tak o to wyrośnięte
bułki smarujemy jajkiem, pieczemy około 25 minut w temperaturze 185 stopni
Celsjusza. Podczas samego pieczenia można przykryć je folią aluminiową, by się
nie przypiekły. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Smacznych bułek
maślanych.
Komentarze
Prześlij komentarz