Bułka maślana

  Bułki maślane są wyśmienite do praktycznie każdych przysmaków. Możemy je spożywać z samym masłem albo do codziennego śniadania np. z parówkami. Dlatego chciałbym was dzisiaj zachęcić do zrobienia własnych bułek maślanych. Składników starczy na około 16 bułeczek.
Składniki:
- szklanka mleka (najlepiej letniego);
- 110 gram masła ( musi być roztopione i lekko przestudzone);
- około dwie łyżki cukru;
- dwa jajka (muszą być lekko roztrzepane);
- 3/4 łyżeczki soli;
- cztery szklanki mąki pszennej;
- trzy łyżeczki suchych drożdży (12 gram lub 24 gram świeżych);
Dodatkowo:
- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania;
  Przejdźmy teraz do wyrobienia naszych bułek maślanych. Na początku musimy wymieszać mąkę pszenną z suchymi drożdżami a jeżeli mamy świeże to najpierw robimy rozczyn. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy pamiętając, że pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, żeby było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Teraz to odstawiamy w ciepłe miejsce, które jest przykryte ręczniczkiem kuchennym w celu podwojenia objętości. Ten proces zajmie około półtorej godziny.
  Kiedy upłynie nam ten czas to musimy ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na około 16 części, w zależności od tego, jak duże uformujemy bułeczki, i formujemy okrągłe bułeczki. Następnie bułeczki układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około centymetrowe odstępy.
  Teraz przykrywam ręczniczkiem kuchennym i pozostawiamy do wyrośnięcia. Muszą nam one podwoić objętość, na około trzy kwadranse, do momentu, kiedy się zetkną.
  Tak o to wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem, pieczemy około 25 minut w temperaturze 185 stopni Celsjusza. Podczas samego pieczenia można przykryć je folią aluminiową, by się nie przypiekły. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy na kratce.
  Smacznych bułek maślanych.

Komentarze