Dziś, przepisów na
bułki maślane, ciąg dalszy. Tym razem chciałbym wam zaproponować połączenie z
siemieniem lnianym. Sama bułka maślana jest pieczywem lekkim a z dodatkiem
siemienia lnianego brzmi super. Tradycyjnie przepis i składniki zamieszczam
poniżej.
Składniki:
- półtorej kubka pszennej mąki;
- pół kubka żytniej mąki;
- 3/4 kubka mleka;
- łyżeczka cukru;
- zmielony pieprz czarny;
- łyżeczka suchych drożdży;
- 10 g masła;
- dwie łyżeczki siemię lnianego;
- sól morska;
Przejdźmy do
przygotowania. Na początku nasze mleko, o temperaturze pokojowej, mieszamy w
misce z cukrem i drożdżami. Do tego dodajemy łyżkę pszennej mąki. Dobrze to
musimy wymieszać. Miskę przykrywamy szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscu na
około 20 min. Potem dodajemy pozostałe składniki i musimy dobrze wyrobić
ciasto. Musi delikatnie się kleić do dłoni. Teraz przykrywamy to szmatką i
zostawiamy w ciepłym miejscu na dobrą godzinę.
Kolejnym krokiem jest
oprószenie dłoni mąką i wyrobienie z ciasta kulki. Kładziemy to na blaszce.
Przykrywamy szmatką i zostawiamy na godzinę. Ostatnim etapem jest pieczenie
tego przez około 20 min w 180 stopniach Celsjusza.
Smacznej bułki
maślanej!
Komentarze
Prześlij komentarz