Bułka maślana z siemieniem lnianym.



  Dziś, przepisów na bułki maślane, ciąg dalszy. Tym razem chciałbym wam zaproponować połączenie z siemieniem lnianym. Sama bułka maślana jest pieczywem lekkim a z dodatkiem siemienia lnianego brzmi super. Tradycyjnie przepis i składniki zamieszczam poniżej.
Składniki:
- półtorej kubka pszennej mąki;
- pół kubka żytniej mąki;
- 3/4 kubka mleka;
- łyżeczka cukru;
- zmielony pieprz czarny;
- łyżeczka suchych drożdży;
- 10 g masła;
- dwie łyżeczki siemię lnianego;
- sól morska;
  Przejdźmy do przygotowania. Na początku nasze mleko, o temperaturze pokojowej, mieszamy w misce z cukrem i drożdżami. Do tego dodajemy łyżkę pszennej mąki. Dobrze to musimy wymieszać. Miskę przykrywamy szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 min. Potem dodajemy pozostałe składniki i musimy dobrze wyrobić ciasto. Musi delikatnie się kleić do dłoni. Teraz przykrywamy to szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscu na dobrą godzinę.
  Kolejnym krokiem jest oprószenie dłoni mąką i wyrobienie z ciasta kulki. Kładziemy to na blaszce. Przykrywamy szmatką i zostawiamy na godzinę. Ostatnim etapem jest pieczenie tego przez około 20 min w 180 stopniach Celsjusza.
  Smacznej bułki maślanej!

Komentarze