Wakacje w pełni. Dzieci korzystają z beztroskiego
czasu zabaw. Przychodzi jednak moment, kiedy chcą się posilić jakąś słodką
przekąską. Na takie wakacyjne podwieczorki proponuję bułkę maślaną wzbogaconą dodatkiem
masy marcepanowej. Dodatkowym atutem prezentowanej bułki jest też nuta
kardamonu, która wypełnia kuchnię przyjemnym zapachem, zachęcając do jej
spróbowania.
Składniki:
100 g masła, 200 ml mleka, 1 łyżka śmietany, 40 g świeżych drożdży, 1/2
szklanki cukru + 1 łyżka, 1/4 szklanki ciepłej wody, 3,5 – 4 szklanki mąki
pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Dodatkowo:
150 – 200 g masy marcepanowej, 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka
cynamonu, 1 jajko
Wykonanie:
Masło roztopić, wymieszać z mlekiem i śmietaną, odstawić do wystudzenia.
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i ciepłą wodą. Przykryć ściereczką i odstawić
na 10 minut w ciepłe miejsce. Suche składniki wymieszać, dodać do nich mokre i
zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce
na 60 minut.
Po tym czasie z ciasta uformować prostokąt. Położyć na niego rozwałkowaną
masę marcepanową, posmarować masłem, oprószyć cukrem i cynamonem. Całość zwinąć
w roladę. Pokroić na 2 – 2,5 cm kawałki. Ułożyć je na wyłożonej papierem do
pieczenia blasze. Odstawić na 30 minut.
Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec 15 – 20
minut w temperaturze 200 stopni.
Przyjemny, cytrynowo – imbirowy smak oraz korzenny
aromat kardamonu, nadaje ciekawego smaku kawie. Napój ten, w połączeniu z bułką
maślaną, tworzy ciekawy duet podany w trakcie popołudniowego relaksu.
Komentarze
Prześlij komentarz