Dzisiaj pragnę państwu zaproponować bułki
maślane z dodatkiem drożdży I sezonowych owoców: truskawek i rabarbaru, które
są bardzo dobre i zdrowe. Do tych bułeczek dobre i bardzo pożądane będzie kakao,
bo w mleku jest dużo wapnia. Ma wspaniałe właściwości pobudzające, to zasługa
kofeiny oraz teobrominy, które dodają energii. Kakao świetnie sprawdza się jako
poranny napój, który sprawi, że szybciej się rozbudzimy i będziemy mieć więcej
sił witalnych przez resztę dnia. Teobromina w nim to niezwykła substancja,
która nie tylko dodaje energii, ale również likwiduje oznaki zmęczenia i
przyśpiesza regenerację organizmu po wysiłku fizycznym i intelektualnym. Chciałam
jednak przed zjedzeniem tych bułeczek przybliżyć troszkę działanie rabarbaru.
Rabarbar to warzywo, które ma wiele cennych składników
odżywczych. Jest on źródłem witamin C, E oraz A. Jedząc tę roślinę,
przyswajamy dosyć duże ilości fosforu oraz potasu. Ma działanie
przeciwzapalne. Ponadto ma właściwości przeczyszczające. Jest źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje
procesy trawienia. Zawarte w nim składniki sprawiają, że pomaga on również przy
problemach ze wzdęciami. W rabarbarze znajduje się rapontycyna, która
łagodzi trądzik młodzieńczy u kobiet, pomaga paniom w okresie przekwitania i
panom zmagającym się z przerostem prostaty. Ponadto rabarbar ma właściwości
przeciwutleniające oraz antyalergiczne. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie
układu krwionośnego. Pamiętajmy jednak bardzo o tym, że rabarbar wypłukuje wapń
z kości. Jest źródłem kwasu szczawiowego, dlatego zawsze trzeba go spożywać z
wapniem, żeby nie był tak szkodliwy. Związek ten bardzo źle wpływa na nasze zdrowie.
W związku z rabarbarem może dojść do rozwoju kamicy nerkowej. Na to warzywo w szczególności powinni uważać mężczyźni
mający problem z niskim poziomem testosteronu. Spożywanie rabarbaru może
przyczynić się do jeszcze większego obniżenia ilości tego hormonu w organizmie.
Ze względu na walory smakowe i bardzo cenne właściwości tego warzywa
zdecydowałam się upiec te bułeczki i chciała bym państwa też do tego zachęcić. A
przepis prezentuję poniżej.
Bułeczki
Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką
Składniki na 13 sztuk:
Ciasto:
25g świeżych drożdży
350ml ciepłego mleka
150g cukru
150g masła – roztopionego, ostygniętego
750g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 jajka
1 żółtko
8g cukru z prawdziwą wanilią
Kruszonka:
140g cukru
50g masła
około 70-80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
8g cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
Składniki na 13 sztuk:
Ciasto:
25g świeżych drożdży
350ml ciepłego mleka
150g cukru
150g masła – roztopionego, ostygniętego
750g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 jajka
1 żółtko
8g cukru z prawdziwą wanilią
Kruszonka:
140g cukru
50g masła
około 70-80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
8g cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
około 300-350g rabarbaru
około 300-350g truskawek
4 łyżki cukru
2-3 łyżki mleka
około 300-350g truskawek
4 łyżki cukru
2-3 łyżki mleka
Sposób
wykonania:
Ciasto – zaczyn:
1. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, połowę cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać dwie kopiaste łyżki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
1. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, połowę cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać dwie kopiaste łyżki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
2. Do wyrośniętego zaczynu dodać dwa jajka, żółtko,
pozostały cukier, cukier waniliowy, przesiać pozostałą mąkę i wyrobić ciasto,
można mikserem lub rękoma. Mikserem wyrabiać ciasto przez około 5 minut.
3. Następnie do ciasta dodać roztopione masło (może być
trochę ciepłe) i masło wgnieść w ciasto lub wyrobić mikserem. Jak już powstanie
gładkie ciasto wyrabiamy je jeszcze przez około 5 minut.
Gotowe ciasto nakryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, ma podwoić swoją objętość.
Gotowe ciasto nakryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, ma podwoić swoją objętość.
Przygotowujemy owoce:
4. Truskawki i rabarbar pokroić na kawałki. Truskawki zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić. Tak samo zrobić z rabarbarem.
4. Truskawki i rabarbar pokroić na kawałki. Truskawki zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić. Tak samo zrobić z rabarbarem.
Kruszonka:
5. Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę.
5. Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę.
Składamy bułeczki:
6. Piekarnik nastawić na 170C na funkcji termoobieg.
Do blaszki o wymiarach 25x35cm wlać gorącą wodę i wstawić blaszkę na pierwszą od dołu półkę w piekarniku.
6. Piekarnik nastawić na 170C na funkcji termoobieg.
Do blaszki o wymiarach 25x35cm wlać gorącą wodę i wstawić blaszkę na pierwszą od dołu półkę w piekarniku.
7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na dobrze podsypany mąką blat
(ciasto jest trochę klejące) i krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 13 porcji
(każda o wadze około 110-120g). Z każdej porcji formować bułeczkę i układać je
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (na jednej blaszce położyłam 6
bułeczek na drugiej 7). Środek każdej bułeczki spłaszczyć i odstawić je do
wyrośnięcia na około 20-25 minut.
8. Na środek każdej bułeczki nałożyć sporą ilość osączonego
rabarbaru lub truskawek i docisnąć,
Na koniec bułeczki posypać kruszonką i blaszkę wstawić do
nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż bardzo ładnie się
przyrumienią. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika bułeczki odstawić do ostygnięcia.
Po wyjęciu z piekarnika bułeczki odstawić do ostygnięcia.
SMACZNEGO : )
Rozmaryn
w doniczce.
Chciała bym
jeszcze zachęcić państwa do uprawiania rozmarynu na swoim oknie, bo jest
wyjątkową przyprawą i lekiem. Jest to roślina nadzwyczaj przyjazna człowiekowi,
który często, gęsto, cierpi z powodu nerwicy i bezsenności. Doniczki z nim warto ustawiać w sypialni, bo rozmaryn
skutecznie pomaga w zasypianiu a po
przebudzeniu sprawia, że stajemy się wyciszeni i pełni sił. Warto go uprawiać
tam gdzie odpoczywamy. Wydzielany bowiem po lekkim potrząśnięciu olejek (o
bardzo lubianej woni) posiada sprawdzone właściwości uspakajające, poprawiające
sprawność intelektualną, oraz nastrój. Jest dobrodziejstwem dla ludzi
przepracowanych umysłowo, ciągle zmagających się ze zmęczeniem psychicznym i
narażonych na stres.
Uprawa rozmarynu lekarskiego nie jest kłopotliwa , od wiosny
do jesieni może on być uprawiany na balkonie. Latem potrzebuje dużo słońca i
umiarkowanej wilgotności podłoża. Od czasu do czasu warto go nawozić
wieloskładnikowymi nawozami i zraszać mu
liście. Kiedy jednak będzie się nawozić tę roślinę, to przez miesiąc nie
wykorzystujmy z niej liści jako przyprawę czy lek. Zimą też wymaga sporo słońca
i trochę niższej temperatury niż latem, oraz regularnego, ale nie tak obfitego
podlewania. Przy braku światła, czy przy zaniedbaniu podlewania traci liście.
Te i inne ciekawostki usłyszałam w radio i chętnie się z
wami dzielę. Mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe?
Komentarze
Prześlij komentarz