Zdrowa bułka szkolna z lnem i liściem sałaty.



     Warto jeść  często świeże, młode listki sałaty, najwięcej latem, gdy sezon na nie w pełni. Najlepiej teraz,  od maja do jesieni. Są podstawą niskokalorycznej diety i bardzo pomocne w kuracjach  odchudzających. Mają mało kalorii, za to dużo cennych składników odżywczych: żelaza, wapnia, magnezu i potasu, a także witamin: A, E i D, C, B9 i kwasu foliowego. Listki sałaty bogate są także w antyoksydanty takie jak karotenoidy, polifenolokwasy czy flawonoidy, które nie tylko chronią przed wolnymi rodnikami, lecz także wspomagają układ krążenia. Poprawiają trawienie, gdyż bogate są  w błonnik oraz celulozę. Sałata jedzona codziennie reguluje wypróżnienia oraz zapobiega nowotworowi okrężnicy. Jedzona często, najlepiej  na kolację działa uspokajająco i nasennie. Sama to zauważyłam niedawno, kiedy zjadłam 8 listków to szybko zasnęłam i dobrze mi się spało, pomimo wcześniejszych kłopotów z zasypianiem. Rzymska, lodowa, dębowa czy też powszechnie znana i lubiana sałata masłowa – to są gatunki, które możesz wprowadzić do swojej diety. Teraz jest właśnie  sezon na świeże, kruche jej listki. Od białych, poprzez seledynowe, do ciemnofioletowych, a nawet bordowych, gładkich, delikatnych i kędzierzawych, słodkich, gorzkich i szczypiących w język. Wśród sałat można przebierać i dobierać je do własnych upodobań smakowych, komponować z nich efektowne kolorowe sałatki z winegretem lub po prostu bardzo często brać je  na kanapki.  Z dobrym i bardzo zdrowym chlebem przyszłości, słoneczko, czy chlebem wileńskim z Nowej Piekarni dostarczysz swojemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych do codziennego funkcjonowania.  Nie zapomnij też  przemycić zdrowe listki sałaty do kanapek swojego dziecka, kupując  bułkę szkolną i bułkę pyszną w Nowej Piekarni, bo dostarczysz swojemu dziecku witamin, minerałów i wszystkich potrzebnych składników do budowy jego młodego organizmu. Teraz chciałam zachęcić państwa do upieczenia swoich własnych lnianych bułeczek, dla Twojego dziecka. Do różnego rodzaju sałat ta właśnie bułka szkolna bardzo mi pasowała. Warto zainwestować w zdrowie swojej pociechy, bo zaprocentuje dobrym samopoczuciem i rozwojem psychofizycznym. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Lniane bułeczki do szkoły dla Twojego dziecka.
SKŁADNIKI:
(Około 20 bułek.)
  • 1 kg mąki pszennej;
  • 50 g drożdży;
  • 1/2 l ciepłej wody;
  • 1 płaska łyżka cukru;
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego;
  • 40 g otrąb pszennych;
  • 1/2 łyżki soli;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. W misce wymieszać 1/2 kg mąki z suchymi składnikami oraz oliwą i połączyć z wodą z rozpuszczonymi drożdżami. Dokładnie wymieszać łyżką, dosypując stopniowo pozostałą ilość mąki (ok. 1/2 kg). Gdy całość zacznie być zwartą masą przełożyć na blat i ugniatać z pozostałą ilością mąki aż całość zacznie odchodzić od rąk. Uformować bułeczki i układać je na blasze wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Każdą bułkę ponacinać na środku nożem. Włożyć do piekarnika na 10 minut do temperatury 40 stopni, później zwiększyć do 180 stopni i piec do momentu kiedy bułki będą rumiane.
SMACZNEGO.




Komentarze