Warto jeść często świeże, młode listki sałaty, najwięcej
latem, gdy sezon na nie w pełni. Najlepiej teraz, od maja do jesieni. Są podstawą
niskokalorycznej diety i bardzo pomocne w kuracjach odchudzających. Mają mało kalorii, za to dużo
cennych składników odżywczych: żelaza, wapnia, magnezu i potasu, a także
witamin: A, E i D, C, B9 i kwasu foliowego. Listki sałaty bogate są także w
antyoksydanty takie jak karotenoidy, polifenolokwasy czy flawonoidy, które nie
tylko chronią przed wolnymi rodnikami, lecz także wspomagają układ krążenia. Poprawiają
trawienie, gdyż bogate są w błonnik oraz
celulozę. Sałata jedzona codziennie reguluje wypróżnienia oraz zapobiega
nowotworowi okrężnicy. Jedzona często, najlepiej na kolację działa uspokajająco i nasennie. Sama
to zauważyłam niedawno, kiedy zjadłam 8 listków to szybko zasnęłam i dobrze mi
się spało, pomimo wcześniejszych kłopotów z zasypianiem. Rzymska, lodowa,
dębowa czy też powszechnie znana i lubiana sałata masłowa – to są gatunki, które
możesz wprowadzić do swojej diety. Teraz jest właśnie sezon na świeże, kruche jej listki. Od
białych, poprzez seledynowe, do ciemnofioletowych, a nawet bordowych, gładkich,
delikatnych i kędzierzawych, słodkich, gorzkich i szczypiących w język. Wśród
sałat można przebierać i dobierać je do własnych upodobań smakowych, komponować
z nich efektowne kolorowe sałatki z winegretem lub po prostu bardzo często brać
je na kanapki. Z dobrym i bardzo zdrowym chlebem przyszłości,
słoneczko, czy chlebem wileńskim z Nowej Piekarni dostarczysz swojemu
organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych do codziennego
funkcjonowania. Nie zapomnij też przemycić zdrowe listki sałaty do kanapek
swojego dziecka, kupując bułkę szkolną i
bułkę pyszną w Nowej Piekarni, bo dostarczysz swojemu dziecku witamin, minerałów
i wszystkich potrzebnych składników do budowy jego młodego organizmu. Teraz
chciałam zachęcić państwa do upieczenia swoich własnych lnianych bułeczek, dla
Twojego dziecka. Do różnego rodzaju sałat ta właśnie bułka szkolna bardzo mi pasowała.
Warto zainwestować w zdrowie swojej pociechy, bo zaprocentuje dobrym
samopoczuciem i rozwojem psychofizycznym. Dla chętnych przepis prezentuję
poniżej.
Lniane bułeczki do szkoły dla Twojego dziecka.
SKŁADNIKI:
(Około 20 bułek.)
- 1 kg mąki pszennej;
- 50 g drożdży;
- 1/2 l ciepłej wody;
- 1 płaska łyżka cukru;
- 50 g zmielonego siemienia lnianego;
- 40 g otrąb pszennych;
- 1/2 łyżki soli;
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. W misce wymieszać 1/2 kg mąki z suchymi składnikami oraz oliwą i połączyć z wodą z rozpuszczonymi drożdżami. Dokładnie wymieszać łyżką, dosypując stopniowo pozostałą ilość mąki (ok. 1/2 kg). Gdy całość zacznie być zwartą masą przełożyć na blat i ugniatać z pozostałą ilością mąki aż całość zacznie odchodzić od rąk. Uformować bułeczki i układać je na blasze wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Każdą bułkę ponacinać na środku nożem. Włożyć do piekarnika na 10 minut do temperatury 40 stopni, później zwiększyć do 180 stopni i piec do momentu kiedy bułki będą rumiane.
SMACZNEGO.
Komentarze
Prześlij komentarz