Tort sam w sobie jest
pysznym ciastem. Chciałbym przedstawić wam przepis, znaleziony kiedyś w sieci,
na tort makowy z połączeniem białej czekolady. Jest to dosyć nietypowe
połączenie maku oraz białej czekolady. Coś dla małych miłośników białej
czekolady, a co za tym idzie jest to dobry pomysł na tort dla dzieci. Przepis i
składniki na ten tort dla dzieci, z makiem i z białą czekoladą, zamieszczam na
dole.
Składniki:
Część z białą czekoladą
- 25 dag białej czekolady;
- 330 ml śmietanki 30 %;
Biszkopt
- 4 jaja;
- 7 łyżek cukru;
- 0.75 szklanki ziemniaczanej mąki;
- 1 łyżka tortowej mąki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- cukier waniliowy;
- około 0.25 szklanki maku;
Warstwa makowo-kokosowa:
- 5 białek;
- pół szklanki cukru;
- pół szklanki suchego maku;
- pół szklanki wiórków kokosowych;
- 0.25 łyżeczki proszku do pieczenia;
- konfitura z czarnej porzeczki;
I przechodzimy do
przygotowania naszego dziecięcego tortu dla dzieci. Na początku podgrzewamy
śmietankę, ale pamiętajmy, żeby jej nie zagotować. Kiedy śmietanka trochę nam
zgęstnieje zdejmujemy z ognia, następnie musimy dodać połamaną białą czekoladę
i zamieszać, żeby całkowicie ją rozpuścić. Potem musimy to ostudzić, a
następnie schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, najlepszą opcją byłaby
cała noc.
Przechodzimy do
zrobienia biszkoptu. Wykładamy teraz tortownice pergaminem, średnica około 23
cm. Przesiewamy mąkę. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy teraz mikserem
białka na sztywną pianę na wysokich obrotach. Teraz pomału, najlepiej po jednej
łyżce wsypujemy cukier oraz cukrem waniliowy. Kolejny krokiem jest zmienienie
obrotów miksera na najniższy poziom dodając etapami po jednym żółtku, po czym
małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszkiem do
pieczenia. Ostatnim etapem tutaj jest dodanie mąki i delikatnego jej
wymieszania przy pomocy szpatułki. Masę, która będzie już gotowa wlewamy do
formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza.
Potem pieczemy przez około 20 minut i sprawdzamy drewnianym patyczkiem, tak
żeby był suchy. Kiedy nam to się wystudzi to przekrawamy na dwa równe krążki.
Pora na zrobienie
warstwy makowo-kokosowej. Na początku ubijamy białka na sztywną pianę. Pomału
dodajemy cukier, dosypujemy mak oraz wiórki kokosowe. Nie za mocno mieszamy to
łyżką i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Wszystkie części biszkoptu od wewnętrznej strony smarujemy dość cienką warstwą
konfitury. Kiedy nam się schłodzi śmietanka to ubijamy ją z białą czekoladą.
Masę czekoladową musimy podzielić na 3 części. Jedną z części smarujemy dolny
biszkopt, przykrywamy warstwą kokosowo-makową a potem wykładamy kolejną część
kremu z białej czekolady. Na to kładziemy górny biszkopt. Wszystko pokrywamy
pozostałą częścią masy. Można na sam koniec brzegi tortu przyozdobić wiórkami
kokosowymi. Trochę rozbudowany jest ten przepis na tort dla dzieci z makiem i z
dodatkiem białej czekolady, ale myślę, że warto go zrobić.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz