Tort angielski jest
to wypiek, który po raz pierwszy piekłem wraz z mamą. Ten był wyjątkowy, bo
jest pokryty masą cukrową. Jest to na prawdę coś wspaniałego. Dlatego chciałem
dziś zaprosić was do przepisu oraz wykonania tortu angielskiego.
Składniki:
BISZKOPT
- 8 jajek;
- 1,5 szklanki cukru;
- 8 łyżek mąki tortowej;
- 8 łyżek mąki ziemniaczanej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
KREM
Może on być obojętnie,
jaki, tylko wtedy, gdy nie jest ze śmietany. Jeżeli mamy jednak krem
śmietanowy, to boki i górę tortu musimy pokryć masą maślaną. Wystarczy, że
zrobimy to w następujący sposób. Utarte masło plus cukier puder.
Nasza masa cukrowa
nie może bezpośrednio stykać się ze śmietaną, gdyś się rozpuści. Dobrym
pomysłem jest również kremy do tortów gotowe. Możemy je dodatkowo urozmaicić
np.: owocami, startą czekoladą, dżemem ze słoiczka itd.
MASA CUKROWA
- 80 dag cukru pudru;
- 10 dag glukozy w proszku;
- 70 ml zimnej wody;
- 3 łyżeczki żelatyny;
- 2 łyżeczki margaryny;
Przejdźmy do
przygotowania naszego tortu angielskiego. Z naszych składników robimy biszkopt.
Standardowo białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je na ja wyższych
obrotach. Gdy białka są już ubite, dodajemy cukier a po nim żółtka. To wszystko
miksujemy jeszcze przez chwilkę. Teraz przesianą mąkę łączymy z proszkiem do
pieczenia, pamiętając żeby stopniowo dodawać do ubitych jajek i mieszać powoli
łyżką. Następnie wylewamy na okrągłą blachę i musimy piec w piekarniku
nagrzanym do 160-170 stopni Celsjusza. Pieczemy to przez około 45 minut. Teraz
upieczony oraz ostudzony biszkopt musimy pokroić na 3 równe części, nasączyć
pierwszy płat biszkopta ponczem. Potem kładziemy na niego krem. Identycznie
postępujemy z kolejnymi krążkami biszkopta, kremem należy również posmarować
boki tortu. Krem posłuży nam, jako klej pod masę cukrową. Nasz angielski tort z
kremem odstawiamy w zimne miejsce i przechodzimy do robienia masy cukrowej.
Teraz musimy żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i zostawiamy go na około 5 minut
aż się rozpuści. Najlepiej zrobimy jak użyjemy do tego małego garnuszka, które
potem umieścimy nad albo może być w garnku z gotującą się wodą.
Teraz do żelatyny
dodać musimy glukozę oraz poczekać, aż się rozpuści. Najważniejsze jest, aby
jej nie zagotować. Pamiętajmy, żeby się nie zagotowała, gdyż będziemy musieli
ją wyrzucić i zacząć od nowa. Gdy nasza mieszanka jest prawie rozpuszczona
zdejmujemy naczynie i dodajemy dwie łyżeczki margaryny. Mieszamy do momentu, aż
się wszystko rozpuści i przelewamy do większego naczynia, a kiedy nieco
ostygnie dodajemy stopniowo cukier puder i to mieszamy. Cukier dodajemy do
momentu, kiedy stworzy się gładka masa o konsystencji plasteliny. Gdy uzyskamy
taka konsystencję to znak, że masa cukrowa jest już gotowa. Możemy ją użyć w
białej postaci, ale też zabarwić np. barwnikami spożywczymi. Jeżeli chcemy
rozwałkować masę na gładki placek, to należy stół podsypać mąką ziemniaczaną. W
przeciwnym razie nasza masa się przyklei, ale to jest pewnie oczywista
informacja dla was. Masa po rozwałkowaniu musi mieć grubość kilku milimetrów, w
innym przypadku będzie zbyt cienka to przy przenoszeniu na tort może się
rozerwać. W celu przenoszenia naszej masy na tort należy pod rozwałkowany
placek delikatnie wsunąć dłonie i przenieść ją na przedramionach. Teraz z
naszej masy cukrowej, do tortu angielskiego, zabarwionej na czerwono wycinamy
serduszka. Możemy sobie pomóc foremkami do ciastek jak takie mamy. Następnie
przyklejamy je na tort. W celu przyklejania ozdób w szczególności płaskich
wystarczy sama woda. Teraz wycinamy czerwone paski i formujemy z nich kokardę,
ale równie dobrze sprawdzi się kupiona w pasmanterii wstążka.
Smacznego tortu
angielskiego.
Komentarze
Prześlij komentarz