Tort angielski i torty dla dzieci mają kilka wspólnych
cech. Najważniejsze z nich to kształty i dekoracje ze słodkich
plastycznych mas. Są one bardzo pomocne w tworzeniu różnokolorowych powierzchni
tortów dziecinnych i tych bardziej poważnych. Przykładem jest opisany poniżej
tort biedronka.
Składniki na biszkopt:
8 jaj, 8 łyżek mąki pszennej, 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 0,5 szklanki cukru
Składniki na masę śmietanową:
0,5 l śmietany 36%, 1 śmietan – fix, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki
cukru pudru, 1 opakowanie ciastek oreo
Dodatkowo 700 g gotowej masy cukrowej i barwniki spożywcze: czerwony,
czarny, kremowy, zielony
500 g czerwonej masy, 100 g czarnej, 50 g kremowej, 50 g zielonej
Składniki na krem maślany:
100 g masła 82%, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i chwilę miksować do
jego rozpuszczenia. Dodać żółtka i jeszcze chwilę miksować. Mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy jajecznej, delikatnie
mieszając łyżką. Gładkie ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec
około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 – 180 stopni.
Wystudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty. Następnie blaty ułożyć jeden na
drugim i wyciąć kształt biedronki. Można sobie pomóc szablonem wyciętym z
papieru. Z pozostałego paska wyciąć głowę za pomocą miseczki, aby uzyskać w
miarę równe kształty.
Masa. Śmietanę ubić z serkiem, dodać cukier puder i fix. Gotową masą
przekładać biszkopt, dodając połamane ciasteczka. Drugą warstwę kremu (nieco
większą) ułożyć nieco bardziej na środku tworząc kopułę, aby tort nabrał
kolistego kształtu. Pamiętać o przełożeniu biszkoptów w kształcie głowy.
Górny biszkopt przyłożyć na masę tworząc wybrzuszenie. Jeśli biszkopt jest
nierówny należy ściąć jego nadmiar na rantach, aby nic nie wystawało. Na samym
wierzchu wyciąć wzdłuż przez środek cienki pasek, dzieląc grzbiet na pół.
Krem. Masło ubić na puch. Dodać cukier puder z sokiem z cytryny i ubijać
jeszcze kilka minut. Wierzch i boki posmarować kremem i odstawić na godzinę do lodówki.
Dekoracja. Masę cukrową zagnieść, aby nabrała elastyczności, podzielić i
zabarwić. Czerwoną masę rozwałkować i przełożyć na tort z pominięciem głowy.
Dokładnie docisnąć, nadmiar masy ściąć u dołu.
Rozwałkować pozostałe masy. Kremową masą pokryć głowę, z czarnej utworzyć
pasek na szyi. Kieliszkiem wyciąć czarne kropki i wodą lub klejem spożywczym
przykleić do grzbietu. Wykonać oczka, uśmiech, czułki i nóżki. Z zielonej masy
wyciąć ozdobny liść i ułożyć go obok biedronki.
Torty dla dzieci i torty angielskie można też zakupić
w Nowej Piekarni z Łukowa. Jest to propozycja dla zapracowanych rodziców oraz
dla osób, którzy nie posiadają smykałki do tej kulinarnej dziedziny.
Komentarze
Prześlij komentarz