Moja starsza
koleżanka Halinka też niedawno
obchodziła swoje siedemdziesiąte urodziny, w związku z tym na spotkanie
przyniosła nam dobrą stefankę miodową, którą prawdopodobnie kupiła w Nowej
Piekarni. Dodatkowo samodzielnie upiekła chleb przyszłości, który zjedliśmy ze
świeżym masłem. Ten chleb przyszłości to chleb dobry, pełen ziaren i bardzo pulchny
o sprężystej skórce. Niesamowicie nam
wszystkim smakował. Najadłam się tymi smakołykami
i sama zapałałam chęcią upieczenia takich pyszności. Wzięłam przepis od Halinki
i teraz Wam go prezentuję. Jest to smaczne ciasto miodowe, które na pewno
zachwyci nie jedno wymagające podniebienie. Zapraszam wszystkich do
eksperymentowania.
STEFANKA MIODOWA
SKŁADNIKI:
- 40 dkg mąki
- 5 dag masła
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- 15 dag cukru + 1 łyżka wody
KREM:
- 0,5 l mleka
- 5 łyżek manny
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 20 dag masła
- Sok z cytryny
POLEWA:
- 3 łyżki cukru pudru
- 3łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem i wodą ,dodać resztę
składników i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części i upiec 4 placki. Piec w
180 C ok 15 min. Krem: mleko zagotować i wsypać mannę. Mieszając gotować 5-10
min. Pod koniec dodać cukier. Przestudzoną masę utrzeć z żółtkami i odstawić do
ostygnięcia. Utrzeć masło i dodać masę z manny, na koniec dodać sok z cytryny i
przełożyć placki. Polewa: Wszystkie składniki gotować 5 min. Gorącą polewą
polać wierzch ciasta i posypać orzechami.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz