Stefanka miodowa.



   

     Moja starsza koleżanka Halinka też  niedawno obchodziła swoje siedemdziesiąte urodziny, w związku z tym na spotkanie przyniosła nam dobrą stefankę miodową, którą prawdopodobnie kupiła w Nowej Piekarni. Dodatkowo samodzielnie upiekła chleb przyszłości, który zjedliśmy ze świeżym masłem. Ten chleb przyszłości to chleb dobry, pełen ziaren i bardzo   pulchny o sprężystej skórce. Niesamowicie  nam wszystkim  smakował. Najadłam się tymi smakołykami i sama zapałałam chęcią upieczenia takich pyszności. Wzięłam przepis od Halinki i teraz Wam go prezentuję. Jest to smaczne ciasto miodowe, które na pewno zachwyci nie jedno wymagające podniebienie. Zapraszam wszystkich do eksperymentowania.
 STEFANKA MIODOWA
 SKŁADNIKI:
  • 40 dkg mąki
  • 5 dag masła  
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 15 dag cukru + 1 łyżka wody
KREM:
  • 0,5 l mleka
  • 5 łyżek manny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła
  • Sok z cytryny
POLEWA:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem i wodą ,dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części i upiec 4 placki. Piec w 180 C ok 15 min. Krem: mleko zagotować i wsypać mannę. Mieszając gotować 5-10 min. Pod koniec dodać cukier. Przestudzoną masę utrzeć z żółtkami i odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło i dodać masę z manny, na koniec dodać sok z cytryny i przełożyć placki. Polewa: Wszystkie składniki gotować 5 min. Gorącą polewą polać wierzch ciasta i posypać orzechami.
SMACZNEGO : )

Komentarze