Stefanka miodowa z masą serową

Dziś kolejna propozycja na stefankę miodową. W tym przepisie miodowe ciasto przełożone jest masą serową, a nie jak w większości przepisów kremem z kaszy manny. Warto wypróbować nowy smak stefanki miodowej i porównać go z tym tradycyjnym.

Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 kostka margaryny, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sody, 200 g cukru pudru, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Składniki na masę:
500 g sera białego, 4 jajka, 1 budyń śmietankowy, 1/2 szklanki mleka, 1/2 kostki masła, 200 g cukru pudru

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z sodą i wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać zimną margarynę i wszystko razem posiekać. Następnie dodać jajka oraz miód i zagnieść ciasto. Margarynę można też roztopić z miodem i wystudzoną dodać do ciasta. Podzielić na trzy części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. Każdą część ciasta rozwałkować. Upiec osobno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować masę. Ser zemleć w maszynce. Ucierając, dodwać po jednym jajku. Następnie dodać mleko, budyń i cukier. Wszystko razem zmiksować. Masło roztopić w rondelku. Do masła wlać masę serową i gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jeszcze ciepłą masą przełożyć placki, równo rozsmarowując i lekko dociskając. Odstawić do wystygnięcia.
Stefankę można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Stefanka miodowa jest bardzo popularnym ciastem, które często gości na naszych świątecznych stołach. Towarzyszy nam też w chwilach relaksu, będąc doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty.

Komentarze