Dziś kolejna propozycja na stefankę miodową. W tym
przepisie miodowe ciasto przełożone jest masą serową, a nie jak w większości
przepisów kremem z kaszy manny. Warto wypróbować nowy smak stefanki miodowej i
porównać go z tym tradycyjnym.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 kostka margaryny, 2 łyżki miodu, 1
łyżeczka sody, 200 g cukru pudru, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Składniki na masę:
500 g sera białego, 4 jajka, 1 budyń śmietankowy, 1/2 szklanki mleka, 1/2
kostki masła, 200 g cukru pudru
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z sodą i wymieszać z cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Dodać zimną margarynę i wszystko razem posiekać. Następnie
dodać jajka oraz miód i zagnieść ciasto. Margarynę można też roztopić z miodem
i wystudzoną dodać do ciasta. Podzielić na trzy części, zawinąć w folię
spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. Każdą część ciasta
rozwałkować. Upiec osobno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około
10 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować masę. Ser zemleć w maszynce. Ucierając, dodwać po jednym
jajku. Następnie dodać mleko, budyń i cukier. Wszystko razem zmiksować. Masło
roztopić w rondelku. Do masła wlać masę serową i gotować na wolnym ogniu do
zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jeszcze
ciepłą masą przełożyć placki, równo rozsmarowując i lekko dociskając. Odstawić
do wystygnięcia.
Stefankę można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Stefanka miodowa jest bardzo popularnym ciastem, które
często gości na naszych świątecznych stołach. Towarzyszy nam też w chwilach
relaksu, będąc doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty.
Komentarze
Prześlij komentarz