U nas w tym
miesiącu tylko trzymać się za kieszeń tyle imprez. Niedawno były urodziny
Blanki, a teraz trzeba już intensywnie myśleć, co zrobić w prezencie dla Jasia.
Chłopczyk co prawda kończy dopiero dwa lata, ale rodzice też robią dla niego
imprezę. Kupiłam mu dwa małe samochodziki i ładne ubranko, ale pomyślałam też o
dobrym śmietanowym torcie z sezonowym rabarbarem. Przepis znalazłam w
internecie i zabrałam się do roboty. Jest to tort na kruchym i biszkoptowym spodzie przełożony dżemem, co daje mu
niespotykany urok i smak. Fantastycznie w nim łączą się różne smaki tworząc idealne
zestawienie. Tort jest przepyszny, waniliowy, kwaskowaty od rabarbaru. Dzięki
kruchemu ciastu maślany i odrobinę kokosowy. Jest orzeźwiający, delikatny, po
prostu wspaniały. Do kremu można dodać
odrobinę barwnika spożywczego, wtedy kolor tortu zmieni się na pastelowy - bajkowy.
Pewnie mama zamówi tort angielski w Nowej Piekarni i kupi świeży chleb dobry na kanapki, wtedy będą dwa pyszne torty dla dzieci. Myślę, że goście zjedzą te słodkości
i sami zatęsknią później do tego, żeby
własnoręcznie go wykonać. A tym, którzy już teraz tęsknią za takim tortem
przepis prezentuję poniżej.
Śmietanowy
tort z rabarbarem
Składniki:
Ciasto kruche:
130g mąki
40g cukru
20g wiórków kokosowych
70g masła
1 łyżka wody
Biszkopt:
2 jajka
2 łyżki wody
70g cukru
aromat waniliowy
50g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
Krem:
750g rabarbaru
200g cukru
skórka starta z jednej cytryny
9 łyżeczek żelatyny
500g śmietany kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
3 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
1 łyżka dżemu malinowego lub wiśniowego
200g śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
barwnik spożywczy różowy lub pomarańczowy (niekoniecznie)
Składniki:
Ciasto kruche:
130g mąki
40g cukru
20g wiórków kokosowych
70g masła
1 łyżka wody
Biszkopt:
2 jajka
2 łyżki wody
70g cukru
aromat waniliowy
50g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
Krem:
750g rabarbaru
200g cukru
skórka starta z jednej cytryny
9 łyżeczek żelatyny
500g śmietany kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
3 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
1 łyżka dżemu malinowego lub wiśniowego
200g śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
barwnik spożywczy różowy lub pomarańczowy (niekoniecznie)
Ciasto
kruche:
1. Składniki na kruche ciasto zagnieść.
1. Składniki na kruche ciasto zagnieść.
2. Formę o średnicy 26cm posmarować masłem i wyłożyć dno
ciastem. Piec w temperaturze 180oC na funkcji termoobieg przez 10 minut.
Biszkopt:
3. W międzyczasie ubić żółtka z cukrem i dwoma łyżkami wody na puszystą, białawą masę.
3. W międzyczasie ubić żółtka z cukrem i dwoma łyżkami wody na puszystą, białawą masę.
4. Ubić białko i wymieszać z żółtkami oraz paroma kroplami
aromatu waniliowego (około 7). Na masę przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną i
delikatnie wymieszać.
5. Dżem wymieszać z jedną łyżką wody.
6. Gorące kruche ciasto posmarować dżemem i równomiernie
rozłożyć na tym ciasto biszkoptowe. Wstawić z powrotem do piekarnika na 14-15
minut. Odstawić do ostygnięcia.
Krem:
7. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier, skórkę z cytryny i gotować, aż rabarbar będzie miękki (około 10 minut).
7. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier, skórkę z cytryny i gotować, aż rabarbar będzie miękki (około 10 minut).
8. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody.
9. Z ugotowanego rabarbaru odlać trochę kompotu, dodać do
niego żelatynę i mieszać, aż się rozpuści, następnie wlać ją do ugotowanego
rabarbaru, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
10. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, cukrem
pudrem i odrobiną barwnika spożywczego. Dodać do tężejącej masy rabarbarowej i
delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na upieczone ciasto i wstawić do lodówki
na parę godzin (najlepiej na noc).
11. Przed podaniem ubić 200g śmietanki z cukrem waniliowym,
2 łyżeczkami cukru pudru i odrobiną barwnika spożywczego, ozdobić tort.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz