Śmietanowy tort z rabarbarem.



     U nas w tym miesiącu tylko trzymać się za kieszeń tyle imprez. Niedawno były urodziny Blanki, a teraz trzeba już intensywnie myśleć, co zrobić w prezencie dla Jasia. Chłopczyk co prawda kończy dopiero dwa lata, ale rodzice też robią dla niego imprezę. Kupiłam mu dwa małe samochodziki i ładne ubranko, ale pomyślałam też o dobrym śmietanowym torcie z sezonowym rabarbarem. Przepis znalazłam w internecie i zabrałam się do roboty. Jest to tort na kruchym i biszkoptowym  spodzie przełożony dżemem, co daje mu niespotykany urok i smak. Fantastycznie w nim  łączą się różne smaki tworząc idealne zestawienie. Tort jest przepyszny, waniliowy, kwaskowaty od rabarbaru. Dzięki kruchemu ciastu maślany i odrobinę kokosowy. Jest orzeźwiający, delikatny, po prostu wspaniały.  Do kremu można dodać odrobinę barwnika spożywczego, wtedy kolor tortu zmieni się na pastelowy - bajkowy. Pewnie mama zamówi tort angielski w Nowej Piekarni i kupi świeży  chleb dobry na kanapki, wtedy będą dwa pyszne  torty dla dzieci. Myślę, że goście zjedzą te słodkości  i sami zatęsknią później do tego, żeby własnoręcznie go wykonać. A tym, którzy już teraz tęsknią za takim tortem przepis prezentuję poniżej.
Śmietanowy tort z rabarbarem
Składniki:
Ciasto kruche:
130g mąki
40g cukru
20g wiórków kokosowych
70g masła
1 łyżka wody
Biszkopt:

2 jajka
2 łyżki wody
70g cukru
aromat waniliowy
50g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
Krem:
750g rabarbaru
200g cukru
skórka starta z jednej cytryny
9 łyżeczek żelatyny
500g śmietany kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
3 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
1 łyżka dżemu malinowego lub wiśniowego
200g śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
barwnik spożywczy różowy lub pomarańczowy (niekoniecznie)
Ciasto kruche:
1. Składniki na kruche ciasto zagnieść.
2. Formę o średnicy 26cm posmarować masłem i wyłożyć dno ciastem. Piec w temperaturze 180oC na funkcji termoobieg przez 10 minut.
Biszkopt:
3. W międzyczasie ubić żółtka z cukrem i dwoma łyżkami wody na puszystą, białawą masę.
4. Ubić białko i wymieszać z żółtkami oraz paroma kroplami aromatu waniliowego (około 7). Na masę przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
5. Dżem wymieszać z jedną łyżką wody.
6. Gorące kruche ciasto posmarować dżemem i równomiernie rozłożyć na tym ciasto biszkoptowe. Wstawić z powrotem do piekarnika na 14-15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Krem:
7. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier, skórkę z cytryny i gotować, aż rabarbar będzie miękki (około 10 minut).
8. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody.
9. Z ugotowanego rabarbaru odlać trochę kompotu, dodać do niego żelatynę i mieszać, aż się rozpuści, następnie wlać ją do ugotowanego rabarbaru, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
10. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i odrobiną barwnika spożywczego. Dodać do tężejącej masy rabarbarowej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na upieczone ciasto i wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).
11. Przed podaniem ubić 200g śmietanki z cukrem waniliowym, 2 łyżeczkami cukru pudru i odrobiną barwnika spożywczego, ozdobić tort.
SMACZNEGO : )

Komentarze