Orzechowy chleb przyszłości

Przepisy na chleb przyszłości stanowią na tym blogu dość pokaźną grupę. Każdy z tych chlebów posiada w sobie coś oryginalnego, ciekawego, mniej stosowanego, to coś, co powoduje, że właśnie taka nazwa jest danemu bochenkowi przypisana. Poniżej prezentuję kolejny przepis na chleb przyszłości i jak zwykle znajdziemy w nim ciekawe składniki. Tym razem jest to mąka jęczmienna pełnoziarnista, maślanka i orzechy laskowe.

Składniki:
250 g pełnoziarnistej mąki pszennej, 200 g pełnoziarnistej mąki jęczmiennej, 40 g świeżych drożdży, 350 ml letniej maślanki, 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli, 200 g posiekanych orzechów laskowych, 80 g całych orzechów laskowych

Wykonanie:
Mąkę pszenną i mąkę jęczmienną dokładnie wymieszać, przesypać do miski i utworzyć dołek. Drożdże rozpuścić w jednej trzeciej ilości maślanki, wlać do dołka, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę maślanki oraz sól. Całość dokładnie wyrobić i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, jeszcze raz zagnieść, dodając przy tym posiekane orzechy. Uformować bochenek i przełożyć go do natłuszczonej formy. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem chleb posmarować wodą i posypać całymi orzechami. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Być może niektórzy z nas zastanawiali się jaki powinien być chleb przyszłości lub jaki będzie chleb w przyszłości. Czy pozostaniemy przy tradycyjnej recepturze? Czy ta receptura będzie wzbogacana nowymi składnikami? A jeśli tak, to jakimi? Czas jak zwykle pokaże, w którą stronę poszliśmy.

Komentarze