Przepisy na chleb przyszłości stanowią na tym blogu
dość pokaźną grupę. Każdy z tych chlebów posiada w sobie coś oryginalnego,
ciekawego, mniej stosowanego, to coś, co powoduje, że właśnie taka nazwa jest
danemu bochenkowi przypisana. Poniżej prezentuję kolejny przepis na chleb przyszłości
i jak zwykle znajdziemy w nim ciekawe składniki. Tym razem jest to mąka
jęczmienna pełnoziarnista, maślanka i orzechy laskowe.
Składniki:
250 g pełnoziarnistej mąki pszennej, 200 g pełnoziarnistej mąki
jęczmiennej, 40 g świeżych drożdży, 350 ml letniej maślanki, 1 łyżeczka
drobnoziarnistej soli, 200 g posiekanych orzechów laskowych, 80 g całych
orzechów laskowych
Wykonanie:
Mąkę pszenną i mąkę jęczmienną dokładnie wymieszać, przesypać do miski i
utworzyć dołek. Drożdże rozpuścić w jednej trzeciej ilości maślanki, wlać do
dołka, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodać resztę maślanki oraz sól. Całość dokładnie wyrobić i odstawić
pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, jeszcze raz zagnieść,
dodając przy tym posiekane orzechy. Uformować bochenek i przełożyć go do
natłuszczonej formy. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem chleb posmarować wodą i posypać całymi orzechami. Piec
45 minut w temperaturze 200 stopni.
Być może niektórzy z nas zastanawiali się jaki
powinien być chleb przyszłości lub jaki będzie chleb w przyszłości. Czy
pozostaniemy przy tradycyjnej recepturze? Czy ta receptura będzie wzbogacana
nowymi składnikami? A jeśli tak, to jakimi? Czas jak zwykle pokaże, w którą
stronę poszliśmy.
Komentarze
Prześlij komentarz