Nie ma to jak zrobić dobry
chleb samemu. Nie mówię, żeby rezygnować przez z kupna jego. Ale dzisiaj chce
wam zaproponować dobry chleb żytni na drożdżach z dodatkiem prażonej cebulki.
Można go robić w garnku żeliwnym, normalnie w blasze oraz w foremce
silikonowej. Ja chce zaproponować pierwsze i ostatnie formy do zrobienia tego
wyśmienitego chleba żytniego. Poniżej zamieszczam składniki oraz wykonanie.
Składniki:
- kilogram żytniej mąki chlebowej (może być typ 720);
- 10 dag drożdży, najlepiej świeżych;
- dwie łyżeczki cukru;
- 800 ml ciepłej wody;
- jedna szklanka siemienia lnianego;
- jedna szklanka prażonej cebulki;
- jedna łyżka soli;
No i przejdźmy do
zrobienia naszego dobrego chleba żytniego z dodatkiem cebuli.
Przejdźmy najpierw do naszych drożdży. Na początku musimy
wymieszać drożdże z cukrem i paroma łyżkami wody. Takie coś odstawiamy na kilka
minut w ciepłe miejsce. W tym czasie nasze drożdże powinny zacząć pracować.
Teraz mieszamy w misce wszystkie składniki. Przy chlebie na bazie mąki żytniej
nie musimy zbyt długo wyrabiać ciasta. Pora to wszystko dokładnie wymieszać.
No i teraz coś dla
osób, które preferują foremkę silikonową. Wykładamy nasze ciasto do formy.
Przykrywamy posmarowaną olejem folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrastania. Wstawiamy do piekarnika, który wcześniej się nam rozgrzewał do
temperatury 200 stopni Celsjusza. Po około 10 minutach zmniejszamy temperaturę
do 180 i pieczemy chleb żytni przez jeszcze około 40 minut. Mniej, więcej w
połowie czasu pieczenia można bochenek wyrzucić z formy i piec dalej na kratce.
W tym przypadku już będziemy mogli się cieszyć z naszego chleba żytniego z
prażoną cebulką.
Ale tak jak
wspomniałem, przechodzimy do zrobienia tego samego chleba ale w garnku
żeliwnym. Musimy porządnie posypać mąką ściereczkę i przełożyć wyrobione ciasto
i wraz ze ściereczką przekładamy je do miski lub durszlaka. Przykrywamy i
odstawiamy na bok, żeby nam wyrosło. Wkładamy do piekarnika garnek wraz z
pokrywką i ustawiamy temperaturę na około 250 stopni Celsjusza. Garnek
nagrzewamy przez około pół godziny. Jak upłynie ten czas wyjmujemy garnek,
przekładamy szybkim ruchem chleb i przykrywamy przykrywką. Pieczemy jeszcze pod
przykryciem przez około kwadrans, potem odkrywamy i pieczemy kwadrans.
Wiem, że jest trochę
zabawy przy drugim sposobie ale można robić tak jak my chcemy. Dlatego
pozostawiam wam wybór na zrobienie własnego dobrego drożdżowego chleba żytniego
z prażoną cebulką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz