Dzisiaj pragnę
Wam zaoferować puszysty biszkopt nasączony sokiem z cytryny, przełożony
kwaskowym dżemem porzeczkowym i delikatnym kremem z serka mascarpone. Krem
mascarpone został podzielony na pół i do jednej połowy dodana została
rozpuszczona deserowa czekolada, tak powstał czekoladowy krem mascarpone. Tort
smakuje znakomicie: jest delikatny, nie za słodki, po prostu w sam raz.
Posmakuje i dzieciom, i dorosłym. Biszkopt został upieczony w tortownicy
o średnicy 24 cm. Ponieważ zbliża się pięćdziesiąta rocznica ślubu naszej wspólnej koleżanki
Tereski to postanowiłam właśnie z tej okrągłej rocznicy zrobić w prezencie ten
bardzo smaczny biszkopt i kupić wiązankę pięknych kwiatów. Gości ma być dużo to
taki smakowity tort pewnie zostanie doceniony. Słyszałam, że inna moja
koleżanka zamówiła z tej okazji tort angielski w Nowej Piekarni. Ale nie
chciała zdradzić jaki piękny wzór będzie miał ten angielski tort na wierzchu.
Jestem bardzo ciekawa smaku takiego tortu, bo nigdy nie miałam w ustach tego smakołyku. Myślę jednak, że mój tort będzie lepszy. Jeśli tak samo
uważasz to zapraszam do spróbowania własnego wypieku, a na pewno nie będziesz
tego żałował. Przepis prezentuję poniżej.
Składniki:
BISZKOPT
- 6 jajek
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM MASCARPONE (BIAŁY I CZEKOLADOWY
- 30 dag śmietany kremówki 30%
- 10 dag cukru pudru
- 50 dag serka mascarpone
- 5 dag czekolady deserowej
- dżem porzeczkowy
- sok z cytryny do nasączenia biszkoptu
Przepis na biszkopt
Tortownicę o średnicy 24 cm
wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować składniki do biszkoptu. Jajka ubić
mikserem na puszysty krem, stopniowo dodawać cukier i cały czas miksować na
małych obrotach, aby cukier nie rozpryskiwał się. Następnie powoli wsypywać
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas miksować mikserem na
małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto powoli przelać do
tortownicy, wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 175
stopni C.
Przepis na krem mascarpone
Śmietankę kremówkę ubić, pod
koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać. Dodać serek
mascarpone i zmiksować do połączenia się składników. Podzielić na dwie części.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i powoli wlać do jednej części kremu,
delikatnie wymieszać.
Przekładanie ciasta.
- Wystudzony biszkopt przekroić na trzy krążki. Sok z cytryny wymieszać z małą ilością przegotowanej, letniej wody (tak, aby wystarczyło do nasączenia biszkoptu). Pierwszy krążek nasączyć sokiem z cytryny i posmarować cienko dżemem porzeczkowym. Na dżem wyłożyć 1/2 białego kremu mascarpone, przykryć drugim krążkiem nasączonym sokiem z cytryny, cienko posmarować dżemem i wyłożyć 1/2 czekoladowego kremu, przykryć trzecim krążkiem, nasączyć jak poprzednio i posmarować cienko dżemem. Na wierzch wyłożyć biały krem, wyrównać powierzchnię. Boki posmarować czekoladowym kremem, zostawiając trochę kremu na dekorację. Tort udekorować kremem za pomocą szprycy (zrobić fantazyjne wzorki oraz kwiatki).
SMACZNEGO
: )
Komentarze
Prześlij komentarz