Dobry tort na specjalne okazje.



     Dzisiaj pragnę Wam zaoferować puszysty biszkopt nasączony sokiem z cytryny, przełożony kwaskowym dżemem porzeczkowym i delikatnym kremem z serka mascarpone. Krem mascarpone został podzielony na pół i do jednej połowy dodana została rozpuszczona deserowa czekolada, tak powstał czekoladowy krem mascarpone. Tort smakuje znakomicie: jest delikatny, nie za słodki, po prostu w sam raz. Posmakuje i dzieciom, i dorosłym. Biszkopt został upieczony w tortownicy o średnicy 24 cm. Ponieważ zbliża się pięćdziesiąta  rocznica ślubu naszej wspólnej koleżanki Tereski to postanowiłam właśnie z tej okrągłej rocznicy zrobić w prezencie ten bardzo smaczny biszkopt i kupić wiązankę pięknych kwiatów. Gości ma być dużo to taki smakowity tort pewnie zostanie doceniony. Słyszałam, że inna moja koleżanka zamówiła z tej okazji tort angielski w Nowej Piekarni. Ale nie chciała zdradzić jaki piękny wzór będzie miał ten angielski tort na wierzchu. Jestem bardzo ciekawa smaku takiego tortu, bo nigdy nie miałam w ustach tego  smakołyku. Myślę jednak,  że mój tort będzie lepszy. Jeśli tak samo uważasz to zapraszam do spróbowania własnego wypieku, a na pewno nie będziesz tego żałował. Przepis prezentuję poniżej.
Składniki:
BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM MASCARPONE (BIAŁY I CZEKOLADOWY
  • 30 dag śmietany kremówki 30%
  • 10 dag cukru pudru
  • 50 dag serka mascarpone
  • 5 dag czekolady deserowej
  • dżem porzeczkowy
  • sok z cytryny do nasączenia biszkoptu
Przepis na biszkopt
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować składniki do biszkoptu. Jajka ubić mikserem na puszysty krem, stopniowo dodawać cukier i cały czas miksować na małych obrotach, aby cukier nie rozpryskiwał się. Następnie powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas miksować mikserem na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto powoli przelać do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni C.
 
Przepis na krem mascarpone
Śmietankę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać. Dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia się składników. Podzielić na dwie części. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i powoli wlać do jednej części kremu, delikatnie wymieszać.
Przekładanie ciasta.
  1. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy krążki. Sok z cytryny wymieszać z małą ilością przegotowanej, letniej wody (tak, aby wystarczyło do nasączenia biszkoptu). Pierwszy krążek nasączyć sokiem z cytryny i posmarować cienko dżemem porzeczkowym. Na dżem wyłożyć 1/2 białego kremu mascarpone, przykryć drugim krążkiem nasączonym sokiem z cytryny, cienko posmarować dżemem i wyłożyć 1/2 czekoladowego kremu, przykryć trzecim krążkiem, nasączyć jak poprzednio i posmarować cienko dżemem. Na wierzch wyłożyć biały krem, wyrównać powierzchnię. Boki posmarować czekoladowym kremem, zostawiając trochę kremu na dekorację. Tort udekorować kremem za pomocą szprycy (zrobić fantazyjne wzorki oraz kwiatki).
SMACZNEGO : )
 
 


Komentarze