Ciasto orkiszowe z truskawkami na urodziny.



     To ciasto od lat piekłam sama, kiedy na rynku pojawiły się sezonowe owoce takie jak truskawki, jagody, wiśnie, śliwki czy jabłka. Z truskawkami najbardziej lubiłam to ciasto. Teraz postanowiłam upiec naszej Blance, która właśnie kończy sześć lat. Na tę okazję zaprosiła nas wszystkich w niedzielę do swojego domu. Rozdała zaproszenia przez siebie własnoręcznie wykonane. Na moim zaproszeniu na pierwszej stronie widniał namalowany przez dziewczynkę piękny tort angielski z bohaterami z jej ulubionej bajki i sześć świeczek. A na drugiej stronie własnoręcznie wpisała  treść. Zaproszenia wręczała dzieciom i prosiła, żeby zabrali ze sobą rodziców. Na miejscu zastaliśmy pięknie udekorowany pokój balonami, a na stole stały kolorowe kanapki z chleba orkiszowego na wagę z Nowej Piekarni, piękny tort dla dzieci i dwie przepyszne sałatki. Mama Blanki pokroiła też moje  ciasto orkiszowe z truskawkami. Dziewczynka bardzo się cieszyła, bo goście dobrze się bawili i przywieźli jej piękne prezenty. A chętnych, którzy mają ochotę upiec takie właśnie ciasto zapraszam do roboty. Przepis prezentuję poniżej.
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • kostka margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 60-70 dag świeżych truskawek (lub inne sezonowe owoce)
  • cukier puder do obsypania ciasta po upieczeniu
Sposób przygotowania
  1. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem, przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Na sam koniec wlewamy letnią, rozpuszczoną margarynę, i dokładnie mieszamy.
  2. Ciasto wlewamy do wyłożonej pergaminem blachy, układamy wcześniej umyte, osuszone i pokrojone na pół truskawki.
  3. Pieczemy w 180 st. C ok 30-40 minut. ( Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.)
  4. Gotowe ciasto ,obficie posypujemy cukrem pudrem.
  5. Smacznego!

Komentarze