To ciasto od lat
piekłam sama, kiedy na rynku pojawiły się sezonowe owoce takie jak truskawki,
jagody, wiśnie, śliwki czy jabłka. Z truskawkami najbardziej lubiłam to ciasto.
Teraz postanowiłam upiec naszej Blance, która właśnie kończy sześć lat. Na tę okazję
zaprosiła nas wszystkich w niedzielę do swojego domu. Rozdała zaproszenia przez
siebie własnoręcznie wykonane. Na moim zaproszeniu na pierwszej stronie widniał
namalowany przez dziewczynkę piękny tort angielski z bohaterami z jej ulubionej
bajki i sześć świeczek. A na drugiej stronie własnoręcznie wpisała treść. Zaproszenia wręczała dzieciom i prosiła,
żeby zabrali ze sobą rodziców. Na miejscu zastaliśmy pięknie udekorowany pokój
balonami, a na stole stały kolorowe kanapki z chleba orkiszowego na wagę z
Nowej Piekarni, piękny tort dla dzieci i dwie przepyszne sałatki. Mama Blanki
pokroiła też moje ciasto orkiszowe z
truskawkami. Dziewczynka bardzo się cieszyła, bo goście dobrze się bawili i
przywieźli jej piękne prezenty. A chętnych, którzy mają ochotę upiec takie
właśnie ciasto zapraszam do roboty. Przepis prezentuję poniżej.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- kostka margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 60-70 dag świeżych truskawek (lub inne sezonowe owoce)
- cukier puder do obsypania ciasta po upieczeniu
Sposób
przygotowania
- Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem, przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Na sam koniec wlewamy letnią, rozpuszczoną margarynę, i dokładnie mieszamy.
- Ciasto wlewamy do wyłożonej pergaminem blachy, układamy wcześniej umyte, osuszone i pokrojone na pół truskawki.
- Pieczemy w 180 st. C ok 30-40 minut. ( Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.)
- Gotowe ciasto ,obficie posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz