Każdy z nas ma swoje ulubione codzienne pieczywo.
Dobieramy je według naszych potrzeb smakowych i zdrowotnych. Lubimy też
poznawać nowe rodzaje chlebów i bułek, którymi urozmaicamy sobie codzienną
dietę. Producenci pieczywa, rozumiejąc nasze potrzeby, wciąż dostarczają na rynek
nowe produkty. Nowa Piekarnia z Łukowa doskonale wpisuje się w ten trend,
oferując konsumentom szeroki wybór pieczywa. Znajdziemy tam oryginalny chleb
przyszłości, żytni chleb dobry, ciekawy w smaku chleb wileński, chleb orkiszowy
na wagę i wiele innych gatunków. Poszukując nowych smaków pieczywa, możemy
wykorzystać niezliczoną ilość przepisów i pokusić się o upieczenie chleba w
domu. Możemy wykorzystać poniższy przepis i poznać smak chleba z dodatkiem
soku marchwiowego.
Składniki:
1/3 kostki drożdży, 1/4 szklanki ciepłej wody, 1,5 szklanki mąki pszennej
chlebowej, 1 szklanka mąki żytniej, 1,5 łyżeczki soli, 1 szklanka soku z
marchwi, 4 łyżki oleju
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Szklankę mąki pszennej i całą mąkę
żytnią wymieszać z solą, dodać drożdże, sok z marchwi i olej. Wyrabiać
około 10 minut, dodając stopniowo pozostałą mąkę pszenną - ciasto nabierze wówczas
właściwej konsystencji i nie będzie klejące. Przykryć ściereczką i odstawić
na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć
do niej ciasto i odstawić pod przykryciem na kolejne 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Chleb piec 25 – 30 minut,
aż skórka się zarumieni.
Do chleba z powyższego przepisu możemy dodać pestki
dyni, słonecznik, siemię lniane, sezam mak lub płatki owsiane. Dodatki te
wzbogacą smak każdego chleba i podwoją jego wartości odżywcze. Natomiast na
blogu Nowej Piekarni z Łukowa można odnaleźć wiele przepisów na ciekawe w smaku
pieczywo.
Komentarze
Prześlij komentarz