Chleb z sokiem marchwiowym

Każdy z nas ma swoje ulubione codzienne pieczywo. Dobieramy je według naszych potrzeb smakowych i zdrowotnych. Lubimy też poznawać nowe rodzaje chlebów i bułek, którymi urozmaicamy sobie codzienną dietę. Producenci pieczywa, rozumiejąc nasze potrzeby, wciąż dostarczają na rynek nowe produkty. Nowa Piekarnia z Łukowa doskonale wpisuje się w ten trend, oferując konsumentom szeroki wybór pieczywa. Znajdziemy tam oryginalny chleb przyszłości, żytni chleb dobry, ciekawy w smaku chleb wileński, chleb orkiszowy na wagę i wiele innych gatunków. Poszukując nowych smaków pieczywa, możemy wykorzystać niezliczoną ilość przepisów i pokusić się o upieczenie chleba w domu. Możemy wykorzystać poniższy przepis i poznać smak chleba z dodatkiem soku marchwiowego.

Składniki:
1/3 kostki drożdży, 1/4 szklanki ciepłej wody, 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej, 1 szklanka mąki żytniej, 1,5 łyżeczki soli, 1 szklanka soku z marchwi, 4 łyżki oleju

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Szklankę mąki pszennej i całą mąkę żytnią wymieszać z solą, dodać drożdże, sok z marchwi i olej. Wyrabiać około 10 minut, dodając stopniowo pozostałą mąkę pszenną - ciasto nabierze wówczas właściwej konsystencji i nie będzie klejące. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto i odstawić pod przykryciem na kolejne 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Chleb piec 25 – 30 minut, aż skórka się zarumieni.

Do chleba z powyższego przepisu możemy dodać pestki dyni, słonecznik, siemię lniane, sezam mak lub płatki owsiane. Dodatki te wzbogacą smak każdego chleba i podwoją jego wartości odżywcze. Natomiast na blogu Nowej Piekarni z Łukowa można odnaleźć wiele przepisów na ciekawe w smaku pieczywo.

Komentarze