Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem na miodzie.



 

     Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem na miodzie to moje nowe wyzwanie. Znalazłam ten przepis w internecie i od razu się nim zainteresowałam. Zachęciłam się do upieczenia tego chlebka bo jest łatwy: przygotowanie jego w pięć minut, wyrośnięcie ciasta w 45 minut i pieczenie w 40 minut. Potrzebna jest keksówka 30 centymetrowa. Chleb słoneczko, bo go tak nazwałam, jest bogactwem smaku i aromatu prawdziwego pełnoziarnistego chleba pieczonego z użyciem tradycyjnych drożdży babuni, mąki pszennej i mąki pełnoziarnistej z dodatkiem pestek słonecznika i miodu. Ciasta chlebowego nie musisz wyrabiać wystarczy porządnie wymieszać łyżką. Ten chleb zaplanowałam upiec, bo ma przyjechać rodzina na sobotę do nas na grilla. Zamierzam kupić karkówkę, sprawdzoną kiełbaskę i kaszankę. Tego upieczonego chleba słoneczko było by za mało do zgrilowanego mięsa, dlatego postanowiłam dokupić jeszcze chleb przyszłości, chleb dobry i jedno opakowanie chleba wileńskiego. A napoje ma kupić moja siostra. Mam nadzieję, że spotkanie się uda i chlebek słoneczko, oraz chleby z Nowej Piekarni będą im smakować. A jeśli państwu smakuje taki pełnoziarnisty chlebek na miodzie, to zapraszam do własnoręcznego upieczenia i degustacji, a przepis prezentuję poniżej.
Składniki:
25 dag mąki pszennej typ 450
25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
15 dag pestek ze słonecznika + 3 łyżki do posypania
3 dag drożdży babuni tradycyjnych
2 szklanki letniej wody + 3 łyżki miodu
1 płaska łyżka soli
Sposób przygotowania:
Przygotuj zaczyn. Drożdże babuni pokrusz i przełóż do miski. Dodaj miód i 3 łyżki letniej wody. Wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
  1. Oba rodzaje mąk przesiej do miski. Dodaj sól i wymieszaj.
  2. Dodaj zaczyn drożdżowy, wodę i pestki słonecznika. Wymieszaj. Masa powinna być elastyczna.
  3. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  5. Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
  6. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Wierzch wyrównaj łyżką i posyp pestkami słonecznika. Formę przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
  7. Formę wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 30 minut.
  8. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
SMACZNEGO : )

Komentarze