Chleb
pełnoziarnisty ze słonecznikiem na miodzie to moje nowe wyzwanie. Znalazłam ten
przepis w internecie i od razu się nim zainteresowałam. Zachęciłam się do
upieczenia tego chlebka bo jest łatwy: przygotowanie jego w pięć minut,
wyrośnięcie ciasta w 45 minut i pieczenie w 40 minut. Potrzebna jest keksówka
30 centymetrowa. Chleb słoneczko, bo go tak nazwałam, jest bogactwem smaku i
aromatu prawdziwego pełnoziarnistego chleba pieczonego z użyciem tradycyjnych
drożdży babuni, mąki pszennej i mąki pełnoziarnistej z dodatkiem pestek
słonecznika i miodu. Ciasta chlebowego nie musisz wyrabiać wystarczy porządnie
wymieszać łyżką. Ten chleb zaplanowałam upiec, bo ma przyjechać rodzina na
sobotę do nas na grilla. Zamierzam kupić karkówkę, sprawdzoną kiełbaskę i
kaszankę. Tego upieczonego chleba słoneczko było by za mało do zgrilowanego
mięsa, dlatego postanowiłam dokupić jeszcze chleb przyszłości, chleb dobry i
jedno opakowanie chleba wileńskiego. A napoje ma kupić moja siostra. Mam
nadzieję, że spotkanie się uda i chlebek słoneczko, oraz chleby z Nowej
Piekarni będą im smakować. A jeśli państwu smakuje taki pełnoziarnisty chlebek
na miodzie, to zapraszam do własnoręcznego upieczenia i degustacji, a przepis
prezentuję poniżej.
Składniki:
25 dag mąki pszennej typ 450
25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
15 dag pestek ze słonecznika + 3 łyżki do posypania
3 dag drożdży babuni tradycyjnych
2 szklanki letniej wody + 3 łyżki miodu
1 płaska łyżka soli
Sposób przygotowania:
25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
15 dag pestek ze słonecznika + 3 łyżki do posypania
3 dag drożdży babuni tradycyjnych
2 szklanki letniej wody + 3 łyżki miodu
1 płaska łyżka soli
Sposób przygotowania:
Przygotuj zaczyn. Drożdże babuni pokrusz i przełóż do miski.
Dodaj miód i 3 łyżki letniej wody. Wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
- Oba rodzaje mąk przesiej do miski. Dodaj sól i wymieszaj.
- Dodaj zaczyn drożdżowy, wodę i pestki słonecznika. Wymieszaj. Masa powinna być elastyczna.
- Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
- Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Wierzch wyrównaj łyżką i posyp pestkami słonecznika. Formę przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
- Formę wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 30 minut.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz