Pieczywo jest ważnym elementem zdrowej diety. Wpływa
ona na poprawne funkcjonowanie organizmu w codziennym życiu. Aby móc czerpać
same korzyści ze spożycia pieczywa, warto spożywać jego różne rodzaje. Każdy
gatunek chleba ma swoje walory odżywcze, ale ma też pewne wady i niedostatki. Dlatego
tak ważny jest jego zróżnicowany dobór, dzięki któremu wzbogacimy się o cenne
dla naszego organizmu składniki. Korzystając z licznych przepisów, warto od
czasu do czasu pokusić się o upieczenie różnych gatunków chleba. Może to być
chleb dobry z poniższego przepisu, którego receptura jest oparta na mące
pszennej, drożdżach oraz na mleku. Chleb dobry możemy podać na śniadanie lub na
kolację.
Składniki:
700 g mąki pszennej chlebowej, 1,5 łyżeczki soli, 55 g masła + do formy, 1
łyżeczka cukru, 14 g świeżych drożdży, 425 ml letniego mleka
Wykonanie:
Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać sól, miękkie masło oraz cukier. W
mące utworzyć wgłębienie i pokruszyć do niego drożdże. Wlać odrobinę mleka i
palcami rozetrzeć drożdże. Odstawić na około 10 minut.
Po tym czasie wlać pozostałą ilość mleka i wyrabiać dłońmi do momentu, aż
ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, przykryć ją i
odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Przełożyć do jednej większej lub
dwóch mniejszych natłuszczonych keksówek. Przykryć i odstawić na około 45 minut
do podwojenia objętości.
Piec 35 – 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Śniadanie jest podstawą naszego dobrego
funkcjonowania, a pieczywo, obok warzyw, powinno być jego częścią. Może to być
chleb dobry z powyższego przepisu, chleb żytni, chleb razowy – każdy zapewni
nam zastrzyk energii, którą wykorzystamy w ciągu dnia.
Komentarze
Prześlij komentarz