Bułka szkolna to kolejna propozycja na dobre śniadanie
lub na kolację. Jak sama nazwa wskazuje, jest to też idealne pieczywo na drugie
śniadanie w szkole lub pracy. Charakterystyczną cechą bułki szkolnej jest dodatek
czarnych oliwek i tymianku, które nadają jej śródziemnomorskiego smaku.
Składniki:
400 g mąki pszennej + 1 łyżka, 50 g świeżych drożdży, 1 szklanka letniej
wody, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 czubata łyżeczka
suszonego tymianku, szczypta pieprzu, 1 słoik marynowanych czarnych oliwek
bez pestek
Wykonanie:
Główną część mąki przesiać do miski i dodać pokruszone drożdże. W letniej
wodzie rozpuścić sól, po czym starannie połączyć z cukrem i składnikami w misce.
Całość oprószyć odłożoną łyżką mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Gdy drożdże lekko podrosną, wlać oliwę i wymieszać. Następnie dodać
tymianek, pieprz oraz pokrojone oliwki. Składniki wyrabiać do momentu uzyskania
elastycznego ciasta. Ciasto podzielić na 16 części i uformować z niego bułki.
Wszystkie ponacinać wzdłuż nożem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Bułki posmarować wodą i ułożyć je na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika
i piec 15 – 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Z bułki szkolnej możemy przygotować smaczne śniadaniowe
kanapki z sałatą i pomidorem. Będzie ona również idealnym dodatkiem do warzywnej
sałatki skropionej zdrową oliwą z oliwek.
Komentarze
Prześlij komentarz