Bułka pyszna z nadzieniem czosnkowym

Bułki to wspaniały wynalazek. Idealne na rodzinne śniadania i kolacje. Towarzyszą nam w pracy, szkole, i w podróży. Ich wybór jest ogromny – zwykłe pszenne, grahamki, żytnie, z ziarnami i z nadzieniem. I właśnie bułka pyszna z nadzieniem czosnkowym jest bohaterką dzisiejszego wpisu.

Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750, 10 g drobnego cukru, 1,5 łyżeczki soli, 4 g suchych drożdży lub 8 g drożdży świeżych, 260 ml ciepłego mleka, 30 g roztopionego i ostudzonego masła
Składniki na nadzienie:
60 g miękkiego masła, 8 ząbków czosnku, 2 łyżeczki suszonej lub świeżej posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i zmiksować lub wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Gdy ciasto będzie miało gładką i elastyczną konsystencję, umieścić je w czystym naczyniu, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, a następnie każdą spłaszczyć, formując podłużną bułeczkę. Wyłożyć na blachę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do dalszego wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Podane składniki rozetrzeć, zmiksować i przełożyć do rękawa cukierniczego.
Nożem naciąć każdą bułeczkę do połowy (wzdłuż lub dwa razy na ukos) i wycisnąć w to miejsce nadzienie.
Wierzchy bułek posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni na lekko natłuszczonej blasze.

Cieplutka bułka pyszna z czosnkowym nadzieniem, idealnie sprawdzi się w roli popołudniowej przekąski. Będzie też stanowić idealną bazę na pyszną kanapkę z serem, wędliną lub pomidorem.

Komentarze