W poprzednim wpisie było o bułce pysznej z nadzieniem
czosnkowym. Dziś ponownie prezentuję przepis na bułkę pyszną, tym razem w
wersji na słodko. Bułka pyszna z poniższego przepisu wzbogacona jest dodatkiem
rodzynek korynckich, a smak i aromat zawdzięcza dodatkowi przypraw. Dodatek cynamonu,
kardamonu i gałki muszkatołowej, nadaje bułce nieco egzotycznego charakteru.
Składniki:
400 g mąki pszennej typ 550 lub 750, 200 ml letniego mleka, 20 g świeżych
drożdży, 50 g cukru, 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli, 50 g masła, 1 jajko, po
2 szczypty cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej, 100 g rodzynek korynckich
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski i pośrodku utworzyć wgłębienie. Drożdże i łyżkę
cukru rozcieńczyć w trzech łyżkach letniego mleka i wlać do wgłębienia. Przykryć
lnianą ściereczką i odstawić na 15 minut.
Jedną łyżkę mleka odebrać. Do pozostałego mleka dodać sól oraz masło w
kawałkach i dokładnie wymieszać. Do miski z pęczniejącymi drożdżami dodać
jajko, resztę cukru i wszystkie przyprawy. Mieszać składniki, dolewając powoli
mleko z masłem.
Ciasto zagniatać przez 10 minut, aż stanie się elastyczne i przestanie
się kleić do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do dwukrotnego powiększenia.
Stolnicę oprószyć mąką. Umieścić na niej ciasto, zwinąć je i szybko
zagnieść, nadziewając rodzynkami. Uformować około 10 bułek i ułożyć je w
posmarowanej olejem i oprószonej mąką brytfance. Bułki naciąć z wierzchu na krzyżyk.
Przykryć i odstawić na 30 minut, aby podwoiły swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Bułki posmarować odrobiną
mleka i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut.
Bułka pyszna w wersji na słodko jest ciekawym zamiennikiem
dla bułki pysznej z nadzieniem czosnkowym. Tak samo możemy ją podać na pierwsze
lub drugie śniadanie do kawy zbożowej. Możemy ją też podać na podwieczorek
zamiast sklepowych słodyczy.
Komentarze
Prześlij komentarz