Torty dla dorosłych cechują się niekiedy dużą
zawartością alkoholu. Dzięki niemu tradycyjna słodycz ciasta nabiera wyrazistego
smaku. Torty dla dorosłych to również dawka specyficznego humoru i mocnego
charakteru. Taki wystrzałowy charakter posiada torcik z poniższego przepisu.
Składniki na biszkopt:
3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju
Składniki na straciatellę:
250 g kremówki, 250 g białego sera z wiaderka, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżeczki
żelatyny, 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
Składniki na mus:
1 puszka brzoskwiń, 1 galaretka pomarańczowa, 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
1 granat, 3 szklanki szampana, 2 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, a
następnie żółtka. Do masy jajecznej dodać mąkę przesianą z proszkiem do
pieczenia oraz olej. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy
o średnicy około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 – 20 minut
w temperaturze 180 stopni.
Przygotować straciatellę. Żelatynę rozprowadzić w 1/2 szklanki gorącej
wody i wystudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Schłodzoną
kremówkę ubić, dodać do niej ser oraz cukier puder. Na koniec wlać żelatynę. Całość
dokładnie zmiksować. Do powstałej masy wsypać czekoladę i połączyć łyżką.
Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Torcik wstawić do lodówki.
Przygotować mus. Brzoskwinie pokroić i zmiksować blenderem razem z
syropem. Do musu wlać tyle wody, aby uzyskać 1 litr płynu. Mus podgrzać i dodać
galaretkę oraz żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić.
Zimny mus wyłożyć na wierzch ciasta i rozsypać ziarenka granatu.
W 1 szklance gorącego szampana rozpuścić żelatynę i odstawić do
schłodzenia. Po tym czasie dodać resztę trunku. Tężejący szampan wyłożyć na
mus. Odstawić do schłodzenia.
Wybuchowy tort z granatem i nutą szampana to idealny
sposób na rozpoczęcie dobrej imprezy. A reszta to już w głowach i nogach
imprezowiczów. Życzę szampańskiej zabawy.
Komentarze
Prześlij komentarz