Wystrzałowy tort z szampanem

Torty dla dorosłych cechują się niekiedy dużą zawartością alkoholu. Dzięki niemu tradycyjna słodycz ciasta nabiera wyrazistego smaku. Torty dla dorosłych to również dawka specyficznego humoru i mocnego charakteru. Taki wystrzałowy charakter posiada torcik z poniższego przepisu.

Składniki na biszkopt:
3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju
Składniki na straciatellę:
250 g kremówki, 250 g białego sera z wiaderka, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny, 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
Składniki na mus:
1 puszka brzoskwiń, 1 galaretka pomarańczowa, 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
1 granat, 3 szklanki szampana, 2 łyżki żelatyny

Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, a następnie żółtka. Do masy jajecznej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować straciatellę. Żelatynę rozprowadzić w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Schłodzoną kremówkę ubić, dodać do niej ser oraz cukier puder. Na koniec wlać żelatynę. Całość dokładnie zmiksować. Do powstałej masy wsypać czekoladę i połączyć łyżką.
Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Torcik wstawić do lodówki.
Przygotować mus. Brzoskwinie pokroić i zmiksować blenderem razem z syropem. Do musu wlać tyle wody, aby uzyskać 1 litr płynu. Mus podgrzać i dodać galaretkę oraz żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić.
Zimny mus wyłożyć na wierzch ciasta i rozsypać ziarenka granatu.
W 1 szklance gorącego szampana rozpuścić żelatynę i odstawić do schłodzenia. Po tym czasie dodać resztę trunku. Tężejący szampan wyłożyć na mus. Odstawić do schłodzenia.

Wybuchowy tort z granatem i nutą szampana to idealny sposób na rozpoczęcie dobrej imprezy. A reszta to już w głowach i nogach imprezowiczów. Życzę szampańskiej zabawy.

Komentarze