Tradycyjny wileński chleb razowy ze słonecznikiem.



  Poszukując tematu na chleb razowy ze słonecznikiem znalazłem przepis bez jakiś spulchniaczy i drożdży. Chleb na naturalnym zakwasie. Chleb ten zaciekawi zwolenników zdrowego żywienia. A może też dadzą się skusić ci, którzy mają sentyment do Wilna. Przyznam się, że wileński chleb razowy ze słonecznikiem to nie do końca dla mnie nowość. Wcześniej już piekłem tradycyjny chleb wileński , tylko bez ziaren słonecznika. Doszły do tego przepisu ziarna słonecznika i dlatego musiałem to sprawdzić. Do upieczenia dwóch bochenków chleba potrzebować będziemy poniższe składniki.
Składniki:
Zaczyn
- 1 szklanka żytniej mąki razowej;
- 8 łyżek zakwasu;
- 1 szklanka przestudzonej wody;
Wypiek
- 850 g mąki żytniej razowej;
- 100 g powideł śliwkowych;
- woda;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka kminku;
- 80 gram ziaren słonecznika;
- trochę ziaren do posypania chleba;
  Przejdźmy teraz do wykonania naszego chleba razowego wileńskiego.
Pierwszym krokiem jest wsypanie szklanki mąki żytniej, wlanie szklanki wody i dodanie osiem łyżek zakwasu. No i całość mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką, i musimy odstawić w ciepłe miejsce w celu wyrośnięcia około dwanaście godzin.
 Przechodzimy teraz do następnego kroku. Musimy odebrać z zaczynu cztery łyżki ciasta i schować je w chłodne miejsce. Chodzi o to, że będzie to nasz zakwas na kolejny chleb. Jak nasz zaczyn wyrośnie to dodajemy mąkę żytnią, rzadkie powidła, kminek, ziarna słonecznika oraz sól. Należy teraz całość wymieszać łyżką dodając tyle wody, żeby powstało dość luźne ciasto. To ile wlejemy wody zależne jest od mąki i trudno jest podać dokładne proporcje. Główną zasadą, jaką musimy się trzymać jest uzyskanie takiej konsystencji, aby kleiła się do łyżki. Ciasto tak wyrobione musi nam starczyć na dwa bochenki. Bochenki te wykładamy na wyłożonej pergaminem blasze. Zrównujemy górę bochenka nawilżoną dłonią, sypiemy na chleb kminek oraz ziarna słonecznika, które można lekko docisnąć, i przekłuwamy jego powierzchnię czymś ostrym. Musimy teraz zostawić bochenki w ciepłym miejscu na cztery godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta należy nagrzać piekarnik do 240 stopni i włożyć chleby do piekarnika. Cały czas uważając żeby ciasto nam nie siadło. W takiej temperaturze pieczemy bochenki przez 15 minut, potem skręcamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 40-45 minut. Zanim wyjmiemy na chleb razowy wileński musimy sprawdzić czy chleb jest wypieczony w środku. Najlepiej robimy to patyczkiem. Upieczony chleb zostawiamy do wystygnięcia. I tym o to sposobem mamy przepyszny własny chleb razowy wileński.
  Smacznego!

Komentarze