Poszukując tematu na chleb razowy ze słonecznikiem znalazłem
przepis bez jakiś spulchniaczy i drożdży. Chleb na naturalnym zakwasie. Chleb
ten zaciekawi zwolenników zdrowego żywienia. A może też dadzą się skusić ci,
którzy mają sentyment do Wilna. Przyznam się, że wileński chleb razowy ze
słonecznikiem to nie do końca dla mnie nowość. Wcześniej już piekłem tradycyjny
chleb wileński , tylko bez ziaren słonecznika. Doszły do tego przepisu ziarna
słonecznika i dlatego musiałem to sprawdzić. Do upieczenia dwóch bochenków
chleba potrzebować będziemy poniższe składniki.
Składniki:
Zaczyn
- 1 szklanka żytniej mąki razowej;
- 8 łyżek zakwasu;
- 1 szklanka przestudzonej wody;
Wypiek
- 850 g mąki żytniej razowej;
- 100 g powideł śliwkowych;
- woda;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka kminku;
- 80 gram ziaren słonecznika;
- trochę ziaren do posypania chleba;
Przejdźmy teraz do
wykonania naszego chleba razowego wileńskiego.
Pierwszym krokiem jest wsypanie szklanki mąki żytniej,
wlanie szklanki wody i dodanie osiem łyżek zakwasu. No i całość mieszamy,
najlepiej drewnianą łyżką, i musimy odstawić w ciepłe miejsce w celu
wyrośnięcia około dwanaście godzin.
Przechodzimy teraz do
następnego kroku. Musimy odebrać z zaczynu cztery łyżki ciasta i schować je w
chłodne miejsce. Chodzi o to, że będzie to nasz zakwas na kolejny chleb. Jak
nasz zaczyn wyrośnie to dodajemy mąkę żytnią, rzadkie powidła, kminek, ziarna
słonecznika oraz sól. Należy teraz całość wymieszać łyżką dodając tyle wody,
żeby powstało dość luźne ciasto. To ile wlejemy wody zależne jest od mąki i
trudno jest podać dokładne proporcje. Główną zasadą, jaką musimy się trzymać
jest uzyskanie takiej konsystencji, aby kleiła się do łyżki. Ciasto tak
wyrobione musi nam starczyć na dwa bochenki. Bochenki te wykładamy na wyłożonej
pergaminem blasze. Zrównujemy górę bochenka nawilżoną dłonią, sypiemy na chleb
kminek oraz ziarna słonecznika, które można lekko docisnąć, i przekłuwamy jego
powierzchnię czymś ostrym. Musimy teraz zostawić bochenki w ciepłym miejscu na
cztery godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta należy nagrzać piekarnik
do 240 stopni i włożyć chleby do piekarnika. Cały czas uważając żeby ciasto nam
nie siadło. W takiej temperaturze pieczemy bochenki przez 15 minut, potem
skręcamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 40-45 minut. Zanim
wyjmiemy na chleb razowy wileński musimy sprawdzić czy chleb jest wypieczony w
środku. Najlepiej robimy to patyczkiem. Upieczony chleb zostawiamy do
wystygnięcia. I tym o to sposobem mamy przepyszny własny chleb razowy wileński.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz