Tort z orzechami i ajerkoniakiem jest to wyśmienity
intensywnie kremowy, delikatny tort z orzechami i sporą porcją ajerkoniaku. Sam
biszkopt pieczemy jest na orzechach laskowych, a masa naszego tortu jest z
serka mascarpone, śmietanki oraz likieru jajecznego. Całość zagęszcza żelatyna.
Sam tort jest przyjemny, nie jest zbyt słodki, wręcz przeciwnie, bo można
powiedzieć, że jest delikatnie słodki, mocno aromatyczny oraz nie jest on zbyt
pracochłonny. Można go udekorować w dowolny sposób. W tym przepisie zostały
użyte orzechy laskowe w czekoladzie, ale można je zastąpić jajeczkami
marcepanowymi, czekoladkami. Przepis został zaczerpnięty z jednej z gazetek
kulinarnych mojej mamy. Tradycyjnie przepis oraz wykonanie zamieszczam poniżej.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jaja;
- 12 dag cukru;
- łyżka wody;
- 10 dag mąki pszennej;
- 5 dag mąki ziemniaczanej;
- 10 dag mielonych orzechów laskowych;
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- Krem z likierem:
- 25 dag serka mascarpone;
- 5 dag cukru;
- 200 ml ajerkoniaku;
- 3,5 łyżeczki żelatyny;
- 500 ml śmietanki 30%;
Dodatkowo:
- 8 łyżek brandy;
- 300 ml śmietanki 30%;
- 2 łyżeczki cukru pudru;
- 100 ml ajerkoniaku;
- 50 g orzechów laskowych;
- 5 g ciasteczek amarettini;
- orzechy laskowe w czekoladzie;
Czas na przygotowanie
naszego tortu dla dorosłych, jakim jest tort z orzechami i ajerkoniakiem.
Ubijamy na początku jaja wraz z cukrem oraz łyżką wody przez około dziesięć
minut. Następnie przesiewamy obie mąki i mieszamy z mielonymi orzechami oraz
proszkiem do pieczenia. Dodajemy to porcjami do jajecznej masy, delikatnie
mieszając. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej
papierem do pieczenia. Pamiętajmy, żeby wyłożyć tylko dno bez boków, krawędź
tortownicy pozostaje czysta, żeby biszkopt ładnie wyrósł. Pieczemy to w
temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Jeżeli włączamy funkcję
termo obiegu to na 160 stopni Celsjusza. Kiedy nasze ciasto ostygnie, kroimy je
w poziomie na pół. Teraz dolny biszkopt otoczmy czystą obręczą tortownicy.
Kolejny krokiem zrobienia naszego tortu dla dorosłych jest utarcie mascarpone z
cukrem i likierem jajecznym.
Teraz rozpuszczamy
żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody. Dodajemy parę łyżek kremu z
mascarpone i mieszamy to. Następnie taką rozmieszaną żelatynę wlewamy do reszty
kremu i mieszamy. Odstawiamy to na chwilę i kiedy tylko masa zacznie tężeć,
ubijamy śmietanę i łączymy ją z kremem. Nasączamy dolny biszkopt, naszego tortu
dla dorosłych, czterema łyżkami brandy i rozsmarowujemy połowę kremu, nakrywamy
drugim biszkoptem, nasączamy go czterema łyżkami brandy i rozsmarowujemy
pozostały krem. Tort odstawiamy w zimne miejsce na dwie godziny.
Teraz ubijamy 300ml śmietanki z cukrem pudrem.
Zdejmujemy obręcz z ciasta i smarujemy połową śmietanki wierzch i boki tortu. Z
pozostałej częścią ubitej śmietany robimy rozetki. Teraz ozdabiamy ciasto
posiekanymi orzechami i orzechami w czekoladzie. Środek polewamy ajerkoniakiem.
Na koniec ozdabiamy boki pokruszonymi ciasteczkami. Tort przechowujemy najlepiej
w lodówce. Tym o to sposobem mamy własny tort dla dorosłych z orzechami oraz
ajerkoniakiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz