Tort z orzechami i ajerkoniakiem.



  Tort z orzechami i ajerkoniakiem jest to wyśmienity intensywnie kremowy, delikatny tort z orzechami i sporą porcją ajerkoniaku. Sam biszkopt pieczemy jest na orzechach laskowych, a masa naszego tortu jest z serka mascarpone, śmietanki oraz likieru jajecznego. Całość zagęszcza żelatyna. Sam tort jest przyjemny, nie jest zbyt słodki, wręcz przeciwnie, bo można powiedzieć, że jest delikatnie słodki, mocno aromatyczny oraz nie jest on zbyt pracochłonny. Można go udekorować w dowolny sposób. W tym przepisie zostały użyte orzechy laskowe w czekoladzie, ale można je zastąpić jajeczkami marcepanowymi, czekoladkami. Przepis został zaczerpnięty z jednej z gazetek kulinarnych mojej mamy. Tradycyjnie przepis oraz wykonanie zamieszczam poniżej.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jaja;
- 12 dag cukru;
- łyżka wody;
- 10 dag mąki pszennej;
- 5 dag mąki ziemniaczanej;
- 10 dag mielonych orzechów laskowych;
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- Krem z likierem:
- 25 dag serka mascarpone;
- 5 dag cukru;
- 200 ml ajerkoniaku;
- 3,5 łyżeczki żelatyny;
- 500 ml śmietanki 30%;
Dodatkowo:
- 8 łyżek brandy;
- 300 ml śmietanki 30%;
- 2 łyżeczki cukru pudru;
- 100 ml ajerkoniaku;
- 50 g orzechów laskowych;
- 5 g ciasteczek amarettini;
- orzechy laskowe w czekoladzie;
  Czas na przygotowanie naszego tortu dla dorosłych, jakim jest tort z orzechami i ajerkoniakiem. Ubijamy na początku jaja wraz z cukrem oraz łyżką wody przez około dziesięć minut. Następnie przesiewamy obie mąki i mieszamy z mielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy to porcjami do jajecznej masy, delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy, żeby wyłożyć tylko dno bez boków, krawędź tortownicy pozostaje czysta, żeby biszkopt ładnie wyrósł. Pieczemy to w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Jeżeli włączamy funkcję termo obiegu to na 160 stopni Celsjusza. Kiedy nasze ciasto ostygnie, kroimy je w poziomie na pół. Teraz dolny biszkopt otoczmy czystą obręczą tortownicy. Kolejny krokiem zrobienia naszego tortu dla dorosłych jest utarcie mascarpone z cukrem i likierem jajecznym.
  Teraz rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody. Dodajemy parę łyżek kremu z mascarpone i mieszamy to. Następnie taką rozmieszaną żelatynę wlewamy do reszty kremu i mieszamy. Odstawiamy to na chwilę i kiedy tylko masa zacznie tężeć, ubijamy śmietanę i łączymy ją z kremem. Nasączamy dolny biszkopt, naszego tortu dla dorosłych, czterema łyżkami brandy i rozsmarowujemy połowę kremu, nakrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go czterema łyżkami brandy i rozsmarowujemy pozostały krem. Tort odstawiamy w zimne miejsce na dwie godziny.
  Teraz ubijamy 300ml śmietanki z cukrem pudrem. Zdejmujemy obręcz z ciasta i smarujemy połową śmietanki wierzch i boki tortu. Z pozostałej częścią ubitej śmietany robimy rozetki. Teraz ozdabiamy ciasto posiekanymi orzechami i orzechami w czekoladzie. Środek polewamy ajerkoniakiem. Na koniec ozdabiamy boki pokruszonymi ciasteczkami. Tort przechowujemy najlepiej w lodówce. Tym o to sposobem mamy własny tort dla dorosłych z orzechami oraz ajerkoniakiem.
  Smacznego!

Komentarze