Tort z ajerkoniakiem

Dziś coś słodkiego dla pełnoletnich i będzie to tort. Torty dla dorosłych charakteryzują się mniejszą lub większą zawartością alkoholu, a czasami dość frywolnym charakterem. Poniższy tort jest dla „grzecznych” dorosłych, którzy cenią sobie wyrazisty smak ajerkoniaku.

Składniki na biszkopt:
3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 4 łyżeczki kakao
Składniki na poncz:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 40 ml likieru amaretto
Składniki na masę:
120 g masła extra, 100 g cukru pudru, 350 ml ajerkoniaku, 500 ml śmietany 36%, 5 łyżek żelatyny
Składniki na galaretkę:
200 ml ajerkoniaku, 2 czubate łyżeczki żelatyny
Składniki na dekorację:
450 g rurek z kremem, 100 ml śmietany 36%, 1 łyżka cukru pudru, złote perełki do dekoracji

Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem tortownicy (najlepiej silikonowej) o średnicy 26 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
Dookoła ciasta ułożyć przycięte do różnej długości rurki.
Przygotować poncz. Kawę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody, wystudzić i wymieszać z likierem amaretto. Nasączyć biszkopt.
Przygotować masę. Masło i cukier utrzeć, dodać ajerkoniak, ubitą śmietanę i rozpuszczoną żelatynę (żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, następnie rozrobić w 1/4 szklanki wrzącej wody). Całość wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć na biszkopt i odstawić do schłodzenia na 60 minut.
Przygotować galaretkę. Żelatynę wymieszać w 1/6 szklanki zimnej wody, a potem w 1/6 szklanki wrzątku. Wymieszać z ajerkoniakiem i wylać na masę. Odstawić do schłodzenia na 60 minut.
Przygotować dekorację. Śmietanę ubić z cukrem i udekorować wyciśniętymi kleksami. Ozdobić perełkami.

Torty dla dorosłych są jak sklepy monopolowe. Możemy w nich odnaleźć (wyczuć, posmakować) czystą gorzałkę, dostojnego szampana, tradycyjną nalewkę oraz „babskiego likierka”. A jeżeli komuś zależy na „tych” kształtach może skorzystać z oferty dostępnej w Nowej Piekarni z Łukowa.

Komentarze