Ten przepis dedykowany
jest z myślą o osobach dorosłych. Jest to tort dla dorosłych a dokładnie tort
śmietanowy z adwokatem. Ten tort dla dorosłych jest w pięknym żółtym kolorze, o
mocnym smaku i aromacie. Ma ładny zapach adwokatu i delikatny zapach wanilii.
Masa tego tortu jest puszysta, mocno kremowa, a owoce dobrze przełamują jej
smak. Można użyć, tak jak w tym przepisie, mandarynek z puszki, ale również
możemy użyć moreli lub brzoskwiń. Moim zdaniem tort nie jest trudny i jak na
takie ciasto w miarę szybko się go robi. Tradycyjnie składniki oraz
przygotowanie umieszczam na dolę.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jaja (najlepiej, żeby od razu żółtka i białka
oddzielić);
- szczypta soli;
- 10 dag cukru;
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego;
- 80 g mąki tortowej;
- 30 g mąki ziemniaczanej;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
Nadzienie:
- 3 puszki mandarynek w syropie (po 312 g albo 2 puszki
moreli);
- 4 łyżeczki żelatyny;
= 75 dag śmietany kremówki 30% albo 36%;
- łyżeczka cukru wanilinowego;
- 250 ml adwokatu;
- 2 garści płatków migdałowych;
- płaska łyżka cukru pudru;
Dekoracja:
- jajeczka czekoladowe;
- precelki czekoladowe;
Przejdźmy teraz o
przygotowania naszego tortu dla dorosłych. Będziemy go robić etapami.
Na początku zrobimy
biszkopt.
Po pierwsze musimy
przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie ubijamy
białka na sztywną pianę ze szczyptą soli oraz stopniowo, cały czas mieszając,
dodając cukier oraz 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Teraz mieszamy mikserem na
średnich obrotach, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Cały czas mieszamy i
dodajemy pojedynczo żółtka. Przy każdym dodaniu musimy to wymieszać. Teraz do
masy dodajemy w 3-4 partiach mąkę. Przy każdorazowym dodaniu mieszamy to
delikatnie łyżką. Teraz nasze ciasto należy przełożyć do tortownicy o średnicy
około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównujemy to i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na funkcję z
termoobiegem. Jeżeli ustawimy funkcję góra-dół to temperatura musimy być 180
stopni Celsjusza. Pieczemy to przez około trzy kwadranse. Kiedy wyjmiemy to z
piekarnika odstawiamy to, żeby nam to całkowicie ostygło. Na koniec wyjmujemy
biszkopt z blaszki, pamiętając żeby oddzielić ciasto od brzegów tortownicy
nożem. Następnie należy przekroić go w poziomie na dwie, w miarę równe części.
Otrzymamy dzięki temu dwa biszkopty. Jeden wkładamy z powrotem do tortownicy a
drugi zaś kruszymy i nasze okruchy dzielimy na dwie równe części. Jedną część
mieszamy z płatkami migdałowymi.
Pora na przygotowanie
kremu do naszego ciasta. Najpierw osączamy mandarynki, zachowując sok.
Następnie rozpuszczamy żelatynę w około 1/3 szklanki gorącej wody i to
odstawiamy, żeby trochę przestygła. Teraz musimy rozmieszać ją w 4-5 łyżkami
adwokatu i łączymy ją z pozostałym alkoholem. Ubijamy teraz śmietanę na
sztywno, dodajemy do niej cukier wanilinowy, cukier puder i to wszystko
mieszamy. Dodajemy do tego alkohol z żelatyną i mieszamy delikatnie łyżką.
Nasączamy teraz biszkopt w tortownicy 4-6 łyżkami syropu po mandarynkach. Odkładamy
4-5 łyżek masy śmietanowej. Z reszty nakładamy 1/3 na biszkopt w tortownicy i
wykładamy 1/3 owoców. Teraz przykrywamy owoce połową masy śmietanowej, która
została i połową owoców. Mieszamy teraz odłożone wcześniej 4-5 łyżek masy
śmietanowej z paroma kawałkami owoców i z połową pokruszonego biszkoptu bez
płatków. Masę wykładamy na środek ciasta, pamiętając, aby uformować małe
wzniesienie. Przykrywamy to pozostałą masą śmietanową i na końcu wciskamy
resztę owoców. Posypujemy na wierzchu tortu okruchy wymieszane z płatkami
migdałowymi i wstawiamy to do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Nasz tort śmietanowy z adwokatem delikatnie wyjmujemy z tortownicy. Najlepiej
to zrobimy jak oddzielimy ciepłym nożem ciasto od brzegów tortownicy. Na środku
tortu wciskamy czekoladowe precelki, pamiętając żeby uformować takie jakby
gniazdko a na samym końcu dekorujemy to kolorowymi, czekoladowymi jajeczkami.
Tym o to sposobem mamy pyszny tort dla dorosłych.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz