Tort śmietanowy z adwokatem.




 Ten przepis dedykowany jest z myślą o osobach dorosłych. Jest to tort dla dorosłych a dokładnie tort śmietanowy z adwokatem. Ten tort dla dorosłych jest w pięknym żółtym kolorze, o mocnym smaku i aromacie. Ma ładny zapach adwokatu i delikatny zapach wanilii. Masa tego tortu jest puszysta, mocno kremowa, a owoce dobrze przełamują jej smak. Można użyć, tak jak w tym przepisie, mandarynek z puszki, ale również możemy użyć moreli lub brzoskwiń. Moim zdaniem tort nie jest trudny i jak na takie ciasto w miarę szybko się go robi. Tradycyjnie składniki oraz przygotowanie umieszczam na dolę.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jaja (najlepiej, żeby od razu żółtka i białka oddzielić);
- szczypta soli;
- 10 dag cukru;
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego;
- 80 g mąki tortowej;
- 30 g mąki ziemniaczanej;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
Nadzienie:
- 3 puszki mandarynek w syropie (po 312 g albo 2 puszki moreli);
- 4 łyżeczki żelatyny;
= 75 dag śmietany kremówki 30% albo 36%;
- łyżeczka cukru wanilinowego;
- 250 ml adwokatu;
- 2 garści płatków migdałowych;
- płaska łyżka cukru pudru;
Dekoracja:
- jajeczka czekoladowe;
- precelki czekoladowe;
 Przejdźmy teraz o przygotowania naszego tortu dla dorosłych. Będziemy go robić etapami.
 Na początku zrobimy biszkopt.
 Po pierwsze musimy przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli oraz stopniowo, cały czas mieszając, dodając cukier oraz 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Teraz mieszamy mikserem na średnich obrotach, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Cały czas mieszamy i dodajemy pojedynczo żółtka. Przy każdym dodaniu musimy to wymieszać. Teraz do masy dodajemy w 3-4 partiach mąkę. Przy każdorazowym dodaniu mieszamy to delikatnie łyżką. Teraz nasze ciasto należy przełożyć do tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównujemy to i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na funkcję z termoobiegem. Jeżeli ustawimy funkcję góra-dół to temperatura musimy być 180 stopni Celsjusza. Pieczemy to przez około trzy kwadranse. Kiedy wyjmiemy to z piekarnika odstawiamy to, żeby nam to całkowicie ostygło. Na koniec wyjmujemy biszkopt z blaszki, pamiętając żeby oddzielić ciasto od brzegów tortownicy nożem. Następnie należy przekroić go w poziomie na dwie, w miarę równe części. Otrzymamy dzięki temu dwa biszkopty. Jeden wkładamy z powrotem do tortownicy a drugi zaś kruszymy i nasze okruchy dzielimy na dwie równe części. Jedną część mieszamy z płatkami migdałowymi.
 Pora na przygotowanie kremu do naszego ciasta. Najpierw osączamy mandarynki, zachowując sok. Następnie rozpuszczamy żelatynę w około 1/3 szklanki gorącej wody i to odstawiamy, żeby trochę przestygła. Teraz musimy rozmieszać ją w 4-5 łyżkami adwokatu i łączymy ją z pozostałym alkoholem. Ubijamy teraz śmietanę na sztywno, dodajemy do niej cukier wanilinowy, cukier puder i to wszystko mieszamy. Dodajemy do tego alkohol z żelatyną i mieszamy delikatnie łyżką. Nasączamy teraz biszkopt w tortownicy 4-6 łyżkami syropu po mandarynkach. Odkładamy 4-5 łyżek masy śmietanowej. Z reszty nakładamy 1/3 na biszkopt w tortownicy i wykładamy 1/3 owoców. Teraz przykrywamy owoce połową masy śmietanowej, która została i połową owoców. Mieszamy teraz odłożone wcześniej 4-5 łyżek masy śmietanowej z paroma kawałkami owoców i z połową pokruszonego biszkoptu bez płatków. Masę wykładamy na środek ciasta, pamiętając, aby uformować małe wzniesienie. Przykrywamy to pozostałą masą śmietanową i na końcu wciskamy resztę owoców. Posypujemy na wierzchu tortu okruchy wymieszane z płatkami migdałowymi i wstawiamy to do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Nasz tort śmietanowy z adwokatem delikatnie wyjmujemy z tortownicy. Najlepiej to zrobimy jak oddzielimy ciepłym nożem ciasto od brzegów tortownicy. Na środku tortu wciskamy czekoladowe precelki, pamiętając żeby uformować takie jakby gniazdko a na samym końcu dekorujemy to kolorowymi, czekoladowymi jajeczkami. Tym o to sposobem mamy pyszny tort dla dorosłych.
Smacznego.

Komentarze