Kamil mieszka na wsi w domku
jednorodzinnym. Jak miał 12 lat babcia z dziadkiem podarowali mu dorosłą kozę,
która niedługo potem urodziła dwoje małych. Z pomocą babci i dziadka chłopiec
zajmował się zwierzętami. Jak wracał ze szkoły zawsze zaglądał do zagrody i
karmił zwierzęta. Kiedy przyszło lato wyganiał kózki na łąkę, żeby skubały
trawę. Nauczył się też doić kozę. Miał bardzo poważny obowiązek, bo od niego
zależało, czy kozy nie będą głodne. Wszyscy podziwiali chłopca za to, że mu się
chciało chować te zwierzątka. Posiadł też wiedzę na ich temat i często
opowiadał ciekawostki z ich życia. Teraz Kamil już jest dorosły i nadal
utrzymuje dobry kontakt z dziadkiem i babcią. Często pomaga im w pracach
polowych, a babcia ukradkiem podrzuca mu jakieś kieszonkowe na drożdżowe
kapuśniaczki. Niedawno skończył 18 lat i rodzice wyprawili mu huczne urodziny,
na które przyszła licznie rodzina i przyjaciele. Babcia Ania znalazła w
internecie smaczny tort dla dorosłych i własnoręcznie mu upiekła. Były też
smaczne dania na ciepło z bardzo zdrowym chlebem orkiszowym na wagę. Niektórzy
goście jedli smaczny rożek z soczewicą z Nowej Piekarni popijając czerwonym
barszczem. Jednak Tort dla dorosłych
babci Ani wszystkim najbardziej smakował, bo był upieczony z całego dobrego
babcinego serca. Może też jesteś babcią
i masz kochanego wnuka, dla którego szukasz pysznego tortu na urodziny? Jeśli
tak to skorzystaj z przepisu poniżej. : )
TORT DLA DOROSŁYCH
Składniki:
Biszkopt
Biszkopt
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Masa
- 0,5 l śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 mały serek mascarpone
- 2 śmietany fix w proszku
- 2 szklanki wydrylowanych wiśni z alkoholu
- 0,5 szklanki jagód
- 1,25 szklanki nalewki wiśniowej
- wiórki czekoladowe
- listki mięty
Wykonanie:
Do miski dałam 4 całe jajka, szklankę cukru i cukier waniliowy . Ubiłam na gładką masę. Następnie wlałam powoli olej ciągle ubijając. Mąkę, proszek i kakao
Do miski dałam 4 całe jajka, szklankę cukru i cukier waniliowy . Ubiłam na gładką masę. Następnie wlałam powoli olej ciągle ubijając. Mąkę, proszek i kakao
wsypywałam do sitka i przesiewałam, następnie dodałam do
ubitej masy. Całość
mieszałam robotem na wolnych obrotach.
Tak wyrobione ciasto przelałam do wysmarowanej tortownicy o
średnicy 24 cm.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piekłam przez 30 minut. Po tym czasie biszkopt wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Ciasto przekroiłam na trzy placki. Okruchy biszkoptu, które powstały podczas krojenia odłożyłam.
Teraz czas na przygotowanie masy. Dobrze schłodzoną śmietanę ubiłam z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodałam 2 śmietany fix i 1 mały serek mascarpone.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piekłam przez 30 minut. Po tym czasie biszkopt wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Ciasto przekroiłam na trzy placki. Okruchy biszkoptu, które powstały podczas krojenia odłożyłam.
Teraz czas na przygotowanie masy. Dobrze schłodzoną śmietanę ubiłam z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodałam 2 śmietany fix i 1 mały serek mascarpone.
Przekrojony blat biszkoptu nasączyłam nalewką wiśniową, na
to położyłam krem i rozsmarowałam. Następnie ułożyłam wiśnie z alkoholu i
jagody, posypałam wiórkami czekoladowymi i kokosowymi . Przykryłam następnym
blatem
Biszkoptowym i powtórzyłam czynność.
Gdy biszkopty miałam już przełożone, boki tortu i wierzch
posmarowałam
Pozostałym kremem z bitej śmietany.
Boki ciasta „wybiłam” okruchami biszkoptu wymieszanego z
wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu udekorowałam jagodami, wiórkami
czekoladowymi wiórkami kokosowymi , wiśniami i listkami mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz