Tym razem chciała
bym państwu polecić rożki z ciasta francuskiego dla czterech osób. Są bardzo
zdrowe za sprawą soczewicy, która znajduje się w środku rożka. Do smacznego farszu możesz
dodać jeszcze garść listków szpinaku i przesmażyć je razem z cukinią. Będą smaczniejsze jeśli po
wierzchu polejesz rożki jogurtem wymieszanym z pastą sezamową. Może to być
przekąska lub główne danie np. na kolację. Jest to danie niestety trochę kaloryczne i to za sprawą ciasta francuskiego, ale od czasu do czasu
można sobie na nie pozwolić. Nowa Piekarnia za to serwuje również pyszne
drożdżowe rożki z soczewicą, ale zachęca
wszystkich chętnych do popijania ich bardzo pożywnym czerwonym barszczem. Wybór
należy do ciebie. Jeśli wolisz gotowe rożki z Nowej Piekarni to dokonałeś
dobrego wyboru. Jeśli zatem wolisz rożki z ciasta francuskiego musisz zakasać
rękawy i własnoręcznie zrobić to pyszne danie. Dla chętnych przepis prezentuję
poniżej.
Rożki z ciasta francuskiego z soczewicą.
8 porcji
Składniki:
Ciasto francuskie 300 g
Soczewica czerwona 100 g
Feta 150 g
Cukinia mała 1 szt. 200 g
Cebula 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
Jogurt grecki 250 g
Tymianek ½ łyżki posiekanego
Koperek 2 łyżki posiekanego
Natka 1 łyżka posiekanej
Olej 2 łyżki
Pieprz
Przygotowanie:
1.
Soczewicę ugotuj i dokładnie osącz. Cukinię
pokrój w drobną kostkę, posiekaj cebulę i czosnek.
2.
Cebulę zeszklij na oleju, dodaj cukinię, duś
przez 4-5 minut, wrzuć do soczewicy razem z pokruszoną fetą, przypraw do smaku.
3.
Ciasto delikatnie rozwałkuj, podziel na 8 części,
na każdej ułóż porcję farszu, zlep jak duże pierogi, ułóż na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz na
złoty kolor przez ok. 16-18 minut.
4.
Jogurt wymieszaj z posiekanymi ziołami, przypraw
do smaku (warto dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku).
5.
Ciepłe rożki podawaj z sosem i sałatą skropioną
lekkim winegretem z oliwy i soku z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz