Rożki z ciasta francuskiego z soczewicą.



     Tym razem chciała bym państwu polecić rożki z ciasta francuskiego dla czterech osób. Są bardzo zdrowe za sprawą soczewicy, która znajduje  się w środku rożka. Do smacznego farszu możesz dodać jeszcze garść listków szpinaku i przesmażyć  je razem z cukinią. Będą smaczniejsze jeśli po wierzchu polejesz rożki jogurtem wymieszanym z pastą sezamową. Może to być przekąska lub główne danie np. na kolację. Jest to danie  niestety trochę kaloryczne i to za sprawą  ciasta francuskiego, ale od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Nowa Piekarnia za to serwuje również pyszne drożdżowe  rożki z soczewicą, ale zachęca wszystkich chętnych do popijania ich bardzo pożywnym czerwonym barszczem. Wybór należy do ciebie. Jeśli wolisz gotowe rożki z Nowej Piekarni to dokonałeś dobrego wyboru. Jeśli zatem wolisz rożki z ciasta francuskiego musisz zakasać rękawy i własnoręcznie zrobić to pyszne danie. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Rożki z ciasta francuskiego z soczewicą. 
8 porcji
Składniki:
Ciasto francuskie 300 g
Soczewica czerwona 100 g
Feta 150 g
Cukinia mała 1 szt. 200 g
Cebula 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
Jogurt grecki 250 g
Tymianek ½ łyżki posiekanego
Koperek 2 łyżki posiekanego
Natka 1 łyżka posiekanej
Olej 2 łyżki
Pieprz
Przygotowanie:
1.    Soczewicę ugotuj i dokładnie osącz. Cukinię pokrój w drobną kostkę, posiekaj cebulę i czosnek.
2.    Cebulę zeszklij na oleju, dodaj cukinię, duś przez 4-5 minut, wrzuć do soczewicy razem z pokruszoną fetą, przypraw do smaku.
3.    Ciasto delikatnie rozwałkuj, podziel na 8 części, na każdej ułóż porcję farszu, zlep jak duże pierogi, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz na złoty kolor przez ok. 16-18 minut.
4.    Jogurt wymieszaj z posiekanymi ziołami, przypraw do smaku (warto dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku).
5.    Ciepłe rożki podawaj z sosem i sałatą skropioną lekkim winegretem z oliwy i soku z cytryny.

Komentarze