Rożki z ciasta francuskiego z soczewicą.



  Przygotowywanie potraw z ciastem francuskim jest szybkie a efekty są bardzo smaczne. Dlatego dzisiaj chciałbym wam zaproponować przepis na rożki z ciasta francuskiego z soczewicą. Jedyną trudnością jest przygotowanie farszu. Składniki oraz przygotowanie zamieszczam na dole.
Składniki:
Farsz:
- szklanka zielonej soczewicy;
- cebula;
- jajko;
- sól;
- świeżo zmielony pieprz czarny;
- dwie łyżki sosu sojowego;
- trzy ząbki czosnku;
; 30 dag mięsa mielonego z indyka;

Dodatkowo:
- dwa opakowania gotowego ciasta francuskiego;

  Pora na przygotowanie naszych rożków z ciasta francuskiego z soczewicą.
 Najpierw zaczniemy przygotowanie od farszu.
 Zalewamy soczewicę 1,5 szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, kiedy nam odparuje soczewica. Zajmie nam to około 40 min. Jak już będzie miękka i całkowicie wchłonie wodę, dodajemy czosnek i blenderem  miksujemy na jednolitą masę. Potem dodajemy do niej podsmażoną cebule z mięsem, jajko oraz wszystkie przyprawy wyżej wymienione. Teraz to dusimy przez kilka minut, aż masa osiągnie odpowiednią gęstość. Jeżeli będzie już tępa, to dolewamy odrobinę oliwy lub trochę wody.
  Przejdźmy do ciasta oraz fazy końcowej. Tym oto farszem przekładamy naleśniki. Musimy złożyć to w rożek. Następnie odciąć końce, aby nabrały kształtu tortilli. Soczewica teraz jest dość sucha, dlatego musimy pamiętać, aby gotowe danie polać sosem tuż przed podaniem.  Rożków z ciasta francuskiego wyjdzie coś około 15 kawałków. Na koniec rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 12 minut, do momentu, kiedy się zarumienią.
  Smacznego!

Komentarze