Przygotowywanie
potraw z ciastem francuskim jest szybkie a efekty są bardzo smaczne. Dlatego
dzisiaj chciałbym wam zaproponować przepis na rożki z ciasta francuskiego z
soczewicą. Jedyną trudnością jest przygotowanie farszu. Składniki oraz
przygotowanie zamieszczam na dole.
Składniki:
Farsz:
- szklanka zielonej soczewicy;
- cebula;
- jajko;
- sól;
- świeżo zmielony pieprz czarny;
- dwie łyżki sosu sojowego;
- trzy ząbki czosnku;
; 30 dag mięsa mielonego z indyka;
Dodatkowo:
- dwa opakowania gotowego ciasta francuskiego;
Pora na przygotowanie
naszych rożków z ciasta francuskiego z soczewicą.
Najpierw zaczniemy
przygotowanie od farszu.
Zalewamy soczewicę
1,5 szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, kiedy nam odparuje
soczewica. Zajmie nam to około 40 min. Jak już będzie miękka i całkowicie
wchłonie wodę, dodajemy czosnek i blenderem
miksujemy na jednolitą masę. Potem dodajemy do niej podsmażoną cebule z
mięsem, jajko oraz wszystkie przyprawy wyżej wymienione. Teraz to dusimy przez
kilka minut, aż masa osiągnie odpowiednią gęstość. Jeżeli będzie już tępa, to
dolewamy odrobinę oliwy lub trochę wody.
Przejdźmy do ciasta
oraz fazy końcowej. Tym oto farszem przekładamy naleśniki. Musimy złożyć to w
rożek. Następnie odciąć końce, aby nabrały kształtu tortilli. Soczewica teraz
jest dość sucha, dlatego musimy pamiętać, aby gotowe danie polać sosem tuż
przed podaniem. Rożków z ciasta
francuskiego wyjdzie coś około 15 kawałków. Na koniec rożki układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez
około 12 minut, do momentu, kiedy się zarumienią.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz