Pomysł
na pierogi z kapustą przyszedł mi dopiero
rano kiedy się dowiedziałam, że dzisiaj na obiedzie będzie dwie
niespodziewane osoby. Lodówka świeciła pustką, a na zakupy nie było czasu
pojechać. Trzeba szybko działać. Dostałam z beczki resztę kapusty i wypłukałam
ją dwa razy odciskając z kwasu. Jajka swoje miałam w kurniku i naszą mąkę
prosto z młyna. Cebulę i marchew wzięłam z piwnicy i zaczęłam przygotowywać
najpierw farsz, a potem zrobiłam ciasto i kleiłam pierogi.
Tradycyjne pierogi z
kapustą są dobre i często gotowane nie tylko na Święta.
U nas domowe znikają z talerza bardzo szybko, pozostawiając wspaniały smak na podniebieniu.
Znalazłam w zeszycie doskonały przepis na miękkie i elastyczne ciasto pierogowe.
Nie potrzebuje długiego wyrabiania, jest więc mało pracochłonne i szybkie do
przygotowania. Pierogi podałam z
usmażoną na złoty kolor cebulką, podsmażone na patelni. Podałam moim gościom
zaraz po ugotowaniu, tak że były świeże i bardzo smaczne. Mój kuzyn zjadł
pieróg z kapustą na ciepło i jeszcze dał mi, żebym położyła na stole kupiony w
Nowej Piekarni Rożek z soczewicą. Przydałby się do tego czerwony barszczyk, ale
czasu było tak mało, że nie zdążyłam i musiała wystarczyć herbata. Moi goście
najedzeni i zadowoleni wsiedli do samochodu i pojechali w dalszą drogę.
Jeśli szukasz dobrego przepisu na pierogi
z kapustą to możesz skorzystać z tego, który prezentuję poniżej.
Składniki
Podane ilości powinny wystarczyć do przygotowania około 50
sztuk pierogów.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniej wody
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 duża marchew
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średniej wielkości cebule
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
1.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na
rozgrzanej oliwie.
2.
Kapustę posiekaj i odciśnij z nadmiaru wody. W
garnku zagotuj wodę i wrzuć kapustę. Dodaj startą na grubszych oczkach marchew.
3.
Gotuj przez około 30 minut, aż kapusta będzie
miękka. Dobrze ją odcedź.
4.
Podsmażoną na złoty kolor cebulę połącz z
kapustą i marchewką i całość smaż przez około 15 minut. Dopraw
odpowiednią ilością soli i pieprzu.
5.
Teraz możesz przejść do przygotowania
ciasta. Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj miękkie masło, jajko, żółtka, sól
oraz stopniowo dolewaj wody. Zagnieć na elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto
przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut żeby odpoczęło.
6.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy na
cienki placek około 2-3 mm.
7.
Za pomocą szklanki wykrój z przygotowanego
ciasta kółka. Na środku każdego z nich umieść po 1 łyżce farszu. Dokładnie zlep
boki, formując pierogi.
8.
Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij
za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od wypłynięcia pierogów na
powierzchnię.
9.
Smacznego : )
Komentarze
Prześlij komentarz