Pierogi z kapustą.



      Pomysł na pierogi z kapustą przyszedł mi dopiero  rano kiedy się dowiedziałam, że dzisiaj na obiedzie będzie dwie niespodziewane osoby. Lodówka świeciła pustką, a na zakupy nie było czasu pojechać. Trzeba szybko działać. Dostałam z beczki resztę kapusty i wypłukałam ją dwa razy odciskając z kwasu. Jajka swoje miałam w kurniku i naszą mąkę prosto z młyna. Cebulę i marchew wzięłam z piwnicy i zaczęłam przygotowywać najpierw farsz, a potem zrobiłam ciasto i kleiłam pierogi.
Tradycyjne pierogi z kapustą są dobre i często gotowane nie tylko na Święta.
U nas  domowe znikają z talerza bardzo szybko,  pozostawiając wspaniały smak na podniebieniu. Znalazłam w zeszycie doskonały przepis na miękkie i elastyczne ciasto pierogowe. Nie potrzebuje długiego wyrabiania, jest więc mało pracochłonne i szybkie do przygotowania.  Pierogi podałam z usmażoną na złoty kolor cebulką, podsmażone na patelni. Podałam moim gościom zaraz po ugotowaniu, tak że były świeże i bardzo smaczne. Mój kuzyn zjadł pieróg z kapustą na ciepło i jeszcze dał mi, żebym położyła na stole kupiony w Nowej Piekarni Rożek z soczewicą. Przydałby się do tego czerwony barszczyk, ale czasu było tak mało, że nie zdążyłam i musiała wystarczyć herbata. Moi goście najedzeni i zadowoleni wsiedli do samochodu i pojechali w dalszą drogę.
     Jeśli szukasz dobrego przepisu na pierogi z kapustą to możesz skorzystać z tego, który prezentuję poniżej.
Składniki
Podane ilości powinny wystarczyć do przygotowania około 50 sztuk pierogów.
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
1.    Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
2.    Kapustę posiekaj i odciśnij z nadmiaru wody. W garnku zagotuj wodę i wrzuć kapustę. Dodaj startą na grubszych oczkach marchew.
3.    Gotuj przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Dobrze ją odcedź.
4.    Podsmażoną na złoty kolor cebulę połącz z kapustą i marchewką i całość smaż przez około 15 minut. Dopraw odpowiednią ilością soli i pieprzu.
5.    Teraz możesz przejść do przygotowania ciasta. Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz stopniowo dolewaj wody. Zagnieć na elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut żeby odpoczęło.
6.    Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy na cienki placek około 2-3 mm.
7.    Za pomocą szklanki wykrój z przygotowanego ciasta kółka. Na środku każdego z nich umieść po 1 łyżce farszu. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.
8.    Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
9.    Smacznego : )

Komentarze