Pieróg z kapustą

Drożdżówka kapuśniaczek oraz pieróg z kapustą na ciepło, to dwie ciekawe przekąski rodem z Nowej Piekarni z Łukowa. Przepisy na nie można odnaleźć na tutejszym blogu. Poniżej prezentuję przepis na podobną przekąskę, odnalezioną w pewnej książce z przepisami. Jest to trochę połączenie obu wyżej wymienionych przysmaków, a jej nazwa to, tu małe zdziwienie, pieróg ruski z kapustą i grzybami.

Składniki na ciasto:
25 dag mąki, 2 dag drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 2,5 łyżki margaryny, 2 żółtka, 1/2 szklanki mleka
Składniki na nadzienie:
75 dag kapusty cukrowej, 25 dag świeżych grzybów lub 2 dag suszonych, 10 dag margaryny, 1 cebula, 2 ugotowane jajka, sól, pieprz
Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i wymieszać z taką ilością mąki, żeby otrzymać konsystencję śmietany. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałą mąkę i żółtka. Wyrabiać do momentu ukazania się pęcherzyków (jeśli ciasto jest za gęste dolać odrobinę wody). Następnie wlać roztopioną margarynę i ponownie wyrobić. Powierzchnię ciasta wyrównać, posypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Kapustę obrać, opłukać, pokrajać na części i obgotować w osolonej wodzie. Gdy będzie miękka, odcedzić, odcisnąć wodę i zemleć w maszynce.
Świeże grzyby oczyścić, pokrajać w cienkie plasterki, suszone namoczyć i obgotować. Cebulę pokrajać w drobną kostkę i usmażyć na złoty kolor. Dodać do niej grzyby, wlać 2 – 3 łyżki wody i dusić do miękkości pod przykryciem. Jajka pokrajać w drobne cząstki. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Przygotować całość. Na stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto. Rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, nałożyć nadzienie i równo rozsmarować. Ciasto zwinąć w rulon (tak jak struclę z makiem). Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie ciasto posmarować resztą jajka i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 160 – 180 stopni. Upieczony pieróg pokrajać w grube plastry i polać masłem.

Przepis pochodzi z bardzo starej książki, dlatego należy kontrolować proces pieczenia w obecnych piekarnikach. Mimo wszystko warto pokusić się o wypróbowanie tego przepisu.

Komentarze