Drożdżówka kapuśniaczek oraz pieróg z kapustą na
ciepło, to dwie ciekawe przekąski rodem z Nowej Piekarni z Łukowa. Przepisy na
nie można odnaleźć na tutejszym blogu. Poniżej prezentuję przepis na podobną
przekąskę, odnalezioną w pewnej książce z przepisami. Jest to trochę połączenie
obu wyżej wymienionych przysmaków, a jej nazwa to, tu małe zdziwienie, pieróg
ruski z kapustą i grzybami.
Składniki na ciasto:
25 dag mąki, 2 dag drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 2,5 łyżki margaryny, 2
żółtka, 1/2 szklanki mleka
Składniki na nadzienie:
75 dag kapusty cukrowej, 25 dag świeżych grzybów lub 2 dag suszonych, 10 dag
margaryny, 1 cebula, 2 ugotowane jajka, sól, pieprz
Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i wymieszać z
taką ilością mąki, żeby otrzymać konsystencję śmietany. Przykryć ściereczką i
pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałą mąkę i żółtka. Wyrabiać do
momentu ukazania się pęcherzyków (jeśli ciasto jest za gęste dolać odrobinę
wody). Następnie wlać roztopioną margarynę i ponownie wyrobić. Powierzchnię
ciasta wyrównać, posypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym
miejscu do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Kapustę obrać, opłukać, pokrajać na części i
obgotować w osolonej wodzie. Gdy będzie miękka, odcedzić, odcisnąć wodę i
zemleć w maszynce.
Świeże grzyby oczyścić, pokrajać w cienkie plasterki, suszone namoczyć i
obgotować. Cebulę pokrajać w drobną kostkę i usmażyć na złoty kolor. Dodać do
niej grzyby, wlać 2 – 3 łyżki wody i dusić do miękkości pod przykryciem.
Jajka pokrajać w drobne cząstki. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i
pieprzem.
Przygotować całość. Na stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto. Rozwałkować na
prostokąt o grubości 1 cm. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, nałożyć
nadzienie i równo rozsmarować. Ciasto zwinąć w rulon (tak jak struclę z makiem).
Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawić w ciepłym miejscu na 30
minut. Po tym czasie ciasto posmarować resztą jajka i wstawić do średnio
nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 160 – 180 stopni.
Upieczony pieróg pokrajać w grube plastry i polać masłem.
Przepis pochodzi z bardzo starej książki, dlatego
należy kontrolować proces pieczenia w obecnych piekarnikach. Mimo wszystko
warto pokusić się o wypróbowanie tego przepisu.
Komentarze
Prześlij komentarz