Pieczywo długoterminowe

Produkty o przedłużonej trwałości mają swoje zalety, ale też niestety jedną dużą wadę. W dzisiejszym zagonionym świecie ważne jest, aby żywność, oprócz dłuższej trwałości, co jest dla nas dużą wygodą, była też w stu procentach zdrowa. Bywa niestety tak, i tu jest ta wada, że im dłuższa trwałość produktu, tym więcej w nim sztucznych konserwantów, więc i zdrowotnie może on być gorszy.
Pasteryzowanie produktów jest chyba najlepszym sposobem na ich przedłużoną trwałość. Proces ten obejmuje również pieczywo, dlatego też chleby pasteryzowane stały się istotną częścią branży piekarniczej. Sposobów na przedłużenie trwałości pieczywa jest kilka. Stosuje się odpowiednie opakowania, w których chleb jest pasteryzowany w specjalnych piecach lub dodaje środki utrwalające. Niekiedy jest to lecytyna, suchy pszenny gluten, błonnik lub inne środki konserwujące typu: dioctan sodu, kwas sorbowy i kwas propionowy (dość niebezpieczny w obyciu), które jednak pogarszają smak pieczywa.
Pieczywo długoterminowe to również jeden z działów w Nowej Piekarni z Łukowa. Znajdziemy tam kilka ciekawych produktów takich jak: chleb wileński, chleb sojowy, chleb pełnoziarnisty, wieloziarnisty, chleb razowy żytni na miodzie i ze śliwką oraz kilka innych. Przeglądając składy tych chlebów zauważymy w nich dodatek syropu glukozowego. Nadaje on produktom łagodną słodycz, utrwala smak i barwę oraz przedłuża ich trwałość, chroniąc je przed nadmiernym wysuszaniem. Z tego powodu syrop glukozowy znajdziemy w wielu produktach, głównie cukierniczych, o przedłużonej trwałości.
Zapewne niektórzy z nas widząc taki składnik pominie tego rodzaju chleb. Ma to związek z obawą przed szkodliwością tego syropu. Jest on jednak często mylony z syropem glukozowo – fruktozowym, który odpowiada za nasze problemy z nadwagą, miażdżycą, nadciśnieniem i trójglicerydami. Z czystym syropem glukozowym nasz organizm, według naukowców, radzi sobie lepiej. Z kolei fruktoza jest dużo wolniej przyswajalna niż glukoza. Dodatkowo glukoza jest jednym z podstawowych źródeł energii i paliwem dla naszego mózgu i mięśni w trakcie wysiłku umysłowego i fizycznego. A zatem nie jest on dla nas (nie licząc cukrzyków) tak groźny jak się powszechnie uważa.
Należy jednak pamiętać, że syrop glukozowy to nadal cukier, a więc i kalorie, dlatego spożywanie go w nadmiernych ilościach – występuje w wielu  słodyczach - również nie sprzyja naszemu organizmowi. Natomiast warto od czasu do czasu pokusić się o zakup jednego z wyżej wymienionych chlebów i wesprzeć go dodatkiem zdrowych warzyw. Bo tylko dobrze zbilansowana i zróżnicowana dieta zapewni nam odpowiednie funkcjonowanie.

Komentarze