Kontynuując temat długoterminowego pieczywa, należy
wspomnieć o innych możliwościach na przedłużenie jego trwałości. Nie zawsze
musi być tak, że nasz długoterminowy chleb jest nafaszerowany środkami
konserwującymi. Istnieją bowiem inne sposoby wydłużenia jego przydatności do
spożycia.
Tak jak wspomniano w poprzednim wpisie, pasteryzacja
jest jednym z najlepszych sposobów na konserwację pieczywa. Pasteryzowane chleby,
dzięki specjalnej metodzie stosowanej w piekarniach mogą zachowywać dość
długą trwałość.
Zanim chleb (krojony) zostanie poddany pasteryzacji zostaje szczelnie
zapakowany w specjalny papier folię lub torebki polipropylenowe zamykane
próżniowo, które są odporne na wysoką temperaturę. Następnie pasteryzację
przeprowadza się w specjalnych piecach, których temperatura jest zbliżona do
100 stopni, często 75 – 85 stopni, w czasie przynajmniej 15 minut. Zawartość
wody w chlebie umożliwia wówczas skuteczną pasteryzację.
Podczas pasteryzacji eliminowane są wszelkie drobnoustroje, które mogły
się dostać do produktów na etapie ich krojenia i pakowania oraz są niszczone
ewentualne zarodki pleśni.
W celu przedłużenia świeżości chleba stosuje się również aktywne
opakowania, do których wprowadzana jest substancja pochłaniająca tlen, tym
samym hamuje się rozwój pleśni. Stosowana jest również metoda polegająca na usunięciu
powietrza z opakowań i wprowadzenia do nich tzw. gazów obojętnych. Dzięki wyżej
wymienionym zabiegom chleby zachowują swoje walory nawet od 3 do 5 tygodni.
Domowym sposobem pasteryzacji jest zapakowanie jeszcze ciepłego chleba do
foliowej, odpornej na wysoką temperaturę torebki i szczelne zamknięcie. Może to
jednak spowodować utratę chrupiącej skórki i ładnego wyglądu.
Istotną rolę w przedłużaniu świeżości pieczywa odgrywa też jego
przechowywanie w domu. Kupując chleb w większych ilościach, możemy go zamrozić.
Taki chleb nawet po kilku tygodniach nie straci zbytnio swoich walorów. Należy
jednak pamiętać, aby proces rozmrażania trwał powoli w pokojowej temperaturze.
Chleba nie powinno się przechowywać w lodówce, gdyż panujący tam chłód
spowoduje, że chleb zacznie czerstwieć.
W przypadku chlebów pasteryzowanych oraz innego
rodzaju pieczywa, zwłaszcza krótkoterminowego, należy zwracać szczególną uwagę
na warunki przechowywania. Zazwyczaj są one zawarte na opakowaniu obok terminu
przydatności do spożycia. Ważną informacją jest też to, w jaki sposób chleb
został zapasteryzowany – naturalnie, czy też poprzez konserwanty. I tak na
opakowaniach chleba wileńskiego, chleba razowego żytniego i wieloziarnistego z
Nowej Piekarni z Łukowa widnieje informacja o pasteryzacji i braku sztucznych konserwantów.
Komentarze
Prześlij komentarz