Pełnoziarnisty chleb z miodem.



  Miód czasami jest niedoceniany w kuchennych wypiekach. Często słyszę, że miód to tylko do ciast. Okazuję się jednak, że można dodać go również do chleba, a dokładniej pełnoziarnistego chleba z miodem. Chciałbym was zaprosić do przepisu na ten właśnie pełnoziarnisty chleb z miodem.
Składniki:
- 350 ml ciepłej wody;
- szczypta cukru;
- Łyżeczka soli;
- 150 g  mąki pszennej;
- 10 g drożdży;
- 30 dag mąki pełnoziarnistej;
- 4 łyżki miodu;
  Przejdźmy teraz do przygotowania naszego pełnoziarnistego chleba z miodem. Na początku musimy przygotować zaczyn z drożdży. Potrzebować do tego będziemy miski, do której kruszymy drożdże. Wlewamy ćwiartkę szklanki z ciepłą wodą i wsypujemy cukier. Następnie mieszamy składniki. Potem pozostawiamy, żeby nam to wyrosło. Następnie do miski wsypujemy mąkę pszenną i pełnoziarnistą.
Teraz wlewamy zaczyn z drożdży, wodę oraz miód. No i do tego wsypujemy sól. Kolejnym krokiem jest Wyrobienie elastycznego ciasta. Przykrywamy to ściereczką i pozostawiamy to na godzinę, żeby nam to wyrosło. Jak ten czas nam upłynie to ponownie wyrabiamy ciasto. Przekładamy to do foremki. Przykrywamy ściereczką oraz ponownie zostawiamy to do wyrośnięcia. Teraz ostrym nożem nacinamy ciasto.
  Na koniec formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza.
  Smacznego!


Komentarze