Nowe smaki chleba

Poszukując ciekawych smaków chleba, warto czasami zajrzeć do naszych zagranicznych sąsiadów, którzy również posiadają wiele odmian pieczywa. Ciekawym produktem jest choćby chleb wileński, który możemy zakupić w Nowej Piekarni z Łukowa. Chleb wileński przygotowany jest z mąki żytniej i pszennej z dodatkiem słodu jęczmiennego i kminku. Poniżej prezentuję przepis na równie ciekawy, słodki chleb rosyjski. Tu ciekawostką jest obecność w składzie kwaśnego mleka, kaszy żytniej, miodu i aromatycznych ziół.

Składniki:
100 g kaszy żytniej pełnoziarnistej, 10 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka miodu, 350 ml kwaśnego mleka, 400 g mąki pszennej typ 750, 100 g mąki żytniej typ 1400, 1,5 łyżeczki drobnoziarnistej soli, 125 g zakwasu naturalnego, 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, duża szczypta cynamonu, duża szczypta goździka

Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem kaszę zanurzyć w zimnej wodzie. Następnego dnia wsypać kaszę do garnka, dolać odrobinę wody i gotować na łagodnym ogniu 30 minut. Ugotowaną kaszę odcedzić i wystudzić.
Drożdże i miód rozpuścić w 3 łyżkach mleka. Obie mąki i kaszę wsypać do dużej miski. Utworzyć na środku wgłębienie i dodać drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Sól rozpuścić w pozostałym mleku. Gdy drożdże zaczną pęcznieć, dodać zakwas oraz przyprawy. Powoli wlewać mleko z solą i całość mieszać zaczynając od środka miski ku jej brzegom.
Stolnicę lekko oprószyć mąką. Wylać na nią lekko kleiste ciasto i energicznie zagniatać przez około 10 minut. Następnie zwinąć w kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na minimum 60 minut, aby dwukrotnie podrosło. Po tym czasie ciasto ponownie zwinąć i szybko zagnieść. Uformować okrągły lub owalny bochenek, naciąć jego wierzch i posypać mąką. Aby chleb zachował kształt, owinąć go w oprószoną mąką ściereczkę i przymocować ją do ciasta szpilką. Odstawić na 60 minut do dwukrotnego powiększenia.
Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury. Wstawić do niego chleb, a w dolnej części umieścić naczynie z wodą. Po 5 minutach obniżyć temperaturę do 200 – 220 stopni i piec około 35 minut.

Słodkie i aromatyzowane chleby mają swój niepowtarzalny charakter. Warto raz na pewien czas pokusić się o takie pieczywo i urozmaicić sobie codzienne, znane od lat smaki.

Komentarze