Który świeży chleb najlepiej kupować?

     W dawnych czasach chleby pieczono we własnych piecach chlebowych i tylko tyle ile było potrzebne do spożycia. Chleb szanowano, bo był drogi i  go było zawsze za mało. W rodzinach wielodzietnych nigdy się nie marnował, bo zjadano, go do ostatniej okruszynki. Nie musiano myśleć, jak by tu przedłużyć świeżość i zwiększyć wartość pieczonego chleba. Kiedy powstały piekarnie i spółdzielnie piekarnicze pieczono w nich różne rodzaje chleba: chleb razowy żytni, chleb orkiszowy na wagę, chleb wileński czy chleb na miodzie. W piekarniach, na półkach  nie zawsze chleb pozostawał  świeży, więc  zaczęto myśleć nad tym jak by tu przedłużyć świeżość chleba, bo kiedy nastały lepsze czasy dużo tego produktu lądowało na śmietnikach. Żeby wyjść naprzeciw konsumentom  zaczęto wprowadzać  powoli  produkty o przedłużonej trwałości. Niestety produkty te  mają swoje zalety, ale też mają swoje wady. Niektóre  posiadają zbyt  dużo konserwantów, więc są niezbyt zdrowe.
 Najlepszą metodą na przedłużenie trwałości chleba jest pasteryzacja. Proces ten obejmuje również pieczywo, dlatego też chleby pasteryzowane stały się istotną częścią branży piekarniczej. Sposobów na przedłużenie trwałości pieczywa jest kilka. Stosuje się odpowiednie opakowania, w których chleb jest pasteryzowany w specjalnych piecach lub są  dodawane  środki utrwalające.
     Zanim chleb (krojony) zostanie poddany pasteryzacji zostaje szczelnie zapakowany w torebki polipropylenowe zamykane próżniowo, które są odporne na wysoką temperaturę. Następnie pasteryzację przeprowadza się w specjalnych piecach, których temperatura jest zbliżona do 100 stopni,  przez okres 15 minut.  Zawartość wody w chlebie umożliwia wówczas skuteczną pasteryzację.
Podczas pasteryzacji niszczone  są wszelkie drobnoustroje, które mogły się dostać do produktów na etapie ich krojenia i pakowania, a także  zarodki pleśni.
     W celu przedłużenia świeżości chleba stosuje się również aktywne opakowania, do których wprowadzana jest substancja pochłaniająca tlen, i w ten sposób  hamuje się rozwój pleśni.
      Stosowana jest również metoda polegająca na usunięciu powietrza z opakowań i wprowadzenia do nich tzw. gazów obojętnych. Dzięki wyżej wymienionym zabiegom chleby zachowują swoją wartość  nawet kilka tygodni.
      Domowym sposobem pasteryzacji jest zapakowanie jeszcze ciepłego chleba do foliowej, odpornej na wysoką temperaturę torebki i szczelne zamknięcie. Chleb może jednak trochę zmienić wygląd i stracić chrupiącą skórkę, ale dłużej pozostanie świeży.
     Jeśli kupujemy większą ilość pieczywa i chcemy mieć zawsze świeże, to warto jakąś ich część przechować w zamrażarce, wówczas po wyjęciu i rozmrożeniu będziemy mieć znowu w domu świeże i pełnowartościowe pieczywo.
     Kupujmy produkty o przedłużonej trwałości z Nowej Piekarni, bo są bezpieczne, bardzo smaczne i zdrowe, a szczególnie mój ulubiony paczkowany  chleb wileński

Komentarze