Kapuśniaczki z boczkiem i kiełbasą

Drożdżówka kapuśniaczek była już kilka razy prezentowana na tutejszym blogu. Były to różne wersje przepisów na jej wykonanie, a tych jest dość spora grupa. Poniżej prezentuję kolejny przepis, w którym kapuśniaczki są wzbogacone dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy.

Składniki na ciasto:
2 szklanki mleka, 1/2 kostki świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, około 1 kg mąki pszennej, 1/2 kostki margaryny
Składniki na farsz:
1 mała główka kapusty, 1 – 2 cebule, 200 g wędzonego boczku, 300 g kiełbasy, sól, pieprz
Dodatkowo: jajko do posmarowania

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mleko z jednej szklanki lekko podgrzać. Dodać do niego pokruszone drożdże, cukier i jedną łyżeczkę mąki. Zamieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić i wystudzić. Połowę mąki wsypać do miski, wlać drugą szklankę mleka, roztopioną margarynę i drożdżowy rozczyn. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypać mąkę). Przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować farsz. Kapustę oczyścić, opłukać i poszatkować. Ugotować do miękkości i odcedzić.
Cebule, boczek i kiełbasę pokroić w kosteczkę, podsmażyć i wymieszać z kapustą, doprawiając solą i pieprzem.
Przygotować całość. Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować na niej ciasto na placek o grubości około 1 cm. Z ciasta wykroić kwadraty. Na każdy z nich nakładać po łyżce farszu i sklejać, formując bułeczki – kapuśniaczki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej kapuśniaczki, a wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Połączenie drożdżowego ciasta i kapusty daje nam wiele możliwości na stworzenie ciekawych przekąsek. Oprócz zaprezentowanego kapuśniaczka, możemy pokusić się o przygotowanie pieroga z kapustą na ciepło lub pasztecika z kapustą.

Komentarze