Drożdżówka kapuśniaczek była już kilka razy prezentowana
na tutejszym blogu. Były to różne wersje przepisów na jej wykonanie, a tych
jest dość spora grupa. Poniżej prezentuję kolejny przepis, w którym
kapuśniaczki są wzbogacone dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mleka, 1/2 kostki świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, około
1 kg mąki pszennej, 1/2 kostki margaryny
Składniki na farsz:
1 mała główka kapusty, 1 – 2 cebule, 200 g wędzonego boczku, 300 g
kiełbasy, sól, pieprz
Dodatkowo: jajko do posmarowania
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mleko z jednej szklanki lekko podgrzać. Dodać do
niego pokruszone drożdże, cukier i jedną łyżeczkę mąki. Zamieszać i odstawić do
wyrośnięcia.
Margarynę roztopić i wystudzić. Połowę mąki wsypać do miski, wlać drugą
szklankę mleka, roztopioną margarynę i drożdżowy rozczyn. Wyrabiać ciasto do
momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypać
mąkę). Przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Przygotować farsz. Kapustę oczyścić, opłukać i poszatkować. Ugotować do
miękkości i odcedzić.
Cebule, boczek i kiełbasę pokroić w kosteczkę, podsmażyć i wymieszać z
kapustą, doprawiając solą i pieprzem.
Przygotować całość. Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować na niej ciasto na
placek o grubości około 1 cm. Z ciasta wykroić kwadraty. Na każdy z nich
nakładać po łyżce farszu i sklejać, formując bułeczki – kapuśniaczki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej kapuśniaczki, a
wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 40 minut w temperaturze 180
stopni.
Połączenie drożdżowego ciasta i kapusty daje nam wiele
możliwości na stworzenie ciekawych przekąsek. Oprócz zaprezentowanego kapuśniaczka,
możemy pokusić się o przygotowanie pieroga z kapustą na ciepło lub pasztecika z
kapustą.
Komentarze
Prześlij komentarz