Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami.



     U nas na wsi jest trochę inaczej niż w mieście. Kiedy przychodzi jesień staramy się jak najlepiej przygotować na zimę. Do piwnicy składamy ziemniaki, buraki, marchewkę, a  kapustę, która urosła na polu szatkujemy i wkładamy do beczki, żeby było co jeść. Pamiętam jak tata wchodził z czystymi nogami do beczki i ubijał kapustę, żeby jak najwięcej się zmieściło. Potem do niej jeszcze wkładał jabłka, bo miały taki ciekawy smak jak się zakisiły. W zimę mama gotowała często bigos i robiła pyszne surówki. Dbała o nas żebyśmy się nie przeziębiali. Bo kapusta ma wspaniałe właściwości:
     Kapusta kiszona jest idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie jesienno-zimowym. To wtedy wzrasta zachorowalność na grypę i przeziębienie, a jednocześnie dostępność świeżych owoców i warzyw jest niewielka.
Kapusta kiszona poprawia odporność za sprawą dużej ilości witaminy C.  Dzięki witaminom z grupy B wykazuje właściwości dotleniające, a także niweluje szkodliwe działanie alkoholu.
Oprócz witamin C i B kapusta kiszona zawiera również witaminy E, P oraz beta-karoten, a także składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, potas. Warto wspomnieć też o stosunkowo dużej zawartości siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Oprócz surówek i kapusty gotowanej, mama robiła też  pierogi z kapustą na ciepło, które uwielbiał najbardziej mój tata.  A ja pałaszowałam, aż mi się uszy trzęsły kiedy mama robiła pyszne drożdżowe kapuśniaczki. Teraz kiedy zostało na dnie beczki trochę kapusty postanowiłam upiec drożdżówki kapuśniaczki dla naszej Agatki. Ciekawe czy jej będą smakowały?
Państwa również zachęcam do upieczenia tych drożdżówek, a przepis zamieszczam poniżej.
Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami
Składniki:
Na ok. 30 sztuk.
Ciasto:
·      500 g mąki
·      250 ml ciepłego mleka
·      15 g świeżych drożdży
·      2 małe jajka
·      1 ½ łyżeczki soli.
·      1 ½ łyżeczki cukru
·      50 g stopionego masła
Farsz:
·      500 g kapusty kiszonej
·      300 g pieczarek
·      2 średnie cebule
·      2 łyżki oleju
·      Szczypta cukru
·      4 liście laurowe
·      4 ziela angielskie
·      1 łyżka majeranku
·      ½ łyżki tymianku
·      Sól do smaku
·      Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Dodatkowo:
·      1 małe jajko do posmarowania
·      Czarnuszka, kminek, mak lub sezam do posypania.
Sposób przygotowania przepisu:
Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami
  • 1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić do podrośnięcia. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, rozkłócone jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • 2. Farsz: Kapustę przepłukać. Poszatkować drobno, zalać wodą i ugotować do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Usunąć ziele i liście. Odcedzić i przestudzić. Cebule pokroić w drobną kostkę. Zarumienić na oleju. Doprawić solą i cukrem. Razem z cebulą podsmażyć starte na dużych oczkach pieczarki. Do cebuli z pieczarkami dodać dobrze odciśniętą, ugotowaną kapustę. Dodać łyżkę oleju i podsmażyć na patelni. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
  • 3. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na brzeg nałożyć farsz, zawinąć w rulon i odciąć resztę rozwałkowanego ciasta. Powstały wałek ciasta z nadzieniem pokroić na ok. 4 cm kawałki pod skosem. Ponownie nałożyć farsz na brzeg ciasta i zwinąć, odciąć resztę ciasta. Kapuśniaczki ułożyć na blaszce (łączeniem do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać czarnuszką. Pozostawić na ok. 10 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 18 minut. Podawać z domowym barszczem na zakwasie. Porady
  • Ciasto można również wyrobić w robocie lub automacie do wypieku chleba. Pieczarki można zastąpić suszonymi grzybami, które należy wcześniej namoczyć (najlepiej na noc), ugotować do miękkości i drobno posiekać. Do farszu można dodać ulubione suszone zioła.

Komentarze