Nie od dziś wiadomo, że orkisz jest zdrowy. Jedzenie chleba
orkiszowego daje nam wiele korzyści, o których zapewne nawet nie słyszeliśmy. A
przecież orkisz i jego właściwości są znane od czasów starożytnych przez
średniowiecze aż do dnia dzisiejszego. Często spotykam w piekarniach chleb
orkiszowy na wagę. W starożytności orkisz znany był, jako źródło siły, a co za
tym idzie lubili go zjadać gladiatorzy i zawodnicy igrzysk. W średniowieczu
orkisz znany był dzięki świętej Hildegardzie z Bingen. Doceniała ona
"zdrowotną moc orkiszu" oraz według niej działał on rozgrzewająco i
natłuszczająco. Dziś dzięki badaniom wiemy, że orkisz jak i chleb orkiszowy
jest między innymi bogatym źródłem błonnika, ma w sobie większą ilość cynku,
selenu, miedzi, jak również witaminy A, E oraz D. Jedną z zalet spożywania
wyrobów orkiszowych, które z pewnością zainteresują niejedną panią jest fakt,
iż posiada on w sobie sporą ilość kwasu krzemowego. Kwas ten ma udział w
wyglądzie włosów, skóry, paznokci, obniża cholesterol we krwi oraz ma wpływ na
umiejętności zapamiętywania.
Dzięki orkiszowi szybko odczuwamy uczucie
nasycenia, które potrafi długo trwać. Co w dzisiejszych czasach, gdzie często
się słyszy hasło: dieta, ma zbawienny wpływ na nasze odżywianie. To nie koniec
zalet spożywania chleba orkiszowego na wagę. Również ma duży wpływ na nasz układ
krążenia, trawienia oraz układ odpornościowy. A sposób, w jaki dostarczymy
orkisz do naszego organizmu jest naprawdę różnorodny. Najbardziej popularna
forma to oczywiście chleb orkiszowy. Teraz dostępnych przepisów na chleb jest
mnóstwo. Lecz nie każdy potrafi upiec tak chleb, aby smakował jak prawdziwy
chleb domowy. Ale to nie znaczy, że nie możemy mieć prawdziwego chleba, jeżeli
nie potrafimy piec.
Możemy przecież kupić pełnowartościowy chleb orkiszowy na
wagę. W asortymencie wielu piekarni taki chleb również można znaleźć bez
poświęcania czasu na jego upieczenie. A wysiłek i serce włożone w wypiek chleba
są równie wielkie jak byśmy sami tego dokonali.
Komentarze
Prześlij komentarz