Chleb z miodem oraz z dodatkiem płatków owsianych.




  Chleb z miodem oraz z dodatkami płatków owsianych jest to świetny pomysł na własny chleb. Jest on miękki, delikatny oraz słodki od miodu, z chrupiącą skórką, która z czasem mięknie. Najlepiej on smakuje na ciepło. Przy jego zrobieniu nie jest wymagane wiele pracy, jedyne, co potrzeba to wysiłek włożony w wyrobienie ciasta. Nagrodą zaś jest ogromny, świeży i cudownie pachnący bochenek.
Składniki:
- 55 dag mąki pszennej chlebowej;
- 2 łyżeczki soli;
- 15 g masła, roztopionego;
- 115 g płatków owsianych;
- 2 łyżeczki suchych drożdży (jest to około 8 g albo też 16 g drożdży świeżych);
- 150 ml letniego mleka;
- 2 łyżki miodu;
- 225 ml letniej wody;
  Przejdźmy teraz do zrobienia naszego chleba z miodem oraz płatkami owsianymi.
  Na początek przesiewamy mąkę, mieszamy wraz z suchymi drożdżami oraz solą. Jeżeli mamy do czynienia ze świeżymi drożdżami to najpierw należy zrobić rozczyn. Dodajemy masło, płatki, drożdże, mleko oraz wodę, miód. Teraz wyrabiamy ciasto, by było gładkie oraz elastyczne. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Czas oczekiwania to około 1,5 h. Gdy minie ten czas to ciasto jeszcze raz wyrabiamy i kształtujemy bochenek. Kładziemy to na blaszkę wysypaną mąką. Przykrywamy to i jeszcze raz pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Zanim zaczniemy piec musimy to posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi.
  Teraz pieczemy to w temperaturze 220-230 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i jeszcze pieczemy przez dodatkowe 20-25 minut, aż nasz chleb będzie wyrośnięty, brązowy i po popukaniu go od spodu usłyszymy głuchy odgłos.  Na koniec studzimy go na kratce.
  Smacznego.

Komentarze