Składniki:
- 55 dag mąki pszennej chlebowej;
- 2 łyżeczki soli;
- 15 g masła, roztopionego;
- 115 g płatków owsianych;
- 2 łyżeczki suchych drożdży (jest to około 8 g albo też 16
g drożdży świeżych);
- 150 ml letniego mleka;
- 2 łyżki miodu;
- 225 ml letniej wody;
Przejdźmy teraz do
zrobienia naszego chleba z miodem oraz płatkami owsianymi.
Na początek
przesiewamy mąkę, mieszamy wraz z suchymi drożdżami oraz solą. Jeżeli mamy do
czynienia ze świeżymi drożdżami to najpierw należy zrobić rozczyn. Dodajemy
masło, płatki, drożdże, mleko oraz wodę, miód. Teraz wyrabiamy ciasto, by było
gładkie oraz elastyczne. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy,
pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Czas oczekiwania to
około 1,5 h. Gdy minie ten czas to ciasto jeszcze raz wyrabiamy i kształtujemy
bochenek. Kładziemy to na blaszkę wysypaną mąką. Przykrywamy to i jeszcze raz
pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Zanim zaczniemy piec musimy to
posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi.
Teraz pieczemy to w
temperaturze 220-230 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Następnie obniżamy
temperaturę do 200 stopni Celsjusza i jeszcze pieczemy przez dodatkowe 20-25
minut, aż nasz chleb będzie wyrośnięty, brązowy i po popukaniu go od spodu
usłyszymy głuchy odgłos. Na koniec studzimy go na kratce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz