Chleb razowy żytni

Chleby z mąki żytniej należą do najzdrowszych gatunków spożywanego przez nas pieczywa. Są to chleby zarówno z niższych typów mąki jak i chleby z ciemnej mąki o typie 2000. Chleb razowy żytni posiada wiele walorów zdrowotnych i smakowych, o których można przeczytać w kilku innych wpisach na tutejszym blogu Poniżej prezentuję kolejny już przepis na chleb razowy żytni i warto któryś z nich wykorzystać.

Składniki na zaczyn:
50 g zakwasu żytniego, 250 g mąki żytniej razowej, 100 g mąki pszennej luksusowej, 250 ml letniej wody
Składniki na ciasto:
300 g mąki żytniej razowej, 2 łyżeczki soli, cały zaczyn, 150 – 170 ml letniej wody (w zależności od wilgotności mąki)

Wykonanie:
Zaczyn najlepiej przygotować wieczorem, w dniu poprzedzającym pieczenie. Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 16 do 24 godzin. Zaczyn powinien znajdować się w większym naczyniu, gdyż przez noc zwiększy swoją objętość.
Przygotować ciasto. Cały zaczyn wymieszać z wodą. Dodać mąkę i sól i dokładnie wymieszać do połączenia składników – ciasto będzie gęste (jeżeli będzie zbyt suche można dolać jeszcze odrobinę wody).
Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i obsypać otrębami. Przełożyć do niej ciasto i szczelnie owinąć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 – 5 godzin do wyrośnięcia. Po tym czasie powierzchnię chleba naciąć i posmarować wodą.
Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni. Chleb piec najpierw 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 60 minut. Dobrze upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos podczas pukania w jego spód.

Chleb, mimo że ostatnio nie ma najlepszej prasy, jest i nadal powinien być obecny w naszej diecie. Warto natomiast zróżnicować sobie spożywanie pieczywa i pokusić się o zakup chleba razowego żytniego lub innych zdrowych gatunków.

Komentarze