Chleby z mąki żytniej należą do najzdrowszych gatunków
spożywanego przez nas pieczywa. Są to chleby zarówno z niższych typów mąki jak
i chleby z ciemnej mąki o typie 2000. Chleb razowy żytni posiada wiele walorów
zdrowotnych i smakowych, o których można przeczytać w kilku innych wpisach
na tutejszym blogu Poniżej prezentuję kolejny już przepis na chleb razowy żytni
i warto któryś z nich wykorzystać.
Składniki na zaczyn:
50 g zakwasu żytniego, 250 g mąki żytniej razowej, 100 g mąki pszennej
luksusowej, 250 ml letniej wody
Składniki na ciasto:
300 g mąki żytniej razowej, 2 łyżeczki soli, cały zaczyn, 150 – 170 ml
letniej wody (w zależności od wilgotności mąki)
Wykonanie:
Zaczyn najlepiej przygotować wieczorem, w dniu poprzedzającym pieczenie.
Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w
temperaturze pokojowej na około 16 do 24 godzin. Zaczyn powinien znajdować się
w większym naczyniu, gdyż przez noc zwiększy swoją objętość.
Przygotować ciasto. Cały zaczyn wymieszać z wodą. Dodać mąkę i sól i
dokładnie wymieszać do połączenia składników – ciasto będzie gęste (jeżeli
będzie zbyt suche można dolać jeszcze odrobinę wody).
Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub
natłuścić i obsypać otrębami. Przełożyć do niej ciasto i szczelnie owinąć folią
spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 – 5 godzin do wyrośnięcia. Po tym
czasie powierzchnię chleba naciąć i posmarować wodą.
Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni. Chleb piec najpierw 10
minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 60
minut. Dobrze upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos podczas pukania w
jego spód.
Chleb, mimo że ostatnio nie ma najlepszej prasy, jest
i nadal powinien być obecny w naszej diecie. Warto natomiast zróżnicować sobie
spożywanie pieczywa i pokusić się o zakup chleba razowego żytniego lub innych zdrowych
gatunków.
Komentarze
Prześlij komentarz