Praktycznie
wszędzie można znaleźć informację, że ciemny chleb jest zdrowy i że warto go
jeść zamiast jasnego. Jednak razowiec nie każdemu służy.
Mąka z pełnego
przemiału (nieoczyszczona), z której piecze się razowy chleb, Jest faktycznie
bardzo wartościowa: bogata w białko witaminy (B i E) minerały (żelazo, magnez,
cynk, potas, fosfor) błonnik pokarmowy (reguluje pracę jelit). Pieczywo jest
jednym z tych produktów, których warto jeść codziennie i z niego nie rezygnować. Warto jednak wiedzieć
jak dopasować chleb do stanu naszego zdrowia.
KIEDY I DLA KOGO
NIE JEST WSKAZANY? Przy wrzodach żołądka
lub dwunastnicy i nadkwasocie. Lżej
strawny niż razowy (więc lepszy z chorym przewodem pokarmowym) jest biały chleb
na maślance. W zespole jelita drażliwego (IBS). Razowy chleb mógłby zaostrzyć
objawy choroby ( m. in. Biegunkę).W
chorobach wątroby oraz woreczka żółciowego (po ataku kolki wątrobowej) zakazane
jest nie tylko pieczywo razowe, ale także to z dodatkiem nasion słonecznika i
nasion dyni.
Razowca też nie poleca się dla tych osób, którzy są po
operacjach, ciężkiej chorobie lub też , osłabieni długotrwającą, infekcją.
Lepiej go nie jeść gdy zachorujemy na tzw. Grypę żołądkową,
lub się zatrujemy. Błonnik usprawnia przesuwanie się pokarmu w jelitach i
powoduje biegunkę.
KOMU SŁUŻY PIECZYWO RAZOWE? Na pewno chorym na cukrzycę, bo
obniża poziom cukru we krwi, a także osobom z nadciśnieniem tętniczym i
chorobami serca. Chleb razowy powinny spożywać też osoby , które mają problemy
z odpornością, bo w tym pieczywie na pewno znajdą cynk. Odchudzającym się bo
daje uczucie sytości i poprawia trawienie. Zestresowanym – magnez, łagodzi
objawy stresu i działa przeciwdepresyjnie, a witaminy z grupy B wspomagają
układ nerwowy. Cierpiącym na zaparcia. Duża ilość błonnika i bakterie kwasu mlekowego regulują wypróżnienie.
Chleb razowy
powinien być szarobrunatny. Jeśli pieczywo ma kolor złotobrązowy jest to
oszukany razowiec (zawiera słód jęczmienny, albo karmel, które barwią chleb).
Razowiec ma kwaskowy smak i zapach, a karmelowe chleby smakują i pachną lekko
słodko. Razowiec jest ciężki i ma zwarte wnętrze (nie ma w nim dużych dziur).
Skład dobrego pieczywa jest krótki: mąka razowa, woda, sól, drożdże albo
zakwas. (Unikaj chleba z kilkunastoma składnikami).
Ostatnio byłam u koleżanki, która lubi piec właśnie takie
dobre i zdrowe razowe żytnie chleby. Dała mi do spróbowania pyszny chleb na
miodzie i chleb razowy żytni z dodatkiem orzechów. Tak bardzo mi posmakował, że
postanowiłam sama w domu spróbować go upiec. Wyszedł smaczny i nie mogłam się
od niego oderwać, bo tak mi smakował. Wam też polecam ten przepis, a nie
będziecie żałować.
Polecam wyrobienie
swojego własnego zdrowego ciasta na pieczywo z mąki żytniej
pełnoziarnistej. Po upieczeniu nagroda w postaci pysznego chlebka.
Składniki:
Składniki:
- 500 g mąki żytniej - pełnoziarnistej
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 12 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki orzechów włoskich
Sposób przygotowania
W szklance cieplej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem,
dolewamy do miski z mąką, orzechami włoskimi i solą, mieszamy wszystko i ugniatamy na
jednolitą masę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na mniej więcej jedną godzinę do
niewielkiego wyrośnięcia (tak dzieje się z mąką żytnią). Następnie formujemy
chlebek, zwilżamy lekko wodą, posypujemy mąką i wstawiamy do nagrzanego pieca
na 35-40 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy i pozostawiamy
na kratce do wystygnięcia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz