Chleb razowy żytni z orzechami.



     Praktycznie wszędzie można znaleźć informację, że ciemny chleb jest zdrowy i że warto go jeść zamiast jasnego. Jednak razowiec nie każdemu służy.
   Mąka z pełnego przemiału (nieoczyszczona), z której piecze się razowy chleb, Jest faktycznie bardzo wartościowa: bogata w białko witaminy (B i E) minerały (żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor) błonnik pokarmowy (reguluje pracę jelit). Pieczywo jest jednym z tych produktów, których warto jeść codziennie i  z niego nie rezygnować. Warto jednak wiedzieć jak dopasować chleb do stanu naszego zdrowia.
     KIEDY I DLA KOGO NIE JEST WSKAZANY?  Przy wrzodach żołądka lub  dwunastnicy i nadkwasocie. Lżej strawny niż razowy (więc lepszy z chorym przewodem pokarmowym) jest biały chleb na maślance. W zespole jelita drażliwego (IBS). Razowy chleb mógłby zaostrzyć objawy choroby  ( m. in. Biegunkę).W chorobach wątroby oraz woreczka żółciowego (po ataku kolki wątrobowej) zakazane jest nie tylko pieczywo razowe, ale także to z dodatkiem nasion słonecznika i nasion dyni.
Razowca też nie poleca się dla tych osób, którzy są po operacjach, ciężkiej chorobie lub też , osłabieni długotrwającą, infekcją.
Lepiej go nie jeść gdy zachorujemy na tzw. Grypę żołądkową, lub się zatrujemy. Błonnik usprawnia przesuwanie się pokarmu w jelitach i powoduje biegunkę.
KOMU SŁUŻY PIECZYWO RAZOWE? Na pewno chorym na cukrzycę, bo obniża poziom cukru we krwi, a także osobom z nadciśnieniem tętniczym i chorobami serca. Chleb razowy powinny spożywać też osoby , które mają problemy z odpornością, bo w tym pieczywie na pewno znajdą cynk. Odchudzającym się bo daje uczucie sytości i poprawia trawienie. Zestresowanym – magnez, łagodzi objawy stresu i działa przeciwdepresyjnie, a witaminy z grupy B wspomagają układ nerwowy. Cierpiącym na zaparcia.  Duża ilość błonnika i bakterie  kwasu mlekowego regulują wypróżnienie.
     Chleb razowy powinien być szarobrunatny. Jeśli pieczywo ma kolor złotobrązowy jest to oszukany razowiec (zawiera słód jęczmienny, albo karmel, które barwią chleb). Razowiec ma kwaskowy smak i zapach, a karmelowe chleby smakują i pachną lekko słodko. Razowiec jest ciężki i ma zwarte wnętrze (nie ma w nim dużych dziur). Skład dobrego pieczywa jest krótki: mąka razowa, woda, sól, drożdże albo zakwas. (Unikaj chleba z kilkunastoma składnikami).
Ostatnio byłam u koleżanki, która lubi piec właśnie takie dobre i zdrowe razowe żytnie chleby. Dała mi do spróbowania pyszny chleb na miodzie i chleb razowy żytni z dodatkiem orzechów. Tak bardzo mi posmakował, że postanowiłam sama w domu spróbować go upiec. Wyszedł smaczny i nie mogłam się od niego oderwać, bo tak mi smakował. Wam też polecam ten przepis, a nie będziecie żałować.
     Polecam wyrobienie swojego własnego zdrowego ciasta na pieczywo z mąki żytniej pełnoziarnistej.  Po upieczeniu nagroda w postaci pysznego chlebka.

Składniki:
  • 500 g mąki żytniej - pełnoziarnistej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki orzechów włoskich
Sposób przygotowania 
W szklance cieplej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, dolewamy do miski z mąką, orzechami włoskimi  i solą, mieszamy wszystko i ugniatamy na jednolitą masę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na mniej więcej jedną godzinę do niewielkiego wyrośnięcia (tak dzieje się z mąką żytnią). Następnie formujemy chlebek, zwilżamy lekko wodą, posypujemy mąką i wstawiamy do nagrzanego pieca na 35-40 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy i pozostawiamy na kratce do wystygnięcia.
Smacznego!

Komentarze