Razowiec na
miodzie uwielbia cała moja rodzina. Najczęściej piecze go moja siostra dodając
do niego suszonej śliwki lub żurawiny. Ale często piecze go też w wersji
właściwej. Ten chlebuś ma chrupiącą skórkę i jest lekko wilgotny. Ma w sobie
lekko wyczuwalną słodycz. Jest to nieskomplikowany chleb, który właściwie robi
się sam. Trzeba przed tym jeszcze potrafić zrobić zakwas, bo bez tego chlebek
się nie uda. Chleb na miodzie i chleb Wileński są to pyszne chleby, które
państwu bardzo polecam. Jeśli szukacie dobrego przepisu na chleb na miodzie, to
jest do skorzystania poniżej : )
Chleb na miodzie
Składniki:
Składniki na zaczyn:
- 50 g zakwasu żytniego
- 75 g mąki żytniej
- 100 g wody
Składniki na zaczyn wymieszać i zostawić na 12-14 godzin
(najlepiej na całą noc)
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej
- 260 g wody
- 2 czubate łyżki miodu
- 5 g świeżych drożdży lub 2,5 g drożdży suchych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
1. Jeśli używamy świeżych drożdży to należy je rozpuścić w 2
łyżkach wody i zostawić na 10-15 min po czym dodać do wszystkich składników na
ciasto właściwe i całość mieszać łyżką kilka minut. Foremkę o długości 25-28 cm
wysmarować olejem rzepakowym lub masłem i wysypać otrębami. Przełożyć ciasto i
lekko zwilżonymi rękoma delikatnie wyrównać a następnie lekko oprószyć mąką.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 4-6 godzin aż ciasto wyrośnie
na wysokość górnej ściany foremki (u mnie zajęło to mniej bo akurat było dość
ciepło)
2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20
minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 40 minut.
(Ja tradycyjnie pod koniec pieczenia wyjęłam chleb z foremki i dopiekałam spód…
upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód). Studzimy na
kratce.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz