Chleb na miodzie.



     Razowiec na miodzie uwielbia cała moja rodzina. Najczęściej piecze go moja siostra dodając do niego suszonej śliwki lub żurawiny. Ale często piecze go też w wersji właściwej. Ten chlebuś ma chrupiącą skórkę i jest lekko wilgotny. Ma w sobie lekko wyczuwalną słodycz. Jest to nieskomplikowany chleb, który właściwie robi się sam. Trzeba przed tym jeszcze potrafić zrobić zakwas, bo bez tego chlebek się nie uda. Chleb na miodzie i chleb Wileński są to pyszne chleby, które państwu bardzo polecam. Jeśli szukacie dobrego przepisu na chleb na miodzie, to jest do skorzystania poniżej : )
Chleb na miodzie
Składniki:
Składniki na zaczyn:
  • 50 g zakwasu żytniego
  • 75 g mąki żytniej
  • 100 g wody
Składniki na zaczyn wymieszać i zostawić na 12-14 godzin (najlepiej na całą noc)
Składniki na ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 260 g wody
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 5 g świeżych drożdży lub 2,5 g drożdży suchych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
1. Jeśli używamy świeżych drożdży to należy je rozpuścić w 2 łyżkach wody i zostawić na 10-15 min po czym dodać do wszystkich składników na ciasto właściwe i całość mieszać łyżką kilka minut. Foremkę o długości 25-28 cm wysmarować olejem rzepakowym lub masłem i wysypać otrębami. Przełożyć ciasto i lekko zwilżonymi rękoma delikatnie wyrównać a następnie lekko oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 4-6 godzin aż ciasto wyrośnie na wysokość górnej ściany foremki (u mnie zajęło to mniej bo akurat było dość ciepło)

2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 40 minut. (Ja tradycyjnie pod koniec pieczenia wyjęłam chleb z foremki i dopiekałam spód… upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód). Studzimy na kratce.
Smacznego

Komentarze