Składniki:
- 50 dag tłustego twarogu;
- 4 jaja;
- 2 szklanki mąki;
- 5 łyżek cukru;
- 2 łyżki cukru waniliowego;
- 3 łyżki gęstej śmietany;
- łyżka spirytusu (może być ocet);
- płaska łyżeczka proszku do
pieczenia;
- płaska łyżeczka sody;
- szczypta soli;
- olej (potrzebny będzie do głębokiego
smażenia);
- cukier puder (jako posypka);
Przejdźmy do przygotowania naszych
serowych pączków małych w pudrze. Na początku przesiewamy mąkę
przesiać z sodą, solą oraz proszkiem do pieczenia. Potem mielimy
przez maszynkę twaróg. Następnie miksujemy z cukrami, dodajemy
stopniowo żółtka oddzielone od białek. Teraz przekładamy do mąki
naszą masę twarogową. Dodajemy śmietanę oraz spirytus. I to
wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Końcowym etapem jest
delikatne połączenie ich z ubitą na sztywno pianą z białek.
Pamiętajmy, żeby ciasto było klejące. Taką wskazówką dla
początkujących może być wskazówka dotycząca ciasta i faktu, że
jest klejące i trzeba moczyć ręce przed każdym formowaniem kulek.
A kolejną poradą jest rada, im mniejsze kuleczki zrobimy, tym
większa pewność, że pączki wyjdą dopieczone w środku. I
przechodzimy do meritum, czyli smażenia pączków, aż się
zarumienią. Dla przypomnienia trzeba w głębokim garnku rozgrzać
olej. Naszymi wilgotnymi rękoma formujemy małe, kształtne kulki i
wrzucamy na gorący olej. Smażymy na rumiano z obu stron i osączyć
na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu oprószyć
cukrem pudrem nasze serowe pączki małe w pudrze.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz