Kiedy wracam pamięcią do moich dziecięcych
lat przypominam sobie o tym jak moja mama pracowicie przygotowywała wszystkie
dania na Święta, w tym szczególnie ciasta: serniki, babki, keksy i makowce na Wielkanoc. Ciasta te cieszyły się szczególnie
dużym powodzeniem wśród zaproszonych gości i domowników. Dawniej wypieki
przygotowywano w inny sposób niż obecnie , o wiele dłużej trwało ich
przygotowywanie. Mieliśmy krowy, więc
mleko, ser, śmietanę, masło mieliśmy swoje. Mama zbierała tłustą śmietanę i
mogłam zjeść ją na chlebie dobrym z cukrem na śniadanie. Do dziś pamiętam ten
pyszny smak, który mile łechtał moje podniebienie. Innym przysmakiem był biały
ser ze śmietaną i miętą prosto z ogrodu. Jadłam te smakołyki z chlebem żytnim
wypieku moich rodziców. Chleb i ciasta tata piekł w specjalnym do tego piecu
chlebowym, a jak na niedzielę chcieliśmy zjeść dobre ciasto na deser to mama
piekła w sabaśniku (to taki mały piekarnik obok blachy kuchennej). Jak się
napaliło w piecu to mógł w tym samym czasie ugotować się obiad i również piekło
się ciasto. Pamiętam jak moja mama po zebraniu śmietany robiła godzinę masło w
maselniczce wykonując ruchy z góry w dół. A ja później uwielbiałam pić świeżą maślankę. Potem
wyjmowała świeże i pyszne masło i mieliśmy czym posmarować chleb przyszłości. Bo
z ziarnami i na zakwasie, też zdarzało nam się dobry chleb piec. Mamy już nie
ma, więc te czasy już nie wrócą. Jednak wspomnienie pozostanie na zawsze. Dzisiaj
zapraszam na seromakowiec, który jest wilgotny i długo zachowuje świeżość,
niezwykle dobry w smaku. Jest to
wspomnienie mojego dzieciństwa. Zachęcam
państwa, a przepis prezentuję poniżej.
Składniki:
1 ½ szklanki mąki pszennej.
125 g masła ½
szklanki cukru pudru.
1 łyżeczka proszku
do pieczenia.
2 żółtka.
Masa makowa:
40-50 dag. Maku.
500 ml. Mleka.
4 białka.
Szczypta soli.
1 szklanka cukru
(mniej lub więcej w zależności od słodkości jabłek)
1 szklanka prażonych
jabłek ze słoika.
4 łyżki kaszy manny
lub bułki tartej.
Kilka kropel aromatu
migdałowego.
Masa serowa:
1 kg sera
twarogowego (w wiaderku trzykrotnie zmielonego na sernik)
5 jajek (osobno
białka i żółtka)
2 żółtka.
125 g masła.
1 szklanka cukru.
Szczypta soli (do
ubicia białek)
Sposób przygotowania:
Spód:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zarabiam i wkładam do lodówki na 1
godzinę. Po tym czasie wałkuję ciasto na cienki placek, przenoszę go do
wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwam placek
widelcem. Spód podpiekam w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15
minut, aż lekko się zarumieni.
Masa makowa:
Mak mielę dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładam do garnka i
zalewam gorącym mlekiem. Gotuję kilka minut, wsypuję cukier i gotuję dotąd, aż
całość zgęstnieje. Zdejmuję garnek z makiem z ognia, dodaję prażone jabłka,
kaszę mannę (bułkę tartą) i doprawiam aromatem migdałowym, dokładnie mieszam.
Na koniec dodaję do masy pianę ubitą z białek
ze szczyptą soli.
Masa serowa: Masło ucieram z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę. Do utartej masy dodaję stopniowo po 1 łyżce ser z wiaderka. Z białek ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaję ubite białka do serowej masy i delikatnie mieszam łyżką. Na podpieczony spód wykładam masę makową, wyrównuję łyżką.
Następnie wykładam masę serową i także wyrównuję.
Ciasto wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok.
70 minut. W razie gdyby wierzch za szybko się zrumienił – przykrywam go
papierem do pieczenia
lub folię aluminiową (można także wyłączyć górną grzałkę.
lub folię aluminiową (można także wyłączyć górną grzałkę.
Pamiętaj o tym, aby wszystkie składniki na ciasto miały
temperaturę pokojową. Aby ciasto pokroić w ładne kostki, należy je kroić ostrym
nożem za każdym razem maczając go w gorącej wodzie. Ciasta nie należy kroić
zaraz po upieczeniu, najlepiej po ostudzeniu wstawić ciasto na całą noc do
lodówki, po czym można je dzielić. Seromakowiec może poleżeć kilka dni, gdyż
jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. W wersji dla zapracowanych zamiast
własnoręcznie robionego maku można użyć gotowej masy z puszki. Jeśli wierzch
seromakowca zacznie się mocno rumienić - wierzch przykryć folią aluminiową lub
papierem do pieczenia. Ciasto to idealnie pasuje na świąteczny stół.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz