Na przestrzeni ostatnich lat soczewica zyskała dużą
popularność. Dzięki swoim walorom smakowym i zdrowotnym, stała się ona częstym
składnikiem dań obiadowych. W tym przypadku mamy do wyboru dania, w których
soczewica jest główną częścią potrawy oraz dania, gdzie jest tylko i aż
smakowitym dodatkiem. Wystarczy tu wspomnieć choćby o pyzach z soczewicą,
pierogach oraz o krokietach. W tym zestawie nie brakuje również wielu ciekawych
przekąsek. I tak przykładowo, dużą popularnością cieszą się przygotowywane
w wielu wersjach rożki z soczewicą. W Nowej Piekarni z Łukowa są do
kupienia rożki z soczewicą z ciasta drożdżowego, tu zaś dla odmiany prezentuję
przepis na rożka z soczewicą z ciasta francuskiego z dodatkiem cukinii i fety.
Składniki:
300 g ciasta francuskiego, 100 g czerwonej soczewicy, 150 g sera fety,
200 g cukinii, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 250 g jogurtu greckiego, 1/2 łyżki
posiekanego tymianku, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki
pietruszki, pieprz i sól do smaku, 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu i osączyć. Cukinię pokroić
w drobną kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać cukinię i dusić 5
minut z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zawartość dodać do soczewicy
razem z pokruszoną fetą. Przyprawić do smaku i wymieszać.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i podzielić na 8 części. Na
każdą część nakładać porcję farszu i zlepić jak duże pierogi. Rożki ułożyć na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do
temperatury 190 stopni i piec 16 – 18 minut na złoty kolor.
Jogurt wymieszać z tymiankiem, natką i koperkiem (opcjonalnie można dodać
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku). Doprawić do smaku.
Ciepłe rożki podawać z jogurtowym sosem. Można też podać sałatę skropioną
winegretem z oliwy i sokiem z cytryny.
Potrawy z soczewicą to ciekawa odskocznia od mięsnych produktów.
Warto pokusić się o przygotowanie jednego z wielu przepisów i przygotować
pyszne danie obiadowe. A na przekąskę lub kolację proponuję smacznego rożka z
soczewicą.
Komentarze
Prześlij komentarz